Actualizare - Acţiunile dezvoltatorului imobliar One United Properties (ONE) au încheiat a doua zi la BVB la preţul de 1,96 lei/unitate, în scădere cu 1,51%, pe fondul unei valori a tranzacţiilor de 2,37 milioane de lei. După declinul de astăzi, titlurile ONE se află cu 2% sub preţul din ofertă, de 2 lei/unitate.
---
Acţiunile One United Properties (ONE) au încheiat prima zi de tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) la preţul de 1,99 lei, cu 0,5% sub cel din oferta publică, ceea ce-i conferă dezvoltatorului imobiliar o capitalizare de 2,84 miliarde de lei. Valoarea tranzacţiilor s-a ridicat la 22,4 milioane de lei, de departe cea mai mare de ieri de la BVB, într-o zi cu un rulaj totuşi redus faţă de cel obişnuit la bursa noastră.
Compania vine în piaţă după încheierea ofertei publice prin care dezvoltatorul imobiliar a vândut 130 milioane de acţiuni noi, echivalentul unei majorări de capital de 10%, reuşind astfel să atragă 260 de milioane de lei, bani ce vor susţine strategia de dezvoltare a One United Properties.
Victor Căpitanu, cofondator al One United Properties, este optimist optimist privind evoluţia pieţei imobiliare din ţara noastră. "Credem că este un moment de piaţă excepţional pentru România. România are în faţă 20-30 de ani de creştere ca să ajungă celelalte ţări dezvoltate din Europa. De asemenea, domeniul imobiliar este mult nedezvoltat în România, încă. România nu are tradiţie în dezvoltarea imobiliară. Tradiţia se creează acum", a spus, ieri, cofondatorul One United Properties, în cadrul evenimentului ce a marcat intrarea la tranzacţionare a titlurilor ONE.
Anterior operaţiunii de piaţă, Daniel Dineş, fondatorul producătorului de roboţi software UiPath Inc., companie recent listată la New York Stock Exchange, a achiziţionat, prin Icevulcan, 5% din acţiunile ONE.
"Daniel Dineş este interesat să investească în România, să susţină companiile româneşti. Vrea să investească în domeniul imobiliar şi, cam în urmă cu şase cu luni, am agreat să intre acţionar în compania One United Properties. Într-adevăr formalităţile au durat ceva, tranzacţia s-a închis cu o lună înaintea IPO-ului, dar deal-ul a fost agreat încă de la începutul anului", a spus Victor Căpitanu.
După încheierea operaţiunii de piaţă, capitalul One United Properties este format din 1,43 miliarde de acţiuni, dar în prospectul de listare se menţionează că, la prima AGEA, acţionarii pe care-i avea compania înaintea IPO-ului vor propune constituirea unei noi clase de acţiuni, cu vot multiplu, respectiv fiecare acţiune să aibă cinci drepturi de vot. De asemenea, se va propune conversia a 325 milioane de acţiuni deţinute de fondatori, echivalentul a 25% din capitalul emitentului, în acţiuni cu vot multiplu. În situaţia în care punctele vor fi aprobate, fiecare fondator va deţine 262,65 milioane de acţiuni ordinare şi 162,5 milioane de acţiuni cu vot multiplu, controlând astfel împreună 78,76% din totalul drepturilor de vot ale companie
"Crearea unei clase distincte de acţiuni pentru fondatori îţi dă oportunitatea să creşti compania pe baze de profitabilitate pentru acţionari şi nu pe menţinerea pachetului de control. Dacă piaţa permite şi poţi să creşti compania, poţi să ridici capital din piaţă fără să îţi fie frică că pierzi pachetul de control. Am fost influenţaţi şi de Daniel Dines care are o structură similară la UiPath. Vom propune adunării generale în septembrie să aprobe acestă structură şi pentru One United Properties", a spus Victor Căpitanu ieri, la BVB.
Interesant este că, în luna mai a acestui an, acţionarii One United au aprobat o operaţiune asemănătoare, dar Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Bucureşti a respins, de două ori, înregistrarea menţiunilor corelative ale deciziilor acţionarilor, motivând că legea societăţilor comerciale nu admite decât două clase de acţiuni, ordinare şi cu dividend prioritar şi fără drept de vot.
"Registrul Comerţului încă nu are experienţă cu acest gen de structuri. Nu am avut timpul necesar să explicăm, să argumentăm, şi am preferat să nu întârziem IPO-ul şi să propuneam acţionarilor în septembrie modificarea structurii", a spus ieri, cofondatorul companiei.
În ceea ce priveşte distribuţia de dividende, One United va propune acţionarilor o alocare de 35% din profit, restul urmând să meargă în dezvoltarea companiei, după cum a spus, ieri Victor Căpitanu.
"În ultimii cinci ani am dat dividende brute de circa 33,6 milioane de euro. În 2019 am dat 8,6 milioane de euro dividende brute, în 2020 aproximativ zece milioane. Ca politică, ne-am propus să dăm până la 35% din profitul brut ca dividende acţionarilor, iar restul să reinvestim în creşterea companiei", a declarat cofondatorul One United Properties.
Victor Căpitanu şi Andrei Diaconescu, cei doi fondatori ai companiei, deţin fiecare câte 29,73% din One United, astfel încât împreună au controlul companiei. Alţi acţionari semnificativi sunt CC Trust Group, cu 6,23% din One United şi Marius-Mihai Diaconu împreună cu Altius Capital, ce au 5,19% din capitalul social al companiei, conform unui raport al dezvoltatorului imobiliar publicat recent la BVB.
Pentru anul trecut, dezvoltatorul imobiliar a avut venituri consolidate de 541,97 milioane de lei, în creştere cu 35% faţă de cele din 2019, şi cu 70% mai mari decât veniturile obţinute în 2018. Profitul net a fost de 176,94 milioane lei, cu 10% sub rezultatul obţinut în 2019, dar cu 66,7% mai mare decât cel din anul anterior.
1. Comentariu eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 13.07.2021, 06:06)
...
1.1. drepturi preferentiale (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.07.2021, 14:38)
Nu merge, Dl Capitanu, asta trebuia spus dinainte......treaba asta se face la fondare sau cand sunt o mana de actionari si vii apoi in public si arati situatia de fapt, iar ceilalti accepta sau nu accepta, prin subscriptie....... Nu poti acum sa vii si sa spui ca ''vom propune AGA''.....ca este usor de intuit ce va decide AGA ....:)
Da, legea 31 nu prevede asa ceva.....dar daca se va modifica cadrul legal in consecinta, fii sigur ca asta se va decide cu o majoritate calificata, sau cu acordul de la fuziune/divizare, de exemplu, in care actionarii care nu sunt de acord sa aiba dreptul sa se retraga din societate.....altfel, faceti un fond de investitii si un SAi si puteti administra banii altora fara sa fiti obligati sa puneti la fel de mult capital, doar prin capacitatea de seductie.....unde de altfel excelati, de ce sa nu o spunem pe aia dreapta....:)
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.07.2021, 15:07)
scria in prospect. deci aveai informatia necesara pentru fundamentarea unei decizii.
1.3. ASF trebuia sa nu accepte prospectul. (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.07.2021, 15:51)
ASF-ul cum a acceptat prospectul cu incalcarea flagranta a legii 31/1990 in cazul de fata?Ce vegheaza de fapt?
si ce daca scrie in prospect ei de fapt incalca legea 31/1990.
nu poti sa faci un prospect cu incalcarea legii.
modifica intai legea si dupa vorbim de actiuni cu vot multiplu.
pentru asta ai la dispozitie votul cumulativ,acum.
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.07.2021, 16:43)
nu este ilegal sa spui ca "intentionezi". ilegal este sa o faci cu incalcarea legii. dar se pare ca deocamdata nu se poate. asa ca nu inteleg de unde mania asta proletara
2. Titlu
(mesaj trimis de Protaru în data de 13.07.2021, 10:31)
Ne'am umplut de bani si la IPO-ul asta : )) am lichididat ieri mizilicul de 10% ce mi'a fost alocat din subscriere. Noroc ca am avut discount'ul de 3% din primele 3 zile de subscriere.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.07.2021, 10:35)
O mare panarama ca de altfel tot ce fc brk ... se alege praful !
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.07.2021, 11:19)
De ce e panarama ? ca a adus o noua companie la cota ? Si ce daca pretul a scazut sub IPO ? Pretul e determinat de piata nu de BRK sau ONE. La WINE tot in jos a mers pretul mult timp dupa ce a intrat la tranzactionare. Tu esti unul dintre cei care cel mai probabil a cumparat FRB in 1.5 si REIT la 0.57 si acum astepti orice ocazie sa dai cu oua in ei. Nu zic ca cei de la broker cluj sunt usa de biserica, dar cred ca rautatea ta este nejustificata
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.07.2021, 12:00)
Comentariu fara rost ..
2.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.07.2021, 12:07)
Ca si existenta ta
2.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.07.2021, 12:14)
Trebuia sa fie o listare de succes , nu ? Mai ales ca avea un om lânga ei cu o mare experiența pe wall ... sa i învețe ca nu i frm sa dea tunuri după care ducă se , sa i învețe sa evalueze o companie fără sa o umfle in halul asta ... chestii de genul asta de bun simt ! Nu am nici o act ce tine legat de brk ... sunt extrem de tepari vezi istoricul și pedeasupra extrem de neprofesioniști ( sa fiu elegant in exprimare )
2.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.07.2021, 13:22)
Trebuia sa fie o listare de succes , nu ? Mai ales ca avea un om lânga ei cu o mare experiența pe wall ... sa i învețe ca nu i frm sa dea tunuri după care ducă se , sa i învețe sa evalueze o companie fără sa o umfle in halul asta ... chestii de genul asta de bun simt ! Nu am nici o act ce tine legat de brk ... sunt extrem de tepari vezi istoricul și pedeasupra extrem de neprofesioniști ( sa fiu elegant in exprimare )
2.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.5)
(mesaj trimis de Danusia în data de 13.07.2021, 19:40)
Nu mai cumpăr nimic ce are de a face cu BRK,nici dacă știu că vor lista Mucrosoft de romania.Sper într o zi să se i funde și drumul BRK ului.
3. Mă ajută cineva?
(mesaj trimis de anonim în data de 13.07.2021, 11:55)
În comunicatul One la capitolul cheltuieli cu listarea spune că intermediarul ofertei ( adică BRK) a primit cam 6,7 mil lei! Suma e neobișnuit de mare! Oare a primit în baza unei înțelegeri anterioare un" onorariu de succes " in sensul că au fost cumpărate peste prețul minim?
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de STATY în data de 13.07.2021, 12:37)
BAI , DACA NU-TI VINE SA DAI CU CACIULA DUPA CAINI , NU ALTA !!! CE POT SA MAI NASCOCEASCA , CA SA LE MEARGA BINE NUMAI LOR !!! CE S-AU MAI SCARPINAT IN CAP , SI N-AU DORMIT NOPTILE !!! ADEVARATE CREIERE DE FRANKENSTEIN !!! SI CAM AU DREPTATE , AIA DE LA REGISTRUL COMERTULUI , SANT NISTE TEMBELI !!! DE UNDE SA STIE NISTE COMUNISTI IDIOTI , '''''' CUM E CU ACEST GEN DE STRUCTURI '''''' ??? TREBUIE SA LE EXPLICE EI , DESPRE CE E VORBA , CA AIA SANT COPII MICI !!! PROBLEMA E ALTA : CA ROMANIA MAI ARE DE RECUPERAT , FATA DE TARILE CAPITALISTE DEZVOLTE , NU 20 DE ANI , CI 200 DE ANI !!! SANTEM LA NIVELUL LOR , NUMAI LA CAPITOLUL SMECHERII PERSONALE , SI CERUTUL DE SPAGI , PENTRU ORICE !!! LA ASTEA 2 LUCRURI , POATE AI SI INTRECEM !!!
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.07.2021, 12:50)
Cu asa propunere a fondatorilor sa se duca in pana*ma.
Dai 2 lei dar ei iti iau si dreptul de vot nu ca ar fi contat foarte mult,se stie ca cei noi intrati nu voteaza.
5. din pacate ...
(mesaj trimis de Arina în data de 13.07.2021, 14:29)
... o alta TZEAPA uriasa , acest IPO ... la fel ca si precedentele ! Si apoi se mai mira unii mari filosofi , in spetza
niste jigodii , de ce oare nu sunt investitori la BVB ! hahahaha
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.07.2021, 15:03)
Uitați va ca se duce in cap !? Stați sa vedeți cum o sa fie toată săptămâna ,de ce ? Nu cumva au supraevaluat o sa poată baeții sa le arunce in piața ??? Țepari adevărați ăștia de la brk ... Frb , Reit și stati puțin ca mai vin și alte petarde ! Poate sa mi spuna cineva ce au construit ăștia de la brk ceva bun si de durata la bvb in toți anii ăștia ? Eu știu doar de Deva .....
5.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.07.2021, 15:53)
Vezi si cazul sif 4 din actionariatul brk impreuna cu swiss capital si ai imaginea perfecta a pietei de capital.
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.07.2021, 18:52)
Ehe copiii moșului, colaborarea BRK cu Chelu merită un capitol aparte ! Și ce capitol !
Față de Chelu, Drăgoi și alții sunt mici tepari!
Ăla si-a adus mașinile în parcarea MAI lasandu-l pe general sa-si aleagă una!
6.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.07.2021, 13:02)
Ehe mosule, ia "creonul" si noteaza :Dragoi reprezinta generatia a doua de capitalisti autohtoni creati prin FPP(fente pentru prosti). Chelu lustruia pantofii primei generatii. Cand a crezut ca e mai mult decat era a patit ce a patit !