Banca Centrală Europeană (BCE) a informat, ieri, că până la 30 iunie s-au strâns 24,9 miliarde de euro în Fondul unic de rezoluţie (SRF), aproape jumătate din suma totală care ar urma să ajungă în fond în 2023, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
În 2014, statele membre ale zonei euro au creat un Fond de rezoluţie, finanţat de către sectorul bancar, pentru a acorda sprijin creditorilor care se confruntă cu dificultăţi financiare.
Contribuţiile băncilor la acest fond vor ajunge în 2023 la 1% din toate depozitele garantate, respectiv aproximativ 55 de miliarde de euro, conform estimărilor BCE.
În iunie, miniştrii de Finanţe din zona euro au anunţat că în eventualitatea unei crize majore Mecanismul European de Stabilitate (ESM) - fondul de salvare al zonei euro - va putea împrumuta fondului de rezoluţie până la 60 de miliarde de euro.
În luna mai, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a anunţat că sprijină propunerea ministrului de Finanţe, Olaf Scholz, ca Mecanismul European de Stabilitate să devină un instrument comun de protecţie, atât timp cât sunt reduse prima dată riscurile din bilanţurile băncilor naţionale.
"Opinia globală privind uniunea monetară este că în final ţările trebuie să fie responsabile (pentru acţiunile lor). Şi de aceea este corect să dezvoltăm şi mai mult ESM, să-i dăm responsabilităţi apropiate de cele ale unui fond monetar internaţional. Putem face asta în condiţiile noastre", a afirmat Angela Merkel atunci, în Parlamentul Germaniei.
Şi preşedintele Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, a pledat recent pentru crearea unui Fond Monetar European care să înlocuiască FMI în viitoarele planuri de salvare pentru ţările din zona euro care se confruntă cu dificultăţi financiare.