Arabia Saudită către membrii non-OPEC: "Reduceţi-vă voi producţia"

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 23 decembrie 2014

Preţul petrolului revine pe scădere

Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite (UAE) şi-au reiterat, ieri, promisiunile de menţinere a cotelor actuale de producţie a ţiţeiului, considerând că ţările din afara OPEC sunt cele care trebuie să taie din cantitatea pe care o extrag.

Membrii Organizaţiei Ţărilor Exporatoare de Petrol (OPEC) sunt hotărâţi, astfel, să extragă şi în viitor cantitatea pe care o produc acum, chiar dacă preţurile de pe piaţa de profil sunt în declin putenic. Arabia Saudită şi UAE dau vina pe producătorii din afara cartelului pentru excedentul din domeniu.

"Producătorii din afara OPEC ar trebui să-şi reducă producţia iresponsabilă", a declarat ministrul energiei din UAE, Suhail Al Mazrouei, atrăgând atenţia: "Această producţie a generat declinul preţurilor. Facem apel la toţi ceilalţi producători să-şi stopeze creşterea".

La rândul său, ministrul saudit al Petrolului, Ali Al-Naimi, a afirmat: "Chiar dacă producătorii non-OPEC se vor oferi să-şi taie producţia, OPEC, probabil, nu le va urma exemplu".

Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite realizează circa 40% din producţia de petrol a OPEC. Arabia Saudită este cea care a reuşit să-i convingă pe ceilalţi membri ai OPEC că nu este în interesul grupului să reducă producţia, indiferent cât de mult va scădea preţul petrolului.

"Sunt convins şi am reuşit să-l conving şi pe secretarul general al OPEC, că nu este în interesul producătorilor din cartel să-şi reducă producţia indiferent de preţ. Faptul că preţul ar putea coborî până la 60,50,40 sau 20 de dolari pe baril este irelevant", a spus Ali al-Naimi. Acesta a recunsocut, totuşi, că este posibil ca preţul barilului de petrol să nu mai revină niciodată la nivelul de 100 de dolari, nivel pe care Arabia Saudită îl preferă.

Amintim că la reuniunea OPEC de la Viena, din data de 27 noiembrie, organizaţia a decis să-şi menţină nivelul producţiei în pofida scăderii preţurilor de pe piaţa de profil.

OPEC a produs peste cota sa colectivă de 30 de milioane de barili de petrol pe zi în fiecare din ultimele şase luni, conform datelor Bloomberg.

Ieri, cotaţia ţiţeiului West Texas Intermediate (WTI) cu termen de livrare în luna februarie a coborât cu 2,1% la ora 10.14, la Bursa din New York, ajungând la 55,92 dolari/baril. Preţul ţiţeiului Brent cu acelaşi termen de livrare a scăzut cu 1,3% pe piaţa londoneză, la 60,56 dolari barilul.

Producţia non-OPEC va spori cu 2,3% anul viitor, la 57,84 milioane de barili pe zi, după ce a crescut cu 3,5% anul acesta, conform estimărilor Agenţiei Internaţionale a Energiei.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb