ARAFAT: "Ca să păstrezi personalul trebuie să rezolvi încă câteva chestii în România pentru politica resurse umane în sănătate"

A.P.
Miscellanea / 8 aprilie 2021

"Ca să păstrezi personalul trebuie să rezolvi încă câteva chestii în România pentru politica resurse umane în sănătate"

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, afirmă că România a pierdut foarte mult personal medical tânăr atunci când au fost reduse salariile medicilor şi se declară sceptic că acest lucru se va repeta. Arafat cataloghează drept "anacronice" examenele pe care medicii, chiar cu experienţă, le susţin ca să îşi schimbe locul de muncă, arătând că este nevoie de schimbarea acestui mecanism care durează câteva luni, scrie news.ro.

Raed Arafat a afirmat că lipsa de personal din sistemul sanitar românesc nu este un aspect valabil doar în privinţa medicilor specialişti, ci există deficit de asistenţi medicali sau de asistenţi medicali pregătiţi pe anumite domenii.

"Politica noastră faţă de personal a fost una care, din păcate..., a început un pic să se corecteze în ultimii trei ani prin a-i plăti mai bine, dar nu numai salariul e problema. Ca să păstrezi personalul trebuie să rezolvi încă câteva chestii în România pentru politica resurse umane în sănătate. Lucrurile trebuie abordate un pic altfel şi cred că o să vedem astfel de abordări, plus că, să nu uităm, cea mai mare migraţie de personal sanitar a avut loc când s-a făcut greşeala de a tăia salariile la medici, care aveau credite, una-alta şi atunci am pierdut chiar segmentul tânăr de medici. Nu cred că o să se facă aşa ceva (tăieri de salarii - n.r.), eu, cel puţin, ştiu că lumea e conştientă de ce s-a întâmplat atunci şi nu cred că se repetă treaba asta vreodată. Dacă se repetă, clar că vom avea din nou o încurajare a migraţiei", a afirmat Raed Arafat, miercuri seară, la Prima Tv.

Acesta a pledat pentru schimbarea mecanismului de intrare în sistemul sanitar, arătând că examenele pe care le susţin medicii chiar pentru schimbarea unui loc de muncă sunt "anacronice".

"Posturi sunt, nevoie este, clar că trebuie asigurată finanţarea şi trebuie schimbat mecanismul de intrare în sistem. Eu am comentat de o mie de ori mecanismul de intrare că este unul dintre cele mai anacronice mecanisme, deci noi la fiecare ocupare de post reexaminăm medicul de parcă dă examen de specialitate, când alte ţări fac un interviu. Dacă ai zece posturi şi-ţi vine un singur om, în altă ţară îl ia imediat, îl pune într-o perioadă probatorie. La noi aştepţi până se publică în Viaţa Medicală, în nu ştiu ce, durează trei luni, patru luni, uneori mai mult (...) astea toate ne-au întârziat. În mod normal, părerea mea, angajarea trebuie să fie mult mai flexibilă, nu trebuie să fie din nou examen de specialitate", a adăugat Raed Arafat.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Dam salarii mai mari, dotam totul, dar cu mita cum ramane?

    Sau cum facem cu pescuirea clientilor de la stat spre clinica privata a "domnului profesor"? E OK ca spitalele de stat sa fie doar triaj socio-economic? 

    Eu as estima cu multi ar refuza salarii mai mari daca pierd si mita sau alte avantaje ilegale / imorale. 

    Deci... va fi abordata treaba asta vre-odata? 

    in Ro in toate sectoarele , nu doar in sanatate, o sa fie o criza crunta de lipsa de forta in Romania.... va minunati la un somaj de 5, ceva - 6 , ceva?

    asculati-ma ce va zic: veti vedea somaj de 1-1, ceva % in doi ani de acum incolo! Plus cresteri verticale de salarii!  

    Firmele istete angajeaza de acum , cat inca mai domina frica (aproximativ 1 an).  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb