ARAFAT, DESPRE AVALANŞA DIN RETEZAT:  "Din cauza vremii, nu am putut trimite elicopterul"

A.C.
Miscellanea / 23 aprilie 2017

 "Din cauza vremii, nu am putut trimite elicopterul"

Actualizare 10:35 Dosar penal pentru ucidere din culpă în cazul accidentului din Munţii Retezat, în care au murit Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi

Poliţiştii hunedoreni au deschis dosar pentru ucidere din culpă în cazul accidentului montan de sâmbătă după-amiază, când şi-au pierdut viaţa alpiniştii Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi. Până acum, poliţiştii au audiat trei persoane care se aflau pe munte în momentul avalanşei, ei luând în calcul inclusiv varianta ca aceasta să fi fost provocată.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al judeţului Hunedoara, Laura Bradu, a declarat pentru News.ro că că poliţiştii au deschis un dosar penal în cazul accidentului de pe munte în care şi-au pierdut viaţa cei doi adolescenţi.

Laura Bradu a declarat: "Poliţiştii au deschis dosar penal pentru ucidere din culpă şi fac cercetări sub supravegherea procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Haţeg. Deja au fost audiate trei persoane. Este vorba despre şeful grupului care se afla cu cele 50 de persoane pe munte şi alţi doi din grup care au intervenit în momentul avalanşei pentru a-i ajuta pe cei care au fost loviţi de căderea de zăpadă. Oricum, urmează ca absolut toate persoanele care se aflau pe munte să fie audiate", a declarat Potrivit sursei citate, poliţiştii iau în calcul mai multe variante.

"Se iau în calcul mai multe variante, e posibil ca zăpada să fi fost fortuită, e posibil ca avalanşa să fi fost provocată. Oricum, va trebui făcută o expertizare. Urmează să se stabilească dacă se face cineva vinovat de acest accident", a mai precizat Laura Bradu.

Duminică dimineaţă, salvatorii au urcat din nou pe munte pentru a încerca să coboare trupurile celor doi copii care au murit izbiţi de stânci în timpul avalanşei.

"Sunt 18 salvamontişti şi cinci jandarmi care au urcat la primele ore ale dimineţii pe munte pentru a recupera cele două trupuri ale copiilor decedaţi, însă traseul va dura 10 - 12 ore. Pe timp de vară traseul se face în patru ore, dar acum este dificil, mai ales că a pornit şi viscolul", a susţinut şeful Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.

Bodean a mai precizat că grupul celor şapte surprinşi de avalanşă era un grup individual faţă de grupul celor 51 care făceau parte dintr-o şcoală de ghizi. Iniţial, urmare a apelului la numărul de urgenţe 112, s-a crezut că este vorba despre un singur grup.

(A.C.)

--------------

Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), a declarat, sâmbătă, pentru News.ro, că, din cauza vremii, nu a putut trimite un elicopter în zona avalanşei din Retezat, neexistând în acest moment o confirmare a morţii celor doi copii care ar fi fost prinşi sub zăpadă.

"Din cauza vremii nefavorabile, nu am putut trimite un elicopter în zona avalanşei din Retezat", a declarat, pentru News.ro, Raed Arafat, precizând că, în acest moment, nu există o confirmare oficială privind decesul celor doi copii care ar fi fost prinşi sub zăpadă.

Arafat a mai spus că echipele medicale nu au ajuns încă la locul avalanşei, el fiind informat doar telefonic despre decesul copiilor.

Şeful DSU a adăugat că salvamontiştii au făcut apel în repetate rânduri către turişti să nu pornească spre traseele din zona Şaua Bucurei.

Cinci turişti au fost surprinşi, sâmbătă, de o avalanşă produsă în Munţii Retezat, din judeţul Hunedoara. Cei doi turişti despre care se presupune că ar fi murit în avalanşa produsă, sâmbătă, în Munţii Retezat, între Bucura şi Poiana Pelegii, sunt doi copii cu vârste de 12 şi 14 ani, care au fost loviţi de pietre în timpul producerii avalanşei, a declarat pentru News.ro Claudiu Iacob, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara. Salvatorii estimează că vor ajunge în zona catastrofei în aproximativ două ore.

"Este vorba despre doi copii, unul de 12 şi altul de 14 ani, care au fost izbiţi de pietre în timpul avalanşei, ei fiind însoţiţi de trei adulţi care au sunat la 112 si au spus că cei doi copii sunt morţi. Turiştii se îndreptau spre Vârful Peleaga, din Retezat", a declarat Iacob, care a spus că deocamdată nu se ştie de unde sunt cei cinci turişti.

Sursa citată a precizat că în zonă mai era un grup de 50 de persoane, în trecere pe Şeaua Bucurei, şi care cobora spre Cabana Genţiana, iar aceşti turişti au spus că au văzut momentul producerii avalanşei şi că s-au îndreptat către cei cinci turişti ca să-i ajute.

Iacob a mai spus că nu se ştie starea victimelor, şi nici nu este confirmat până acum că cei doi copii sunt morţi, adăugând că echipele de salvare estimează că vor ajunge în aproximativ două ore la locul producerii avalanşei.

Conform specialiştilor, în Retezat sunt posibile avalanşe în golurile alpine de sub Vârful Judele, pe traseul Lacul Bucura-Refugiul Bucura, sub Vârful Retezat pe traseul marcat cu bandă roşie. De asemenea, există risc de avalanşă pe Valea Berbecilor, sub Vârful Peleaga.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb