Grupul petrolier de stat "Saudi Aramco" vrea să investească până la 1,6 miliarde de dolari într-un pachet de aproximativ 20% din compania sud-coreeană de procesare a ţiţeiului "Hyundai Oilbank", anunţă Reuters.
"Saudi Aramco" este, deja, cel mai mare acţionar al "S-Oil" Corp., a treia mare rafinărie de petrol din Coreea de Sud, cu o participaţie de 63,41%. În urma preluării cotei din "Hyundai Oilbank", "Aramco" îşi va creşte livrările de petrol către această rafinărie, care este cea mai mică din Coreea de Sud, după capacitate. "Hyundai Oilbank" are o capacitate totală de rafinare de 650.000 de barili pe zi, la unitatea sa din Daesan.
În mai anul trecut, "Hyundai Oilbank" a anunţat că vrea să construiască o fabrică de petrochimice în ţară, investiţie de 2,7 trilioane de woni. "Hyundai Oilbank", care voia să se listeze pe piaţa din Seul în 2018, a amânat acest plan până în anul curent din cauza verificării bilanţului său contabil de către autorităţile de reglementare.
Ieri, compania a informat că, anul trecut, profitul său operaţional a scăzut cu 42%, la 661 miliarde woni.
În noiembrie anul trecut, conducerea "Saudi Aramco" afirma, conform Reuters, că plănuieşte expansiunea cotei de piaţă a companiei în Asia - inclusiv în China, India, Malaezia şi Indonezia, dar şi în Africa.
"Saudi Aramco" vrea să plătească 1,8 trilioane de woni pentru o deţinere de până la 19,9% din "Hyundai Oilbank", pe care o preia de la "Hyundai Heavy Industries Holdings", care are în proprietate 91,13% din "Hyundai Oilbank".
Luna aceasta, ministrul saudit al Energiei, Khalid al-Falih, afirma că gigantul petrolier va fi listat până în 2021.
Arabia Saudită este cel mai important furnizor de ţiţei brut pentru Coreea de Sud, care este al cincilea mare importator mondial de profil.
În 2018, Coreea de Sud a importat 323,17 milioane de barili de petrol brut din Arabua Saudită, respectiv 885.408 de barili pe zi, conform datelor "Korea National Oil" Corp.
"Aramco", cel mai mare producător mondial de petrol, vrea să majoreze investiţiile sale în rafinare şi în petrochemice, ca să îşi reducă dependenţa de ţiţeiul brut, în condiţiile în care cererea de petrol slăbeşte.