Competiţia pentru firma sau consorţiul de firme care va dezvolta depozitul carbonifer Tavan Tolgoi din Mongolia, unul dintre cele mai mari zăcăminte neexploatate din lume, s-a intensificat după ce guvernul de la Ulan Bator a anunţat ieri că a redus, de la 15 la şase, numărul ofertanţilor, informează Reuters, potrivit Agerpres.
Pe lista scurtă se află ArcelorMittal, cel mai mare producător mondial de oţel, giganţii minieri Vale şi Xstrata, grupul miner american Peabody, un consorţiu format din compania energetică chineză Shenhua şi grupul japonez Mitsui & Co, precum şi un alt consorţiu format din mai multe companii japoneze, sud-coreene şi ruseşti.
Depozitul carbonifer Tavan Tolgoi, din sudul deşertului Gobi, este una dintre cele mai vaste rezerve neexploatate de cărbune pe plan mondial. Situat la 270 km de frontiera chineză, depozitul ar putea conţine aproximativ şase miliarde tone de cărbune, incluzând cel mai mare depozit neexplotat de cocs utilizat de producătorii de oţel. În plus, distanţa redusă de faţă de frontiera chineză înseamnă că firma câştigătoare va avea deja la dispoziţie o piaţă pentru exporturi.
Compania sud-coreeană Korea Resources Corp., parte a consorţiului format din mai multe companii japoneze, sud-coreene şi ruseşti, a estimat că proiectul va avea nevoie de o investiţie iniţială de aproximativ 7,3 miliarde de dolari, iar oferta câştigătoare ar putea fi anunţată la data de 30 iunie anul curent. În schimb, oficialii de la Ulan Bator au precizat că nu există o perioadă de timp specifică pentru selectarea ofertantului final şi nici nu pot confirma cifra de 7,3 miliarde de dolari.
ArcelorMittal este cea mai globală companie siderurgică, cu operaţiuni în peste 60 de ţări. Compania activează pe pieţe globale importante, incluzând domeniile auto, construcţii, electrocasnice şi de ambalare, având sisteme performante de cercetare şi dezvoltare, precum şi tehnologice, precum şi rezerve cuantificabile de materii prime şi reţele de distribuţie de top. În România, ArcelorMittal deţine unităţi de producţie la Galaţi şi Iaşi (est), Roman (nord-est) şi Hunedoara (centru).