Arctic Stream a înregistrat o cifră de afaceri de 2,43 milioane de euro în primul semestru din 2021

J.P.
Piaţa de Capital / 1 septembrie 2021

Arctic Stream a înregistrat o cifră de afaceri de 2,43 milioane de euro în primul semestru din 2021

Arctic Stream, companie cu capital integral românesc, furnizor de servicii în domeniul tehnologiilor şi echipamentelor de comunicaţii, listată la Bursa de Valori Bucureşti sub simbolul AST, a înregistrat, în primul semestru al anului 2021 (S1), o cifră de afaceri de peste 2,43 milioane de euro (circa 12 milioane de lei), din revânzarea de tehnologii de comunicaţii, soluţii de securitate şi furnizarea de servicii profesionale de consultanţă IT. Profitul net obţinut de companie a fost de peste 187.000 de euro (924.000 de lei), conform unui comunicat remis redacţiei.

Atât valoarea cifrei de afaceri, profitul net, cât şi diminuarea acestora, în raport cu aceeaşi perioadă a anului trecut, se află în acord cu previziunile bugetare făcute iniţial de Arctic Stream pentru prima jumătate a acestui an, prezentate în memorandumul de listare a acţiunilor la BVB. Cifra de afaceri pe S1 2021 reprezintă aproximativ 36% din estimarea de venituri anuale, situată la circa 33 de milioane de lei. Criza mondială a semiconductorilor şi procesul mai lung de aprobare a bugetelor de către clienţi s-au resimţit în această scădere a cifrei de afaceri pe primul semestru.

În mod tradiţional, companiile din sectorul IT&C prezintă o acoperire uşor diferită a cifrei de afaceri între cele două semestre, cu o pondere medie de aproximativ 40% pentru S1, respectiv circa 60% pentru S2, având în vedere că este necesară o perioadă iniţială de aprobare a bugetelor de cheltuieli pentru companii şi dat fiind faptul că, spre sfârşitul anului, se caută îndeplinirea obiectivelor de investiţii.

"Anul 2020 a fost unul atipic, în care industria IT, în general, şi implicit şi compania noastră au înregistrat o creştere accelerată a veniturilor, în timp ce anul 2021 ne aduce o situaţie uşor incertă din perspectiva crizei globale de semiconductori, care a introdus întârzieri considerabile ale timpilor de livrare, în prima parte a anului, şi ne aşteptăm ca acest lucru sa fie fie valabil şi pentru semestru al doilea, poate chiar şi anul viitor. În pofida acestor provocări, ţinând seama de estimările pozitive pentru piaţa de IT&C şi rezultatele obţinute de noi, avem motive să credem că putem depăşi previziunile iniţiale pe care ni le-am asumat în prospectul de listare. Ne aşteptăm la o creştere a cifrei de afaceri anticipate pentru anul 2021 cu aproximativ 40%. Faptul că anul acesta am încheiat contracte importante, cu o pondere semnificativă în cifra de afaceri şi că echipa noastră s-a dublat, prin atragerea de noi profesionişti valoroşi, sunt doar două dintre premisele acestei creşteri pe care o aşteptăm", explică Dragoş Octavian Diaconu, fondator şi director general, Arctic Stream.

Arctic Stream îşi va păstra direcţiile de dezvoltare din perspectiva tehnologiei, atât în zona de infrastructură Software-Defined, cât şi în zonele de Cybersecurity şi Data Center, segmente pe care le consideră ca având un potenţial mare de dezvoltare şi care vor contribui la creşterea organică pe termen scurt şi mediu.

Prin noile contracte şi echipa extinsă, Arctic Stream îşi propune să răspundă în continuare cererii de infrastructuri IT modulare, scalabile. Totodată, compania vizează accelerarea creşterii prin atragerea de finanţare de pe piaţa de capital, pentru posibile achiziţii de firme din domeniu şi intrarea pe noi nişe de business. Mai mult, obţinerea de noi certificări (F5, Cisco Data Center Advanced, Cisco Collaboration Advanced şi altele) va consolida expertiza companiei.

Pe piaţa de capital, Arctic Stream îşi propune menţinerea interesului investitorilor, deopotrivă prin bune rezultate financiare, cât şi prin derularea, periodică, a unor majorări de capital cu acţiuni gratuite. Compania doreşte ca acţionarii săi să beneficieze procesul de creştere încă din această perioadă de dezvoltare, când nu se vor distribui dividende, decât într-o măsură redusă.

Opinia Cititorului ( 32 )

  1. Daca noile contracte se executa si depasesc cu 30-40% BVC cum zic ei, jos palaria, o sa fie booster de incredere.Daca nu, o s-o ia pe calea scaderilor, ca altii. Cum si-ai marit echipa la 13 de la 8 posibil sa se tina de cuvant ca nu cred ca vor sa dea salarii aiurea. Imi place ca au peste 10 milioane cash si fara sa atraga in leu de la investitori.

    E hazliu ca si cu asemenea scadere de profit, tot au cel putin cat altele din domeniu.  

    1. Din active totale de 20 mil. au cash 10 mil. Se vede ca nu stiu, nu au ce face cu banii.

      Era bine daca isi dadeau dvd inainte de plasament si listare? Cate firme stii care produc atat cash in raport cu capitalurile doar din operatiuni? Daca maine vine criza cine e super pregatit de achizitii ieftine?! Ei zic ca vor da si dvd.

      Am facut o simpla constatare si am emis doua ipoteze, zic eu, pertinente, derivate din aceasta observatie.

      Nu pot gandi in termenii biblici de "bine si rau" sau in termenii propagandistici din reclamele de tipul "faci bine daca bei din plastic reciclat". 

      Probabil vor da un dividend de 3%-4%, asa cum e noua moda pe BVB.

      Daca vine criza, ii priveste ce si cum. 

      nu poti sta pe cash in ideea ca vine criza, este ineficient, criza poate veni maine dar poate veni si peste 10 ani. indicatorii de lichiditate se calculeaza prin raportare de active curente la datorii curente, unul dintre ei eliminand stocurile. in active curente poti avea creante preponderent si daca ai si o durata scurta de incasare a acestora in raport cu durata de plata a datoriilor pe termen scurt, atunci esti la fel de bine protejat in fata unei crize ca si cand ai avea cash - bineinteles daca intelegi ca vine si te restrangi din timp. pe partea de risc ai gradul de indatorare care iti spune cat esti expus, degeaba tii tu 10 mn in cont cu care nu faci nimic daca ai datorii pe TL de 50 de mn si nu iti mai poti indeplini obligatiile contractuale. nu am studiat AST, habar nu am ce au in bilant, zic in general

      In general asa e, in particular ei produc mult cash si au ales ca inaintea listarii sa nu mai dea dvd. De ce? Ei zic ceva achizitii iar astea probabil dureaza, mai ales la nivelul lor de experienta in asa ceva.

      Una e sa tii cash cu anii, alta 6-18 luni.  

      cum stii ca produc mult cash? m-am uitat acum pe situatiile lor financiare. depreciere au ceva gen 150k lei si alte elemente nemonetare nu am mai identificat in P&L la 30.06.2021. deci este rezonabil de presupus ca, cash-ul din exploatare inainte de modificarile working capital este proxy de rezultat din exploatare+deprecierea, adica ~1.1 mn lei in astea 6 luni. ce vezi tu acolo crestere de cash vine din normalizarea working capital dupa anul 2020 - scadere creante cu ~4.5 mn in conditiile in care datoriile pe termen scurt au ramas constante. cum 2020 a fost un one-off (dupa cum au declarat si ei), nu o sa mai vezi 4 mn cashflow operational prea curand. ar putea sa aiba bunul simt sa prezinte ei un cash-flow, dar daca invatam si noi sa citim un bilant, la cat de simplu este al lor putem sa determinam rezonabil cash-flow-ul. daca nu invatam, spunem ca "ei produc mult cash"

      pai ce sa vezi, la sf. 2021 chiar o sa constati ca o sa aiba mult im banca si datorii com. acoperite de creante! 'free cash flow'

      da, o sa aiba in jur de 12 mn ron lei in banca. ti-am explicat de ce. ala nu este free-cash flow ala este "YE balance". free cash-flow se determina ca cash-flow operational - cash-flow din activitati de finantare - CAPEX". pentru o firma growth (daca este growth) o gherla nu inseamna ca pune cash-ul deoparte, sau asa ar fi de dorit daca, repet, este o firma growth. daca nu, v-ati luat teapa toti cei care o aveti, nu isi merita pretul actual

    Si dupa scaderea de azi tot supraevaluata este. La o evaluare pe la 90 mil. ron este mai aproape de adevar. Parerea mea.

    1. La valori PER 70 si PBV 15.57, mai au de asteptat pana o sa intru eu la cumparare. Nu de alta dar vreau sa prind si eu ceva cat mai traiesc :)))

      cine te pune sa cumperi actiuni la care nu te pricepi

      OK, ai o opinie. Totusi, vino cu ceva mai argumentat daca vrei sa ai si credibilitate.

      Si daca tot te pricepi, poate ne explici si noua de ce compania are acronimul AS? 

      Tocmai s-a actualizat info pe BVB la pretul de inchidere de azi:

      SymbolISIN Market CapitalizationBook ValueBook Value DatePBV 

      AST ROD6RWU7GIX9128,253,780 8,340,021 6/30/202115.38 

      QED! 

      Rest ul e tacere domnule 2.2! ;)

      PBV: 15.38

      in caz ca e greu de descifrat copy-paste de pe BVB 

      daca tu astepti sa cumperi companii din IT la P/BV de 1-2 cum este in "brick&mortar" poti astepta mult si bine. in companiile astea important este factorul uman care nu este prins in bilant. problema AST este ca este evaluata euforic pe niste asteptari care nu au legatura cu realitatea si azi piata a facut un dus rece. ne indica un PER fwd YE2021 de ~65 in conditiile unei cresteri a cifrei de afaceri destul de mare comparativ cu 2019. marjele au scazut semnificativ. mai pe scurt, daca ritmul asta de crestere se mentine, si marjele raman ca acum, peste 5 ani va fi la PER de 40 daca se mentine capitalizarea actuala (ceea ce eu nu cred). povestea ca in a 2-a jumatate a anului se rup muntii in doua in IT eu nu o mai "cumpar" de cand cu BNET. daca ai clienti multinationale, asa este, in a 2-a jumatate a anului se da drumul la executie, pentru ca sunt bugete care daca nu iese schema la S1 se taie. dar nu stiu cati clienti multinationale are o micro-firma de gen AST. oricum, rezultatul la sfarsit de an este important iar P/BV nu are nici un fel de relevanta pentru un astfel de business

      sa ne scrii cat e 2021 la final,firma a dat niste indicii.

      daca nu stii, au scris ei printre randuri in Prospect si Memorandum. La nivel de zvon in bransa lor, au clienti din categoria sute de milioane CA si mai sus, zeci de miliarde Euro, dar e doar zvon de marginea santului

      nu exista companie in Ro cu CA de zeci de miliarde de EUR, dar da, pe marginea santului se poate spune orice. mai ales ca acea firm cu zeci de mld EURO CA lucreaza cu un Iepurasul SRL gen AST

      WB mersi pentru comment. Chiar apreciez efortul tău și tot ce faci pe aici!

      Acum, tu ai făcut referire la ceva scos din context. Eu am răspuns la commentul malițios de la 2.2 și încercam sa demonstrez ca valorile puse la 2.1 sunt corecte. Evident sunt diferente (mici) pentru ca nu aveam de unde sa știu prețul de închidere de azi. 

      Altfel, evident ca nu ne uitam la un singur indicator când evaluam o companie! Dar nici sa nu ajungem sa comparam AST cu AAPL !  

      Oricum am observat ca rezonam : prețul actual e puțin cam… opărit! 

      Ma opresc aici ca văd deja ca se vorbește de fire roșii etc.Au apărut postacii!

      Btw, ca fapt divers, sunt multinaționale cu an fiscal diferit ;) 

      Vezi ca ți a răspuns și WB mai sus ;)

      Tu zi cu indiciile…expune-le , nu mai fi așa misterios! 

      exista, au chiar 2 digits billion EBITDA, sunt clientii lor,scrie'utilitati'

      in piata se mai stie si de vreo 2 giganti din IT, care tot cu Iepurasul SRL lucreaza, trage-de urechi ca-si permit fara sa-ti ceara aprobarea 

      bai baiatule. cand scrii ceva, documenteaza-te. in 2020, Dacia a avut cea mai mare CA de 18,2 miliarde de LEI. LEI nu EURO. In scadere de la 24 de miliarde de LEI in 2019. Daca vom considera 2019 reper, vorbim de 24 miliarde de LEI, care inseamna ~5 miliarde de EUR, departe de zecile de miliarde la care visezi tu. In 2019, Dacia a avut un EBITDA de 1.45 miliarde LEI. LEI nu EUR, si s-a clasat a 2-a dupa Orange care a avut 1.78 miliarde LEI EBITDA. LEI nu EUR. asa ca nu mai visa cu ochii deschisi

      corectez la OMV 2019, aia e cifra individuala. consolidat au avut ~7 mld lei, oricum departe de suma cu 2 digiti in EUR

      Bufetule tu nici nu intelegi ce a scris mai sus dar il corectezi! Omul a scris clar 'au clienti'. De unde naiba rezulta ca trebuie sa fie Dacia sau Petrom ori companie autohtona?! Enel de exemplu ce are? Ca am lucrat eu cu ei si aveau instalare de la astia.

      Vad ca joci ping pong singur. 

      Iar tu esti nenea de la 2.12 si 2.7 ;)

      Ai grija ca deja dai din casa, drag...ule ;)

      :)))) 

      cred ca iti trebuie putin training pe "reading comprehension". discutia se facea in legatura cu cifra inaintata referitoare la cifra de afaceri de zeci de miliarde de EUR. daca cea de pe primul loc nu are o astfel de cifra de afaceri, logica elementara iti spune ca Enel, care nu este pe primul loc, are o cifra de afaceri mai mica, deci nu are cum sa aiba "zeci de miliarde de EUR". iti propun sa faci un efort sa intelegi ceea ce citesti inainte de a comenta

    Imi place ca:

    1. Au focus pe obiectul lor de activitate, se comporta chiar ca o companie new growth 

    2. Au cash si nu-l irosesc la ruleta... 

    Nu-mi place: 

    1. Rezultatul viitor depinde mult de factori externi: semiconductori, contracte posibil în delay  

    2. Par a avea putini clienți recurenti - greul în vânzări  

    All in one: o sa cumpăr la 25 lei/acțiunea...  

    Cred ca azi au vandut domnii de la BNET.

    1. Un tramvai numit dorinta ;)

      Sau vorba noastra din popor " poti sa-mi fluturi s-un tramvai ca yo....."  

      Nu vand ca nu vor sa fie executati sumar! Vine un telefon pe firul rosu si s-ar termina prematur povestea lor.

      Brrrr, s-a zbârlit pielea pe…tine!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb