Arctica, o regiune deosebit de vulnerabilă la efectele schimbărilor climatice, emite mai mult dioxid de carbon (CO2) decât stochează, conform unui raport american publicat recent de Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică (NOAA). Această tendinţă alarmantă este atribuită creşterii numărului de incendii şi topirii permafrostului, un sol îngheţat care stochează cantităţi uriaşe de carbon.
• Incendiile forestiere amplifică emisiile
"Tundra arctică, care se confruntă cu încălzirea şi cu înmulţirea incendiilor forestiere, emite mai mult carbon decât cantitatea pe care o stochează", a declarat Rick Spinrad, şeful NOAA. Incendiile eliberează CO2 în atmosferă prin arderea vegetaţiei şi distrug straturile izolante ale solului, accelerând astfel topirea permafrostului. Acest proces duce la eliberarea suplimentară de dioxid de carbon şi metan, două gaze cu efect de seră majore. Sezonul record al incendiilor din Canada, înregistrat în 2023, a dus la eliberarea a aproape 400 de milioane de tone de CO2, echivalentul emisiilor anuale ale unor regiuni precum America Latină şi Caraibele. Această situaţie subliniază impactul global al schimbărilor climatice asupra Arcticii.
• Amplificarea schimbărilor climatice
Arctica se încălzeşte mai rapid decât alte regiuni, un fenomen cunoscut sub numele de "amplificare arctică". Factori precum topirea zăpezii şi a banchizei şi creşterea temperaturilor oceanice contribuie la accelerarea acestui proces. Temperatura solurilor permafrostului, la adâncimi de cel puţin 15 metri, continuă să crească, iar vara anului 2024 a fost cea mai ploioasă înregistrată vreodată.
• Impacturi asupra comunităţilor locale şi ecosistemelor
Topirea permafrostului ameninţă comunităţile autohtone, care depind de stabilitatea gheţii şi de practicile de vânătoare tradiţionale. Eroziunea costieră, alimentată de creşterea precipitaţiilor şi topirea gheţii, reprezintă un alt risc major pentru aceste comunităţi. "Faptul că tundra emite mai mult CO2 decât stochează este un semn premergător alarmant", avertizează Brenda Ekwurzel, climatolog în cadrul ONG-ului Union of Concerned Scientists. Ea subliniază că emisiile permafrostului constituie o problemă gravă, deşi nu vor depăşi emisiile generate de combustibilii fosili.
• Necesitatea acţiunilor urgente
Cercetătorii atrag atenţia asupra faptului că dacă nu se iau măsuri pentru reducerea semnificativă a emisiilor de gaze cu efect de seră, impacturile negative asupra ecosistemelor arctice ar putea deveni ireversibile. Protejarea Arcticii este esenţială nu doar pentru regiune, ci şi pentru stabilitatea climatică globală.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.12.2024, 10:29)
Drill baby, drill.