ARE NEVOIE DE BANI PENTRU INOVAŢII Franţa vrea să vândă participaţii la "Renault", "Orange" şi "Engie"

Ziarul BURSA #Internaţional / 7 iulie 2017

Franţa vrea să vândă participaţii la "Renault", "Orange" şi "Engie"

Franţa va începe, în următoarele luni, să vândă participaţii la companii pentru a finanţa crearea a unui fond de zece miliarde de euro, care se va axa pe "industria viitorului", a anunţat ministrul de Finanţe, Bruno Le Maire, transmite Wall Street Journal, conform Agerpres.

Analiştii estimează că statul şi-ar putea reduce participaţia de 19,7% la producătorul auto "Renault", de 28,65% la compania de utilităţi "Engie", de 23,05% la operatorul de telefonie "Orange", de 5,7% la firma de construcţii "Eiffage" şi de 50,63% la ADP (operatorul aeroportului din Paris).

În timpul campaniei electorale, preşedintele Emmanuel Macron a promis înfiinţarea unui fond de zece miliarde de euro (10,5 miliarde dolari) pentru promovarea proiectelor de cercetare şi industriale, care vor fi finanţate prin vânzarea acţiunilor la companii în care statul deţine participaţii minoritare şi prin dividende.

Reafirmând acest angajament, Le Maire a anunţat: "Vom face disponibili zece miliarde de euro pentru finanţarea inovaţiilor. Voi anunţa în următoarele luni vânzări semnificative de acţiuni în companii publice, care vor permite plătitorilor de taxe să vadă că banii sunt cheltuiţi pe viitor şi nu pe trecut".

Ministrul de Finanţe nu a precizat de la ce firme vor fi vândute participaţii.

Agenţia participaţiilor statului, sub autoritatea lui Bruno Le Maire, gestionează în total active de aproximativ 90 de miliarde de euro.

În 2015, compania "Renault" a fost angajată într-o bătălie publică cu Macron, care era atunci ministru al Economiei în Cabinetul preşedintelui socialist Francois Hollande. Tensiunile s-au centrat în jurul participaţiei deţinute de Guvern, pe care Macron a majorat-o la aproape 20%, de la nivelul de 15% stabilit în 2002, împreună cu partenerul de alianţă "Nissan" şi alţi acţionari importanţi.

Decizia a venit pe fondul temerilor sindicatelor şi ale presei, conform cărora Renault a fost "nissanizată".

În aprilie 2015, Guvernul francez a decis să îşi dubleze drepturile de vot la "Renault", majorându-şi participaţia deţinută de la 15% la 19,7%. Unii directori ai "Nissan" s-au declarat preocupaţi de creşterea influenţei Guvernului de la Paris la producătorul auto francez. "Renault" şi "Nissan" au un parteneriat din 1999, în care "Renault" deţine 44,3% din acţiunile "Nissan", în timp ce "Nissan" controlează un pachet de 15% din acţiunile "Renault". Cu toate acestea, "Nissan" nu are în prezent drepturi de vot la "Renault".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb