Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti a dispus, ieri, arestarea preventivă, pentru 30 de zile, în cazul a şapte protestatari care, în timpul evenimentelor din 10 august din Piaţa Victoriei, au agresat mai mulţi jandarmi.
Arestările au fost decise în urma percheziţiilor efectuate de procurori şi poliţişti la domiciliile celor şapte inculpaţi.
Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti susţinea într-un comunicat de presă emis în 17 septembrie: "Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 1 Bucureşti efectuează cercetări într-o cauză penală cu denumirea generică «Dosarul Diasporei», formată în urma reunirii a 78 de acte de sesizare. Cercetările privesc exercitarea de violenţă fizică şi morală împotriva a 169 de persoane vătămate, care au avut calitatea de organe de Jandarmerie şi au desfăşurat activităţi cu ocazia protestului din Piaţa Victoriei, din data de 10 august 2018".
Cei 169 de jandarmi din comunicatul de mai sus au reclamat că au fost agresaţi fizic şi moral.
Curios este că, la mai mult de o lună, după evenimentele din 10 august, numărul victimelor autodeclarate din cadrul Jandarmeriei române a crescut exponenţial, de peste cinci ori, în timp ce numărul victimelor din rândul protestatarilor s-a dublat.
Iată ce spunea în 11 august 2018 şeful Serviciului de Comunicare din Jandarmeria Română, Marius Militaru: "Am văzut persoane extrem de violente - 452 de oameni au fost asistaţi medical, dintre care 70 au fost transportate la spital, între ei fiind şi 11 jandarmi".
În aceeaşi zi, ministrul de interne Carmen Dan nu a spus nimic despre numărul victimelor din rândul Jandarmeriei, ci s-a referit strict la situaţia jandarmeriţei agresată la evenimentele din 10 august.
Ulterior, după opt zile, în 19 august, ministrul Carmen Dan afirma în finalul conferinţei de presă: "Urmare a incidentelor petrecute la manifestaţia publică din 10 august, 452 de persoane, dintre care 33 de jandarmi, au necesitat asistenţă medicală la faţa locului. Din totalul persoanelor, 70 au fost transportate la spital, 14 fiind jandarmi, iar 9 au rămas internate cel puţin 24 de ore. Dintre cele 9 persoane spitalizate, 3 au fost jandarmi. Asta în condiţiile în care jandarmii au avut mijloace de protecţie proiectate să reziste la diferite tipuri de lovituri".
Aşadar, la data de 11 august, Jandarmeria raporta doar 11 angajaţi care au fost agresaţi fizic, iar pe 19 august ministrul de interne, Carmen Dan, susţinea că numărul jandarmilor violentaţi fizic se ridica la 33 de persoane.
De pe 19 august până pe 17 septembrie, Jandarmeria a mai descoperit încă 136 de angajaţi cu "traume" fizice şi psihice, în timp ce protestatarii bătuţi şi gazaţi de forţele de ordine au ajuns de la 452 la aproape o mie de persoane.
Vom vedea în instanţă cum vor demonstra unii dintre cei 169 de jandarmi că au suferit moral. Probabil vor uza de filmările făcute de colegii lor în timpul protestelor, în care vor fi identificate anumite persoane, mai slobode la gură, care le-au adresat diferite injurii pe parcursul zilei de 10 august. Sau poate că au suferit moral la vederea pancartelor cu celebra urare adresată PSD şi liderului Liviu Dragnea. Şi jandarmii traumatizaţi fizic vor trebui să probeze acest lucru în faţa judecătorilor. Probabil că, în cazul lor, medicii din cadrul Institutului Naţional de Medicină Legală "Mina Minovici" au eliberat certificate pentru fel de fel de echimoze şi excoriaţii care ar necesita îngrijiri medicale, în timp ce mulţi dintre protestatarii gazaţi şi care au avut câte un braţ imobilizat mai multe zile după intervenţia în forţă a jandarmilor nu au primit de la INML nicio zi de îngrijire.
Una dintre victimele jandarmilor din 10 august, doamna Irma Oţetaru, a declarat pentru ziarul BURSA:
"În urma intervenţiei forţelor de ordine, am avut mâna imobilizată timp de 5 zile. Aşa scrie în certificatul emis de medicul de la Spitalul de Urgenţă care m-a văzut imediat după evenimente. În momentul în care am depus plângere împotriva violenţelor exercitate de angajaţii Ministerului de Interne, m-am deplasat la Institutul de Medicină Legală, pentru a obţine un certificat medico-legal care să ateste leziunea suferită şi constatată de medicul de la urgenţă. Deşi în certificatul eliberat de spital se scria că timp de 5 zile trebuie să urmez un tratament, cei de la INML în certificatul medico-legal pe care mi l-au dat nu menţionează nimic despre acest lucru, susţinând că a fost vorba de o simplă entorsă la umărul stâng, că nu pot face aprecieri din punct de vedere medical şi că nu a fost nevoie de îngrijire medicală. În afară de mine mai sunt şi alte persoane care au avut diferite leziuni şi nu au zile de îngrijire medicală trecute în certificatul de la INML. De exemplu, o doamnă a avut probleme la un ochi din cauza gazelor aruncate de jandarmi de la o distanţă foarte mică, lucru constatat de medicii din spital, dar care nu a mai avut aceeaşi valoare la INML. În aceste condiţii, întreb: de unde au apărut cei 169 de jandarmi agresaţi fizic şi moral despre care se menţionează în dosarul instrumentat de procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti?".
1. Eh, ce stiti voi...
(mesaj trimis de Prostu satului în data de 26.10.2018, 08:59)
Jandarii sunt persoane foarte simtitoare. Bunaoara, unora li se face rau dupa ce umplu de sange batand cu bata cate-un protestatar... Si cate altele de-astea...
2. P.S.
(mesaj trimis de Prostu satului în data de 26.10.2018, 09:04)
Printre aia 169 aproape sigur se numara si ala vazut de mine impiedicandu-se in procesul arderii unui bocanc intr-un protestatar cazut pe jos. S-a impiedicat, a cazut si el si, cine stie, s-o fi julit grav la mana... Caz penal, dom'le, protestatarul ala se cuvine aspru pedepsit pentru ca nu s-a pozitionat corespunzator, sa cada jandarul pe moale...
Oricum, la ce caricatura a devenit deja justitia pesedista, probabil concluza finala (daca va exista asa ceva si nu se va baga totul sub pres) va fi ca niciun protestatar n-a avut nimic de suferit, singurii vatamati psihic si fizic fiind cei 1000 de jandari si familiile lor pana la afinii de gradul trei, in total vreo 20000 de insi.