ARF: Piaţa de factoring va creşte cu 20%

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 8 iunie 2011

ARF: Piaţa de factoring va creşte cu 20%

Piaţa de factoring va creşte cu aproximativ 20%, în acest an faţă de anul trecut, când nivelul acesteia a atins 1,8 miliarde euro, potrivit estimărilor făcute de Asociaţia Română de Factoring (ARF).

Bogdan Roşu, preşedintele ARF, a subliniat, ieri, în cadrul conferinţei de lansare a Asociaţiei, importanţa acestui domeniu: "Evoluţia pieţei din ultimii ani arată că factoringul este un instrument util de finanţare şi management al creanţelor derulate prin factoring pentru companii, atât în vremuri de creştere economică, cât şi în perioade de recesiune". Domnia sa a precizat că piaţa a cres-cut puternic până în anul 2008, după care a suferit o scădere în 2009, urmând să-şi revină vertiginos anul trecut, când a crescut cu 29% faţă de anul precedent.

În acest an există potenţial ca piaţa factoringului să ajungă la o pondere de aproximativ 2,2% din PIB, potrivit domnului Roşu: "Suntem încă în urma altor ţări din Europa Centrală şi de Est, însă dezvoltarea pieţei din ultima perioadă ne face să fim foarte optimişti. Pentru comparaţie, ţări ca Polonia şi Ungaria au ajuns cu pieţele de factoring la aproximativ 5 şi, res-pectiv, 3,5 procente din PIB. În Bulgaria, ponderea factoringului în PIB a ajuns la 1,5%, vecinii noştri atingând anul trecut cea mai mare creştere a pieţei din regiune, de peste 60 de procente faţă de anul 2009. Asta arată că aceste ţări au înţeles mai repede şi apreciază flexibilitatea şi accesibilitatea acestui produs care combină avantajele unei finanţări rapide, bazate pe cesiunea de creanţă, cu cele ale mana-gementului creanţelor şi acoperirii riscului de neplată a debitorilor cedaţi".

În ţara noastră, piaţa de factoring a început să se dezvolte în 1993, prin divizii ale unor bănci existente în piaţă la acel moment. Din 2006, au început să apară în piaţă IFN-uri specializate, care oferă acest produs. În prezent, pe piaţa de profil activează 15 jucători.

Factoringul este o operaţiune financiară care are la bază un contract încheiat între o parte numită furnizor şi o altă parte numită factor, în baza căruia furnizorul cesionează factorului creanţele rezultate din contracte de vânzare bunuri/prestări servicii, încheiate între furnizor şi partenerii săi (debitori). Factorul va finanţa furnizorul, prin plata în avans a creanţelor cesionate, ocupând-se ulterior, în nume propriu, de adminis-trarea creanţelor cesionate şi de colectarea lor.

ARF a fost înfiinţată în luna aprilie a acestui an, având ca membri fondatori un număr de zece bănci şi IFN-uri.

Asociaţia intenţionează să elaboreze şi să implementeze "Codul de etică şi bune practici" în activitatea de factoring, să se implice în sfera iniţiativelor legislative pentru reglementarea activităţii de factoring şi să organizeze un studiu anual complet al acestei pieţe.

Bogdan Roşu: "În acest an există potenţial ca piaţa factoringului să ajungă la o pondere de aproximativ 2,2% din PIB".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9711
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4799
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2926
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8959
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4717

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb