Argentina naţionalizează cel mai mare grup petrolier din ţară

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 18 aprilie 2012

Argentina va administra "în mod profesionist" compania YPF, a declarat preşedintele ţării, Cristina Fernandez.

Argentina va administra "în mod profesionist" compania YPF, a declarat preşedintele ţării, Cristina Fernandez.

Statul preia cota majoritară deţinută de compania spaniolă "Repsol" la YPF

Preşedintele Argentinei, Cris-tina Fernandez, a decis naţionalizarea YPF SA, cel mai mare producător de petrol din ţară, statul urmând să preia deţinerea majoritară aparţinând grupului spaniol "Repsol YPF" SA. Decizia vine în urma unei dispute între administraţia argentiniană şi compania spaniolă în privinţa scăderii producţiei YPF şi a programului de investiţii.

Directorul general al YPF, Sebas-tian Eskenazi, a fost înlocuit cu ministrul argentinian al Planificării, Julio De Vido, iar administraţia prezidenţială va trimite Congresului proiectul de lege privind naţionalizarea unei participaţii de 51% din compania petrolieră. Julio De Vido va conduce compania cu ajutorul viceminis-trului Economiei, Axel Kicillof.

Naţionalizarea vine la mai bine de două luni după ce guvernul argentinian a făcut presiuni asupra YPF, în condiţiile în care importurile de combustibili ale ţării s-au dublat anul trecut, ajungând la 9,4 miliarde dolari. Argentina a încercat să blocheze acordarea de dividende de către YPF şi a susţinut guvernele locale în acţiunea de revocare a licenţelor pentru exploatarea a 15 câmpuri petroliere.

Argentina, ţară care a intrat în faliment în 2001, când avea o datorie record de 95 miliarde dolari, trebuie să recâştige controlul YPF, astfel încât să evite să devină "neviabilă" din cauza scăderii producţiei de ţiţei, a declarat Cristina Fernandez, adăugând că despăgubirile pentru naţionalizarea YPF vor fi stabilite de Tribunalul Naţional de Evaluare. Preşeintele argentinian nu a oferit detalii în acest sens.

Guvernul spaniol a anunţat, ieri, că va lua măsuri împotriva Argentinei, în următoarele zile, ca urmare a naţionalizării YPF. Ministrul spaniol al Industriei, Jose Manuel Soria, a afirmat: "Decizia de naţionalizare este una ostilă, împotriva Repsol, respectiv a Spaniei, iar guvernul de la Madrid va acţiona în consecinţă".

Argentina îşi pune astfel în pericol exporturile către Uniunea Europeană, acesta fiind cel mai mare partener comerical al său din afara Americii Latine. Argentina a livrat bunuri de aproape 14,3 miliarde dolari către UE, în 2011, cu 28% mai mult decât în 2010. Spania a fost cea mai importantă destinaţie din UE pentru exporturile argentiniene.

Argentina a privatizat YPF la începutul anilor 1990. Guvernul a păstrat 0,2% din companie şi "acţiunea de aur", care îi permite să ia unele decizii, inclusiv să blocheze tranzacţii. După ce a preluat controlul la YPF, "Repsol" a înstrăinat, în 2008, o cotă de 15% din companie către familia argentiniană Eskenazi, căreia i-a mai vândut o deţinere de 10% în 2011. Până la anunţul privind naţionalizarea, "Repsol" controla 57,4% din YPF.

Participaţia "Repsol" la YPF era evaluată la 4,1 miliarde euro la finele anului trecut.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb