Argentina se confruntă cu un exod în creştere al multinaţionalelor

J.P.
Internaţional / 29 iulie 2020

Argentina se confruntă cu un exod în creştere al multinaţionalelor

Marile companii internaţionale au ajuns la concluzia că este prea complicat şi neprofitabil să facă afaceri în a treia mare economie din America Latină, chiar dacă nu este luat în considerare impactul pandemiei, potrivit Bloomberg.

Sindicatele puternice, mediul politic volatil, controlul preţurilor şi al cursului, dar şi alte forme de intervenţionism ale statului sunt de mult timp caracteristici ale mediului de afaceri din Argentina. Acum, aflate în faţa celui de-al treilea an consecutiv de recesiune şi al unui nou guvern anti-business, unele companii străine se retrag din această ţară.

Spre exemplu, compania aeriană Latam Airlines a anunţat că îşi opreşte zborurile interne din Argentina, după 15 ani de activitate. Într-o scrisoare trimisă Ministerului Muncii de la Buenos Aires, compania aeriană a inclus o lungă listă de nemulţumiri, care au făcut ca productivitatea să fie cu 30% mai mică, iar costurile cu 40% mai mari decât în oricare dintre cele 26 de pieţe pe care operează. Fricţiunile constante cu sindicatele, moneda locală slabă şi o nouă taxă de solidaritate aplicată destinaţiilor din afara Argentinei au fost printre cele mai importante.

Iar exemplul său nu este singular. Gigantul german BASF şi producătorul francez de componente auto Saint Gobain au anunţat în ultimele spătămâni că îşi mută operaţiunile în Brazilia, chiar dacă această ţară a fost afectată mai grav de pandemie. În plus, Honda a anunţat încă din mai că îşi opreşte producţia de automobile, iar Volkswagen şi Ford şi-au anulat planurile de a construi camionete în această ţară.

În vreme ce perspectivele de după pandemie sunt incerte pentru multe ţări, în Argentina acestea arată sumbru. Mediul de afaceri caracterizat deja drept dificil, a devenit şi mai provocator după ce Alberto Fernandez a fost învestit în funcţia de preşedinte la sfârşitul anului trecut. Administraţia sa a restricţionat accesul la dolari, a crescut taxele şi a interzis concedierile.

Mai mult, decizia guvernului de a intra în incapacitate de plată, după ce negocierile cu creditorii au eşuat şi exproprierea unui dintre cei mai mari exportatori de soia din ţară au descurajat investitorii străini.

Problemele economice ale Argentinei nu sunt noi. Ţara se confruntă acum cu cea de-a noua intrare în incapacitate de plată. De altfel, mai mult de o treime din istoria sa modernă, Argentina s-a aflat în recesiune, iar creşterea economică a fost sporadică în ultimul deceniu.

Datele oficiale arată că peste 20 de mii de companii s-au închis în acest an, iar dintre cele care încă rezistă, peste 70% estimează că nu-şi vor putea menţine operaţiunile în următoarele 12 luni. În aceste condiţii, economia argentiniană ar putea înregistra o scădere de 12% în acest an, cea mai mare din istorie.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb