Ţara noastră a obţinut o medalie de argint şi trei de bronz la cea de-a saptea ediţie a Romanian Masters of Mathematics, la care au participat peste 100 de liceeni, din 15 ţări.
În perioada 25 februarie - 1 martie 2015 a avut loc la Bucureşti cea de-a şaptea ediţie a concursului, la care ţara noastra a fost reprezentată de 4 echipe, fiecare fiind formată din câte şase elevi cu vârste cuprinse între 13 şi 19 ani. Profesorii coordonatori ai echipelor româneşti sunt Cătălin Gherghe, Ovidiu Sontea şi Cristian Mangra. România a ocupat poziţia a 10-a în clasamentul pe echipe. Ştefan Spătaru a obţinut medalia de argint, iar liceenii Marius Bocanu, Simona Diaconu şi Andrei Andronache, medalii de bronz.
Concursul Romanian Masters of Mathematics este organizat de Colegiul Naţional Tudor Vianu şi Societatea de Ştiinţe Matematice din România. La ediţia din acest an a Romanian Masters of Mathematics au participat elevi din ţări precum: Marea Britanie, SUA, Franţa, Rusia, România, Polonia, Bulgaria, Brazilia, Republica Populară Chineză, Ungaria, Italia, Mexic, Peru, Serbia, Ucraina, Câştigătorii au fost recompensaţi cu medalii şi diplome din partea organizatorilor şi a sponsorilor Romanian Masters of Mathematics.
"România are deja o puternică tradiţie în competiţiile internaţionale de matematică, iar acest lucru este confirmat de faptul că la Romanian Masters of Mathematics participă exclusiv ţări clasate în anul precedent pe poziţii de top la Olimpiada Internaţională. Şi în acest an problemele au fost de dificultate foarte ridicată, aşa că mă bucură performanţa elevilor români", spune Radu Gologan, preşedintele Societăţii de Ştiinţe Matematice din România.
"Ne bucurăm că am ajuns la a şaptea ediţie a Romanian Masters of Mathematics, competiţie care aduce anual la Bucureşti cei mai talentaţi elevi pasionaţi de matematică din lume şi îi încurajează să îşi depăşească limitele. Asta face ca Romanian Masters of Mathematics să fie un eveniment unic, pe care, alături de BCR, îl sprijinim cu bucurie de fiecare dată. Este mai mult decât o competiţie, este un schimb de experienţă între liceeni cu pasiuni comune, care fac an de an performanţă în matematică", declară Tudor Vlad, preşedintele Fundaţiei eMAG.
"Avem nevoie de elite, pentru că ele stau la baza creşterii şi dezvoltării sistemului românesc de educaţie. Suntem mândri de performanţele elevilor români, atât cele de pe plan local, cât şi cele obţinute la competiţii internaţionale şi suntem onoraţi că avem ocazia să contribuim la evoluţia lor", spune Ionuţ Stanimir, directorul de comunicare al BCR.