Asociaţia pentru Relaţii cu Investitorii la Bursă din România (ARIR) a organizat dezbaterea "Pulsul Pieţei Financiare" în care cei mai buni specialişti din piaţa financiară au aduse argumente pentru privatizarea companiilor de stat, transmite un comunicat de presă.
Printre acestea se numără posibilitatea ca românii să cumpere companiile de stat, îmbunătăţirea modului de guvernare a companiilor de stat, precum şi oportunitatea ca fondurile de pensii locale să investească pe piaţa locală, în noi companii. Piaţa de capital se dezvoltă, aşteaptă emitenţi noi şi este important să privatizăm prin bursă companiile deţinute de stat, inclusiv băncile.
Cristian Popa, CFA, Membru Consiliul de Administraţie, BNR:
"Cred că este cel mai bun moment pentru stat să listeze companiile la bursă. Argumentul "nu ne vindem ţara" nu ţine pentru că în primul rând putem să o cumpărăm chiar noi românii. Sunt 7 milioane de români care aşteaptă să investească la bursă prin intermediul fondurilor de pensii private, avem fondurile mutuale şi o comunitate din ce în ce mai activă de investitori individuali. Nici argumentul "nu ne vindem ţara pe nimic" nu ţine pentru că Bursa de Valori Bucureşti este la maxime istorice. Eu mă întreb: aceste companii au făcut toate investiţiile şi nu mai au nevoie de bani, au făcut totul în România şi nu mai au nevoie de capital? Eu personal susţin şi listarea băncilor de stat. Este mai bine să fie listate întrucât gradul de transparenţă este mai mare, se pune accent pe guvernanţă. Cred că Parlamentul va decide înţelept şi va anula legea care interzice listarea companiilor de stat la bursă."
Daniela Şerban, Preşedinte & Co-fondator ARIR:
"În acest moment banii românilor nu sunt folosiţi la randament maxim şi este nevoie de o piaţa de capital mai mare şi diversificată. Se remarcă o efervescenţă a companiilor mici venite pe sistemul alternativ de tranzacţionare - AeRO. Ţinând cont că indicele BET se află la maxime istorice ar fi un moment bun şi pentru listarea a companiilor de stat. Astfel se va încuraja totodată transparentizarea acestora, implementarea principiilor de guvernanţă corporativă şi crearea unei pieţe mai competitive."
Dragoş Manolescu, CFA, Director General Adjunct, OTP Asset Management:
"Susţin că ar trebui să vedem băncile de stat, în frunte cu CEC, listate la bursă, şi chiar RAPPS ar putea fi listat la bursă, ar fi cel mai mare fond de imobiliare din România. Privatizarea companiilor de stat nu înseamnă vânzare pentru că statul rămâne majoritar, în schimb listarea înseamnă transparenţă. Este poate cel mai bun moment pentru privatizare pentru că trendul european de ESG (Environmental, Social, Governance) capătă o importanţă tot mai mare. Statul trebuie să vină cu proiecte în zona de guvernanţă corporativă. Spre exemplu toţi membrii consiliilor de administraţie să fie aleşi în acelaşi timp, cu mandate de 4 ani, să existe vot cumulativ. Companiile cu scor mare de guvernanţă corporativă sunt evaluate mai sus de către piaţă."
Andreea Pipernea, CEO NN Pensii:
"Din punctul de vedere al investiţiilor la bursă, fondurile de pensii au anumite limite legale, cum ar fi cea de deţinere într-o companie. Aceste limite vor începe să fie atinse gradual, moment în care fondurile de pensii vor fi, practic, obligate să investească din ce în ce mai mult în afara ţării. Ar fi preferabil ca aceste fluxuri să fie preponderent capturate de către companiile noastre locale, să folosim capitalul autohton în folosul economiei reale, decât să creştem ponderea investiţiilor în alte pieţe mai mult decât se impune din raţiuni de lichiditate şi diversificare."
Aurel Bernat, CEO BT Asset Management:
"Când vorbim despre listarea companiilor de stat la bursă vorbim despre un lucru firesc şi nu despre un moment de oportunitate. Ca o economie să devină performantă are nevoie de competitivitate, iar aceasta se vede foarte bine în pieţele în care vine un terţ şi te evaluează. Trebuie să vorbim despre listarea companiilor la bursă, fie că sunt de stat, fie că vin din zona privată, uitându-ne în special la sursele de finanţare actuale - majoritatea sunt finanţări bancare. Cred că este un moment favorabil să atragem această lichiditate a oricărui investitor din piaţă către creşterea companiilor. Pentru stat este ca un "sell şi lease back" pentru că el îşi vinde o deţinere şi încasează o anumită sumă pe care o poate folosi în alte proiecte."
1. Titlu
(mesaj trimis de Protaru în data de 26.03.2021, 14:48)
An de an aceleasi vorbe.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.03.2021, 16:58)
Nici o problema cand se pronunta profesionistii dar daca am ajuns s-o ascultam pe Daniela Serban sa ne spuna ce sa facem cu banii .. e prea trist
3. fără titlu
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 26.03.2021, 20:10)
"Este cel mai bun moment pentru privatizarea companiilor de stat" - fix ce am sustinut eu aici in comentarii acum vreo 3-4 saptamani ...
cand capitalizarea pietei de capital e mare , atunci e moment de lansat barcute la apa
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.03.2021, 21:05)
Momentul cu barcutele era pe vremea lui Basescu capitan de flota furata. Stie el cel mai bine cum sa scufunde barcutele....poate ai nevoie de consiliere de la el....
3.2. Titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Protaru în data de 26.03.2021, 22:41)
Macar de-ar lansa o data barculete... Dupa innoata fiecare cum stie si poaye. Doar ca de prea multi ani situatie e blocata ca-n Suez.
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.03.2021, 23:27)
Cica in Suez e un blocaj planuit pt. cresterea cotatiilor la titei ,China si tarile din jur cumpara masiv oil.SNP va creste si la noi fiti vigilenti.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.03.2021, 00:21)
Nu vindeti voi nici o intreprindere de stat nici acum si niciodata.. firmele de stat trebuie facute sa produca profit pentru ca alfel tara asta dispare....Cu cat statul are firme mai mari si mai puternice cu atat este si statul mai puternic si mai bogat...Cine vinde PIERDE....Asa ca puneti mana la munca creati si aduceti plus valoare mare.
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.03.2021, 16:17)
prostia este de mai multe feluri tu esti detinatorul celei comunisto nationaliste din vremuri apuse
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.03.2021, 11:26)
Daca statul decide sa Vanda acum Fondurile Mari Vor Paria cu "Credit" la greu de Vor trantii Cotatiile la care Doreste Statul sa Vanda!
Nu asa se Vinde!
Se arunca o piatra in balta!
Daca vreti sa dea "bogatii" de pamant cu activele noastre pe trend continuati sa va laudati cu etc "vanzari".
Oricum STATUL are multe ACTIVE umflate efectiv din PIX sau cu pompari artificiale de lichiditate de mentin iluzia cotatiei de acum.
STATUL are desture industrii in cadre libera; atat tehnologic, logisti si informationa.... nu sunt aduse in rand cu vremurile actuale. (sunt invechite; comportamente, sisteme, procetduri, etc).
O solutie bune nu este VANZARE TOTALA, cu un TRANZIT pe 10-20 de ani cu participatie Dualista in controlul efectiv ale activelor.
De Vandut vinzi O singura data!!!
Stim foarte bine cu se iau activele, istori, pe ciclu, de la Privati la Stat si de la Stat la Privati, atunci cand idealurile natiei se schimba.
Asa ca nimic nu se Vinde real pe Trend ci doar se schimba "Controlul" Activelor!
semnat comenturi "cretine"
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.03.2021, 11:31)
PS: vede cineva subevaluarea cotatiei XAU fata de cotatia FIZICA? Este o diferenta de profit exagerata.
Contractele sunt moca de ieftine!
semnat comenturi "cretine"
5.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.03.2021, 11:35)
PUS ca nu Vinzi in CRIZA!!! Vinzi in EXTAZ FINANCIAR si OPTIMISM!
Acesta tocmai a trecut, 2019 a fost punct maxim de inflexiune!
Asta cu oportun sa vanda acum e defapt cu "Sacalii" ce asteapta sa manance din "hoit"!
PS: oricum Statul, o sa fie fortat sa "Vanda" ca sa nu ramana cu pantalonii in vine pe urmatorul trend economic depresiv.
semnat cmenturi "cretine"