Armament francez folosit în Războiul din Yemen, un dosar stânjenitor pentru Paris

L.A.
Internaţional / 16 aprilie 2019

Sursă foto: Twitter

Sursă foto: Twitter

Dezvăluirea unei note aparţinând serviciilor militare de informaţii care prezintă lista armamentului francez desfăşurat în Yemen de către Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite (EAU), doi mari clienţi ai industriei franceze a Apărării, repune pe tapet un dosar foarte stânjenitor pentru Paris, relatează AFP.

Cazul este binecunoscut de numeroase ONG-uri internaţionale care denunţă cu regularitate vânzări de armament francez către Riad şi Abu Dhabi, armament angajat într-un război care s-a soldat cu cel puţin 10.000 de morţi din 2015 şi care împinge milioane de yemeniţi pe marginea prăpastiei foametei.

Invariabil, răspunsul oficial al Franţei este acelaşi. Potrivit Parisului, exporturile către Arabia Saudită şi EAU, "parteneri strategici" ai Franţei, sunt studiate "caz cu caz", iar armamentul francez aflat pe mâna acestor două ţări este folosit numai în mod "defensiv" în Yemen.

"Eu nu am cunoştinţă de faptul că arme (franceze) ar fi folosite în mod direct în acest conflict", declara la sfârşitul lui ianuarie ministrul Armatelor, Florence Parly la France Inter.

Însă, de această dată, inventarul materialelor militare franceze în Yemen provine de la Direcţia de Informaţii Militare (DRM), dintr-o notă "confidenţial Apărare" transmisă Guvernului în octombrie 2018 şi difuzată de noua publicaţie de investigaţii Disclose.

"Este pentru prima oară când o sursă oficială, (şi anume) serviciile militare franceze de informaţii, confirmă ceea ce ONG-urile scot la lumină de luni: echipamentele militare franceze cumpărate de Arabia Saudită şi EAU sunt angajate în Războiul din Yemen, cu un risc crescut de a fi folosite în atacuri ilegale împotriva populaţiilor civile", a subliniat ieri, într-un comunicat comun zece ONG-uri, inclusiv Amnesty International (AI), FIDH şi Human Rights Watch (HRW).

"Guvernul francez trebuie să oprească imediat orice transfer de armament către Arabia Saudită şi EAU", cer aceste organizaţii, îndemnând Franţa să "înceteze să pună interesele economice mai presus de vieţile civililor".

Tunuri de tip Caesar, nave, tancuri de tip Leclerc sau avioane de luptă "ar putea" folosi sistemelor franceze de ţintire cu laser pentru a le ghida bombele DRM angajate pe teritoriul yemenit de către Riad şi Abu Dhabi, contra rebelilor huthi, o minoritate şiită susţinută de Iran.

Între aceste echipamente, unele par folosite dincolo de defensivă. Potrivit acestei note, 48 de tunuri de tip Caesar, fabricate de grupul francez Nexter, desfăşurate la frontiera saudo-yemenită "sprijină trupe loialiste, susţinute de forţe armate saudite în înaintarea lor în teritoriul yemenit", scrie AFP.

O hartă DRM estimează că "436.370 de persoane" sunt "potenţial vizate de posibile atacuri de artilerie", inclusiv cele cu tunuri franceze. După o încrucişare a acestor elemente de informaţii cu date de la ONG-ul american Acled, Discolse estimează că din 2016 şi până la sfârşitul lui 2018, 35 de civili au fost ucişi în raza de acţiune a tunurilor de tip Caesar.

În ceea ce priveşte tancurile de tip Leclerc, angajamentul lor în Yemen este "în principal defensiv", potrivit DRM, în pofida faptului că unele sunt desfăşurate "la 15 kilometri de Hodeida", un oraş portuar situat în vestul Yemenului, aflat sub controlul rebelilor huthi, unde au loc confruntări armate violente de anul trecut.

Pe mare, două nave de fabricaţie franceză "participă la blocada navală" care afectează aprovizionarea populaţiilor, iar una dintre ele contribuie "la sprijinirea operaţiunilor terestre efectuate pe teritoriul yemenit".

Evocând intensa campanie de bombardamente aeriene efectuată de către coaliţie, DRM judecă aspru "ţintirea perfectibilă" a Forţelor aeriene saudite, care "pare prost stăpânită" - adică riscând să provoace pagube colaterale în rândul civililor, spune de fapt direcţia.

Serviciile premierului francez au repetat ieri, că "armele franceze de care dispun membrii coaliţiei sunt plasate în mare parte în poziţie defensivă" şi că "nu au cunoştinţă de victime civile care să rezulte din folosirea lor în teatrul (de luptă) yemenit".

O serie de personalităţi politice franceze de stânga au îndemnat ieri, Executivul să dea dovadă de "transparenţă" după publicarea articolului Disclose, iar unii au denunţat o "minciună de stat".

Riadul şi Abu Dhabi sunt clienţi cu greutate ai industriei franceze a armamentului.

În 2017, Orientul Apropiat şi Orientul Mijlociu au reprezentat aproximativ 60% din comenzile de material militar francez, dintr-un total de 6,9 miliarde de euro, dintre care 701 de milioane de euro de la EAU şi 626 de milioane de euro de la Arabia Saudită.

Franţa a livrat Riadului, în 2017, armament în valoare de 1,38 de miliarde de euro, ceea ce a făcut din Arabia Saudită al doilea cel mai mare client al Franţei în acest sector anul trecut, după Egipt, mai informează AFP.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb