Un acord de încetare a focului a intrat în vigoare luni în enclava Nagorno - Karabah, disputată de Armenia şi Azerbaidjan, care deja se acuză reiproc de încălcarea acordului. Încetarea focului intervine în condiţiile în care noi lupte au izbucnit duminică între forţele azere şi cele armenei, transmite Reuters.
Încetarea focului a intrat în vigoare la ora locală 8 a.m, conform declaraţiei comune făcute de Departamentul de Stat american şi de guvernele Armeniei şi Azerbaidjanului.
"Felicitări premierului armean Nikol Pashinyan şi preşedintelui azer Ilham Aliyev, care tocmai au convenit o încetare a focului. Vor fi salvate multe vieţi", a scris pe Twitter preşedintele american Donald Trump.
Ministrul azer al Apărării a declarat, însî, luni că forţele armene au încăclcat acordul de încetare a focuului convenit duminică şi că au bombardat sate din regiunilşe Terter şi Lachin.
Ministrul Apărării din Nagorno-Karabakh a acuzat o dezinformare şi că forţele azere au lansat un atac cu rachete asupra poziţiilor armene din partea de nord-est a liniei de contact.
Duminică, situaţia era deja tensionată între cele două părţi. Armenia a acuzat forţele azere de bombardarea aşezărilor civile. Baku a negat uciderea civililor şi a afirmat că este gata să pună în aplicare acordul de încetare a focului, cu condiţia ca forţele armene să se retragă de pe câmpul de luptă.
Ciocnirile produse în timpul weekendului în Nagorno Karabah, regiune a Azerbaidjanului populată şi controlată de etnici armeni, au survenit discuţiei pe care secretarul de stat american Mike Pompeo a avut-o cu miniştrii de Externe ai ambelor ţări.
Eşecul a două încetări ale focului intermediate de Rusia întunecase deja perspectiva unui sfârşit rapid al luptelor care au izbucnit în 27 septembrie asupra Nagorno-Karabakh.
Oficialii locali din Nagorno Karabah au acuzat duminică forţele azere că au efectuat tituri de artilerie asupra aşezărilor din zonele Askeran şi Martuni, în timpul nopţii. Azerbaidjanul a declarat că poziţiile sale au fost atacate cu arme de calibru mic, mortiere, tancuri şi obuziere.
"Sunt absolut încrezător în eficacitatea negocierilor de pace, dar acest lucru depinde şi de voinţa părţii armene de a participa la ele", a declarat preşedintele azer Ilham Aliev.
"De ce azerii şi armenii pot trăi împreună în Georgia, Rusia, Ucraina şi alte ţări, dar nu în Nagorno Karabah?" a adăugat Aliev într-un interviu acordat Fox News, care a fost preluat de agenţia de ştiri Azertag.
Preşedintele armean Armen Sarkissian a acuzat guvernul de la Baku că este "încăpăţânat, agresiv şi distructiv".
Puterile mondiale vor să împiedice un război mai amplu care ar atrage şi Turcia, stat care şi-a declarat un sprijin puternic pentru Azerbaidjan, şi Rusia, care are un acord de apărare cu Armenia.
Ciocnirile din regiune a tensionat şi mai mult relaţiile dintre Ankara şi aliaţii săi din NATO, Pompeo acuzând Turcia că a alimentat conflictul susţinând partea azeră. Ankara neagă că ar fi amplificat conflictul.
Sarkissian, a cerut "jucătorilor mondiali" să intervină imediat pentru a determina încetarea focului, potrivit unor comentarii preluate de agenţia de ştiri Armenpress.
"În contextul conflictului din Nagorno Karabah, Rusia este un mediator de încredere şi pro-activ între părţile aflate în conflict. Rusia joacă un rol crucial aici ", a spus el.
Aliev a spus că este "foarte periculos" pentru Armenia să dorească sprijin militar rus în conflict şi că părţile terţe nu ar trebui să se implice militar.
Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat că speră că Statele Unite vor ajuta Moscova să găsească o soluţie pentru acest conflict.
1. :)
(mesaj trimis de Vali în data de 26.10.2020, 08:43)
unde e puterea Rusiei ? unde e puterea SUA?
au incercat de doua ori (neoficial de mai multe ori) sa inchida acest conflict.
eu am zis ca doar cel ce l-a declansat il poate inchide. :)
asadar... mari tari cu multe arme de fier :) ... unde va e puterea ? :)
1.1. pont (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Vali în data de 26.10.2020, 08:53)
intotdeauna spiritul s-a ridicat deasupra armelor de fier
e secolul 21 totusi.... e momentul sa lucram cu spirit, nu cu fier ca in perioadele antice :)
Inapoiatilor!
2. care e finalitatea ?
(mesaj trimis de Vali în data de 26.10.2020, 08:47)
finalmente in urma generalizarii conflictului Armenia va iesi invingatoare, nu Turcia si Azerbaijan.
de fapt din corpul Turciei apar cateva noi tari - dintre care notez:
Republica Populara Kurdistan
Marele Regat al Armeniei (asa se va numi, va avea alta forma de guvernamant, nu ca acum)
dar desigur e o chestiune de mai mult de un an, poate de ani pana ajungem acolo.
Limita arcului in timp e anul 2024.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Vali în data de 26.10.2020, 08:51)
si cand ma gandesc ca Erdogan cu neo-otomanismul sau a inceput asezarea mediului situational care sa permita aceste situatii sa apara... ma umfla rasul
stand cu ochii la trecut (Imperiul Otoman) rateaza viitorul (ruperea Turciei in alte tari).
Aviz amatorilor care au o mare iubire de trecut (Ungaria).
stand cu ochii la trecut.... vor rata viitorul :) ;)
Urmaresc cu mare atentie si situatia cu Ungaria.
Pofta voastra de pamant din trecut va distruge si cat a ramas din voi.
Revizionismul e cheia inmormantarii voastre.
O mana extrem de puternica lucreaza in timp. :)
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de dumitru în data de 26.10.2020, 17:27)
Razboiul din Armenia va cuprinde curand si Georgia care va intra in razboi cu Rusia.
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de Vali în data de 26.10.2020, 21:43)
eu zic sa privesti mai la sud spre Turcia ... dupa care riscurile sunt si mai la sud