AROBS Transilvania Software vrea să se listeze la BVB

G.B
Piaţa de Capital / 14 octombrie 2021

Voicu Oprean

Voicu Oprean

Compania vrea sa atraga 75 milioane de lei printr-un plasament privat

AROBS Transilvania Software, companie românească de IT, anunţă intenţia de listare pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Compania îşi propune ca acţiunile sale, care vor fi disponibile sub simbolul de tranzacţionare AROBS, să fie listate la BVB până la sfârşitul anului. Înainte de listarea pe bursă, AROBS va realiza un plasament privat pentru acţiuni cu intenţia de a atrage aproximativ 75 milioane de lei prin majorarea capitalului social al companiei cu 13,62%. Plasamentul pentru noile acţiuni ordinare ale AROBS va avea loc în această lună şi va fi intermediat de casa de brokeraj BRK Financial Group S.A, conform unui comunicat remis redacţiei.

"Am reuşit să combinăm, sub o singură umbrelă, partea de servicii de dezvoltare software, cu zona de creare de soluţii software. Am început, încă din 2002, acest proces de dezvoltare a unor soluţii unde deţinem proprietatea intelectuală. Dezvoltarea de soluţii şi produse software este înrădăcinată în ADN-ul nostru. Suntem rezilienţi şi ne adaptăm tehnologiilor şi nevoilor din piaţă, cu un mod de operare axat pe dezvoltarea globală, construit de o echipă diversă, în şapte locaţii din ţară şi şapte în afara ţării. Avem o mentalitate de start-up, combinată cu experienţa de corporaţie. Suntem europeni la origini, internaţionali prin cultură, iar activitatea noastră se află într-o continuă expansiune. Listarea la bursă şi derularea unor operaţiuni corporative prin intermediul pieţei de capital şi cu sprijinul investitorilor reprezintă un nou vehicul de creştere a afacerii pentru anii ce urmează," a declarat Voicu Oprean, fondator şi CEO al AROBS.

AROBS Transilvania Software, fondată în anul 1998 de către Voicu Oprean, este specializată în furnizarea de soluţii software personalizate, bazate pe cele mai noi tehnologii, dar deţine, de asemenea, mai multe soluţii software care sunt deja impuse pe piaţa românească şi în Europa Centrală şi de Sud-Est. Dezvoltarea de soluţii personalizate pentru clienţi este realizată prin folosirea de tehnologii pentru web, mobile, embedded şi cloud de ultimă generaţie. Toate aceste servicii sunt folosite de companii globale din industrii precum automotive, turism & ospitalitate, IoT, industria farmaceutică, instituţii bancare, întreprinderi majore din diverse domenii de activitate. Portofoliul de clienţi al AROBS cuprinde peste 8.000 de companii din 14 ţări din Europa, America şi Asia, atât în zona de produse, cât şi în cea de servicii.

Începând cu anul 2003, compania dezvoltă produse software şi soluţii proprii precum TrackGPS, o soluţie de gestionare şi monitorizare a flotelor auto, Optimall, o suită de automatizare a companiilor din retail HoReCa şi distribuţie, RateWizz - aplicaţie dedicată industriei hoteliere, precum şi o soluţie pentru digitalizarea manualelor şcolare. În urmă cu câteva luni, AROBS a lansat MonePOS, soluţie de plăţi prin mobile POS, contactless şi paperless.

Ca urmare a unor achiziţii efectuate de AROBS în ultimii trei ani, compania deţine şi următoarele produse software: SASFleet - cunoscut ca şi alarma.ro - pentru monitorizarea prin GPS a flotelor auto (soluţie complementară TrackGPS), TrueHR şi dpPayroll - soluţii de gestionare a resurselor umane şi proceselor de salarizare, şi SoftManager - soluţie de tip CRM care funcţionează ca o extensie a unui ERP. Prin achiziţia CoSo Benelux, în 2018, AROBS a deschis o nouă linie de business în subsectorul RPA (robotic process automation) în zona de logistică şi TMS.

Capitalul obţinut în cadrul plasamentului privat va fi utilizat pentru achiziţionarea altor companii din domeniul IT - servicii software, soluţii de management de flotă, precum şi pentru optimizarea afacerilor - atât la nivel naţional, cât şi internaţional, prin intermediul cărora compania îşi va putea accelera creşterea şi îşi va consolida poziţia pe pieţele în care este prezentă. Totodată, AROBS are în vedere extinderea şi în plan geografic, prin întărirea filialelor din Germania şi Marea Britanie şi prin deschiderea unei filiale în America de Nord, precum şi prin dezvoltarea unor noi linii de expertiză şi specializări, compania considerând că cererea tot mai ridicată pentru servicii şi soluţii software pe plan global reprezintă un context de piaţă benefic pentru AROBS.

În ceea ce priveşte structura acţionariatului companiei, Voicu Oprean deţine 72,77% din acţiuni, 10% sunt acţiuni ce urmează a fi utilizate în programul de tip Stock Option Plan, care va fi implementat în cadrul companiei, Cabrio Investment SRL deţine 10%, iar managementul şi angajaţii cheie deţin 7,21% din acţiunile AROBS. Compania are un Consiliu de Administraţie format din trei membri: Voicu Oprean, Preşedinte, Mihaela Cleja, membru şi CFO la nivelul grupului, şi Răzvan Gârbacea, membru independent, care are o experienţă de 20 de ani în domeniul bancar.

În anul 2020, AROBS Transilvania Software a înregistrat, la nivel individual, o cifră de afaceri de 154,5 milioane de lei, EBITDA de 46,6 milioane lei şi un profit net de 40,4 milioane. Pentru anul 2021, compania estimează venituri la nivel consolidat în Grupul AROBS, de 192,7 milioane de lei şi EBITDA consolidat de 52,8 milioane lei.

Opinia Cititorului ( 17 )

  1. 75 mil de lei pentru o majorare de 13.62 % rezulta o evaluare de 625 mil lei cu tot cu majorarea de la plasament privat.

    raportat la profitul de 40 mil de anul trecut rezulta un PER de 15.62 iar la profitul previzionat de ei pe anul asta, de 52.8 EBITDA si probabil un 46 mil. profit net ar fi un PER estimat de 13.6

    suna interesant, dar e intermediat de BRK asa ca ridica unele semne de intrebare :)) 

    1. Daca se listeaza astia la PER 15 le strica afacerea la BNET, AST, CC, LIH,SAFE si recentul plasament Softbinator, ca prea sunt supraevaluate.

      companiile enumerate au capitalizare mai mica si pot sa creasca mai mult, aceasta e deja firma mare si nu mai creste decat cu putin pe an

      care e motivul pentru care la final articol se compara veniturile unei firme din grup (AROBS Transilvania Software) pe 2020 cu veniturile "la nivel consolidat în Grupul AROBS" pe 2021?

      Sa para ca avem crestere puternica sau? 

      Firma are istoric in spate si cifrele arata bine dar ar fi interesant de vazut in prospect cum sta business-ul de produse vs. servicii (outsourcing). Daca cel de produse nu creste (ca volum si profitabilitate) avem o problema. 

      Totusi, o evaluare de 2.7 multiplu de revenue este supraevaluare; nu are rost sa ne uitam la CC, Safe ci la listari adevarate. O evaluare corecta este in range-ul de 1 - 1.5 multiplu de revenue cu o astfel de profitabilitate deci cand piata se va corecta, asteptati-va sa aterizati acolo. 

      Probabil d-nul Oprean spera sa prinda ultimul val pana la final de an.

      2.7% revenue pt o firma de IT cu 40% marginea profitului operational si perspective de crestere de 20-25% p.a. este supraevaluare? astia nu intind cabluri ca BNET de exemplu. uite, ia tu la 1.35 in PP si iti cumpar eu 1 milion de actiuni la 1.5 fara sa clipesc si imi asum eu riscul in continuare, tu ramai cu profitul. facem acte notariale. este prima oara cand regret ca nu pot participa intr-un PP

      2.7 x revenue. sorry

      bnet are perspective de crestere mai mare 50% pe an cifra de afaceri si profit de peste 10 milioane

      are pe dracu'. morisca de ars bani. din 2018 nu mai produce nimic

      sau o avea. dar voi mai stiti cate actiuni aveti acolo? cat sunteti/veti fi diluati? eu am un TR12 in portofoliu de vreo 6 luni, un prieten are TR10. cati pla mea bani sa mai bagi in schema asta ponzi? chiar daca va produce acel 10 mn profit, cate actiuni vor fi in piata? mai stie cineva sa calculeze? eu zic ca nu

      Nu compar cu BNet și alte minuni. Compar cu listări din afara (NYSE) in ani mai normali și de aceea am menționat valoare la care se poate ajunge la corecție.

      Asta nu oprește pe nimeni sa speculeze la PP s nici după. Hai sa vedem prospectul de listare, iar povestea cu Asia și altele e pentru vânzări de GPS și monitorizare flota, la fel și 90% din cei 8.000 de clienți probabil 

    Bani la plic mai da Voicu angajatilor? in trecut era o practica lunara asta. Oamenii aveau salariu calculat la un curs valutar din trecut si diferenta o dadea la plic angajatilor.

    1. Las' că nu era singurul care făcea asta.

      Până una alta soluția cu "banii la plic" e doar o variantă mai puțin elegantă a plăților offshore practicate de toate multinaționalele. 

      Pe langa banii la plic care sunt o evaziune serioasa, sunt si toate abonamentele la banii Statului si Fonduri Europene prin firme capusa controlate de Arobs indirect. Actionarii de la Bursa vor avea o surpriza cand va iesi la suprafata caracatita dirijata de cei din conducerea firmei, sub bagheta lui Voicu Oprean.

      Ce va face sa credeti ca sute de colaboratori si "angajati" nu sunt platiti din offshoreuri din Hong Kong? Cum este posibil sa listezi asa ceva pe Bursa?

    Firma are capacitate sa produca in continuare bani, tocmai de aceea acuma se pluseaza pe angajati, sa nu i piarda si atunci se da acel 10%. Dar, dar, firma asta nu inteleg cum poate sa se listeze, au tot felul de contracte derulate prin Asia europa, cim+pfa uri etc, inca incerc sa inteleg. Dar asa cum s-a zis, poate e dorinta de a forta angajatii sa mai ramana 1 an cu gandul la actiuni, si a prinde trenul de listari. Cat despre PER mi se pare in regula.

    Ceva nu e logic. Daca lucrurile sunt asa cum le prezentati voi, atunci Dl. V. O. s - ar putea ''descurca'' in continuare fara a avea nevoie de bursa, discretia fiind de preferat in acest context. Venind la bursa cu un asemenea PER si un aesmenea PP e normal ca si concurenta sa strige ''VAI''.

    "AROBS are în vedere extinderea şi în plan geografic, prin întărirea filialelor din Germania şi Marea Britanie"

    avem date cu vânzările pe extern, sau e un spray de marketing înaintea listării?  

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb