Aroganţa bancherilor ar cam merita o lecţie: Trezoreria

MAKE
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 16 februarie 2016

Aroganţa bancherilor ar cam merita o lecţie: Trezoreria

Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR: "Poate că este mai bine ca economia să crească din alţi indicatori decât să apeleze abuziv la credit".

----------

Prezentarea "binefacerilor socialismului" în varianta americanului Bernie Sanders, aflat în campanie să devină candidatul Partidului Democrat la alegerile prezidenţiale din SUA, şi-a făcut loc, nu ştiu cum, pe prima pagină a ziarului BURSA de ieri, într-un articol scris de sibianul Teodor Fleşeru, ceea ce mă face să nu mai înţeleg ce fel de ziar este ăsta care se întitulează "BURSA" şi cum de şi-a permis redactorul şef să întineze dedicaţia capitalistă a publicaţiei al cărei proprietar sunt.

Glumesc, bineînţeles.

În realitate, eu sunt cel care a ilustrat articolul, desenând o fiară de coşmar, sub titlul "O piaţă bestială".

Poate că gluma cu care mi-am început acest text este proastă, dar cred că o parte a cititorilor noştri merită acest sarcasm, întrucât sunt unii (probabil, din mediul bancar) care, la articolele pe tema creditelor în CHF şi a legii dării în plată, nu suportă să vadă că publicăm şi opiniile clienţilor băncilor, iar nu doar pe cele ale bancherilor, astfel că ei pun sub semnul îndoielii "ideologia" pe care o cultivă BURSA; ei ne acuză de "populism", pur şi simplu pentru că nu lătrăm în zgarda băncilor, aşa cum o face restul presei.

Atitudinea acestor cititori este consonantă cu prestaţia arogantă a bancherilor şi a purtătorilor de cuvânt ai băncilor, în comunicarea cu publicul, refuzând orice ar semăna cu un dialog.

Îmi amintesc că, la jumătatea anului trecut, o doamnă cu funcţie înaltă într-o mare bancă a amintit tratamentul aplicat faliţilor în Roma antică: "Faliţii, în funcţie de numărul creditorilor, erau ucişi şi tăiaţi în atâtea bucăţi câţi creditori aveau."

Bineînţeles că nu poate fi vorba să porţi vreun dialog cu un astfel de falit şi că nu poţi să-i publici opiniile în ziarul BURSA, decât dacă eşti un incredibil de nenorocit de populist.

Un asemenea nenorocit de populist cum este ziarul BURSA a îndrăznit să-l invite pe "inamicul bancar nr.1", avocatul Gheorghe Piperea, la Conferinţele organizate pe tema sistemului bancar.

Ştiţi care a fost reacţia sistemului bancar?

Comunicatorii Băncii Naţionale ne-au informat că Guvernatorul nu va participa; Asociaţia Română a Băncilor ne-a informat că a luat decizia ca nici o bancă să nu-şi trimită vreun reprezentant (au existat, totuşi, câţiva bancheri cu personalitate, care şi-au permis să ia decizia participării).

Aroganţă şi laşitate.

Nesiguranţa că ar putea susţine o eventuală controversă, în faţa unui public avizat.

Bancherii îşi dezvăluie o neaşteptată îngustime de gândire, săvârşind, dincolo de greşelile de management din propriile afaceri, surprinzătoare greşeli de comunicare cu publicul, frizând prostia: ei preferă dialogului, confruntarea şi chiar conflictul.

În schimb, îşi fac reclamă.

Înlocuiesc dialogul, cu reclama.

Pare prostie.

Nu te apuci să te cerţi cu masa de clienţi.

Doar dacă...

Conflictul cu propria clientelă (fie ea şi doar o parte) devine inteligibil doar în două cazuri:

- Primul caz: Nu-ţi poţi permite să aplanezi conflictul fără să intri în faliment; această variantă a fost sugerată recent, de imprudentul comunicator al unei mari bănci, în cadrul unei ştiri televizate.

- Al doilea caz: În realitate, veniturile de la clientelă nu reprezintă adevărata ta afacere, ci veniturile de altundeva; ideea nu este de ignorat, având în vedere raporturile de finanţare pe care le poartă băncile cu Statul (cu sprijinul Băncii Centrale).

În ambele cazuri, sistemul bancar îşi devoalează lipsa de necesitate în angrenajul economic.

Concluzia devine şi mai şocantă, reformulată astfel: "Aroganţa bancherului dezvăluie că nu este strictă nevoie de el".

Cam asta spune şi Bernie Sanders.

El nu mai vrea bănci mari.

Dar el este un moşneguţ cu imaginaţie destul de limitată, a cărei simplitate poate fi lesne urmărită: el crede că poate reforma organizarea socială, redistribuind resurse din piaţa bancar-financiară, către sănătate şi învăţământ, regim care ar primi titlul de "socialism".

Avantajul nostru este că am trăit în socialism şi ştim că nu este ceea ce crede Sanders şi mai ştim că nu vrem să mai trăim asta.

Dar, personal, n-am nimic contra socialismului, după cum n-am nimic nici cu capitalismul, feudalismul sau sclavagismul.

De fapt, nici cu comuna primitivă şi comunismul.

Toate aceste "isme" se găsesc în rafturile istoriei noastre, la o întindere de mână, iar lui Bernie Sanders i s-a părut că ne-am izbit de limitele capitalismului, aşa că a întins mâna în raft şi a scos de acolo "socialismul".

În realitate, primele patru "isme" ilustrează nimic altceva decât stereotipii de organizare în jurul inegalităţii de avuţie din lume, astfel ca societatea să rămână funcţională şi dinamică în dezvoltare.

Prezenţa sau absenţa băncilor nu este definitorie "ismelor".

Poţi avea bănci în sclavagism, după cum poţi să nu le ai şi tot sclavagism se cheamă, dacă ai sclavi şi stăpâni asupra vieţilor lor.

Poţi avea feudalism, cu sau fără bănci.

Poţi avea capitalism.

Fără bănci?!

Desigur.

Consultaţi, vă rog, secolul al XVIII-lea al istoriei americane.

Veţi găsi un stat, pe nume Pennsylvania, care a funcţionat o jumătate de veac fără bănci comerciale şi fără să fie socialist.

Dar, dincolo de sprijinul pe care îl oferă exemplul istoric, oricând am putea imagina cum să funcţionăm şi să ne dezvoltăm, fără apel la serviciile bancare.

În definitiv, creditarea nu este un serviciu definitoriu pentru noţiunea de "bancă", ci serviciul de depozitare a banilor şi cel de plată la ordin.

Dacă este să ducem grija integrităţii organizării sociale, atunci putem privi creditarea drept sursă a instabilităţii, câtă vreme criza actuală este identificată drept o "criză a supraîndatorării".

Prin urmare, serviciul de creditare merită să fie considerat separat de funcţiile definitorii ale băncii şi merită un tratament anume, altul decât "bail out"-ul, "bail-in"-ul şi "relaxarea cantitativă", care sunt disfuncţionale social (aberaţia "relaxării cantitative" - emisiunea de monedă nouă - este vizibilă fără ochelari, căci emisiunea suplimentară de monedă este simplă emisiune de datorie suplimentară, astfel că, după marii finanţişti aflaţi la butoanele lumii contemporane, "relaxarea cantitativă" reprezintă vrăjitoria aritmetică prin care datoria prea mare se micşorează, adaugând datorii în plus).

Odată ce băncii i-ai desprins serviciul de creditare (un serviciu echivalent "relaxării cantitative") pentru un tratament aparte, aşa cum merită, este de văzut dacă bancheriii îşi mai menţin aroganţa.

S-ar putea să şi-o menţină.

Este o lege care ne obligă să ne derulăm afacerile prin conturi bancare.

Mai este o lege care ne plafonează, la aproape nimic, numerarul pe care avem dreptul să-l deţinem în casieria societăţii comerciale.

Suntem ţinuţi de lege ca prizonieri ai serviciilor bancare şi, prin urmare bancherul ne poate trata "cum vrea muşchii lui", că oricum nu avem dreptul să ne abstragem de la sistem, chiar dacă legea "bail-in"-ului ne ameninţă cu confiscarea capitalului.

Am o idee.

E, aşa, o idee pe genunchi, nici nu mă gândisem la începutul articolului: ce-ar fi să ne ţinem banii afacerilor noastre la Trezoreria Statului?!

Da, ştiu că sunt nişte impedimente în întârzierea operaţiunilor prin Trezorerie, dar chestia asta se poate ameliora; renunţi la dobândă, dar Trezoreria nu este ameninţată de "bail-in".

Măcar eşti mai sigur că nu-ţi fură banii şi că afacerea, totuşi, continuă.

Şi nu merită un mic sacrificiu să-i învăţăm minte pe bancheri?

Nu de alta, dar habar n-am dacă americanii îl vor alege pe Bernie Sanders drept preşedinte, în schimb ştiu că pe al nostru îl cheamă Klaus Iohannis.

Declaraţii ale bancherilor:

Philippe Lhotte, CEO BRD:

"Ceea ce uităm este că unii români nu au înţeles ce este o economie de piaţă. O astfel de economie este una în care funcţionează concurenţa. În România avem de ales între 38 de bănci. Clientul este principalul nostru activ. Un client care nu este mulţumit de prestaţia noastră, considerând că este prost informat, poate renunţa la banca sa şi poate alege o altă bancă. De aceea, noi legi sau reglementări suplimentare nu sunt necesare (n.r. referindu-se la Legea dării în plată), clientul este cel mai bun reglementator, care îşi alege furnizorul. Un client care are inteligenţă şi dacă nu este mulţumit de un furnizor sau de un bancher, alege un altul". (februarie 2016)

Mihai Bogza (preşedinte Bancpost), în calitate de membru în boardul Consiliului Investitorilor Străini:

"Am fost şi eu adesea prezent în Parlament şi, când văd acolo nivelul discuţiilor, tipul de iniţiative care sunt promovate, nivelul discuţiilor care sunt purtate de nişte oameni cu totul nespecialişti şi care aruncă doar nişte proiecte de legi fără să aibă habar despre industria bancară, fără să se gândească să facă un studiu de impact...dacă aş fi eu însumi investitor în industria bancară, probabil că m-aş retrage şi nu m-aş mira dacă mulţi dintre cei care sunt astăzi prezenţi pe piaţa bancară gândesc aşa". (octombrie 2015)

Steven van Groningen, preşedinte Raiffeisen Bank:

"Activitatea de restructurare, de a discuta cu clienţii este o activitate zilnică, în care nu este nevoie să mă implic". Întrebat dacă banca pe care o conduce face discounturi la sold în momentul conversiei creditelor, în contextul exploziei francului elveţian, van Groningen a răspuns: "Şi dacă francul scade, îmi dă clientul banii înapoi? Nu cred". (mai 2015)

Sergiu Manea, CEO BCR:

"Sectorul bancar resimte o alocare a responsabilităţii forţată şi unilaterală. Pentru că depozitele clienţilor nu au fost puse în niciun moment în pericol, iar ancorarea financiară a economiei s-a făcut pe spezele acţionarilor. Nota de plată a fost impresionantă: miliarde de euro pierderi, miliarde de euro capitalizări, miliarde de euro angajate în România în vâltoarea crizei. «Nu putem risca banii deponenţilor într-o piaţă care schimbă regulile în timpul jocului», susţine mediul bancar. (...) În acest context, poate că este de înţeles criza de încredere. Rezultatul său este vizibil în iniţiative legislative punitive la adresa sectorului bancar, respectiv avertizări repetate despre blocarea, cu efecte ireversibile, a unor resurse financiare semnificative pentru România.

România nu are însă nevoie de un «război cu băncile» (după cum a titrat mass-media), ci de o dezbatere sănătoasă despre cum putem construi bunăstarea viitoare printr-un sistem de piaţă guvernat de echilibru legislativ, reguli clare şi încredere". (februarie 2015)

Adrian Vasilescu, consultant de strategie în cadrul Băncii Naţionale a României:

"BNR recomandă de foarte mulţi ani populaţiei să se împrumute în moneda în care fiecare împrumutat este plătit, pentru că altfel se expune riscului valutar. Această lecţie trebuie bine învăţată!

Este o problemă de educaţie economică, la nivel naţional. Sunt ţări din Asia mai sus decât noi". (ianuarie 2015)

Opinia Cititorului ( 175 )

  1. A dat imprumut de la inceputul existentei sale, din Babilon. Eu nu as vrea sa se confunde Trezoreria cu o Banca, atunci cand se spune ca banca nu face decat ordine de plata si depozite... dar trecem peste lipsuri.

    Singura descoperire a autorului este apa calda. Si anume ca Apple nu isi tine miliardele in depozite in banca ci in obligatiuni pe termen scurt. Ce descoperire.... este veche de sute de ani. 

    1. In trezoreria ta mai vinzi si hamburgeri ca la McDonalds ?

      Imi cer scuze cititorilor ce nu sunt interesati dar faptul ca nu a-ti vrut sa publicati un articol la ora de "varf" cu rezultatele anuale ale OIL Terminal ma obliga sa inserez acest comentariu.

      Nu mi se pare corecta atitudinea redactiei. Ieri dupa-amiaza, dupa ora 15, cand nimeni nu mai citeste presa, a-ti inserat un articol ce scotea in evidenta "marele" profit realizat de OIL. De ce oare a-ti ales o ora de minima "audienta"? Parca v-a fost comandata. Alte companii, fara probleme, au avut parte de articole in ziarul de astazi. Nu si OIL. A-ti scris profit cu 85% mai mare fata de 2014, de la 0,54mil la 1 mil dar nu scrieti nimic de faptul ca la 9 luni rezultatul era cu 9488% mai mare fata de 2014 adica 16,31mil (2015) vs 0,17mil (2014) de aici cred ca rezulta jaful-devalizarea. De ce nu ridicati un semn de intrebare? Intr-un an cand rezervoarele lumii sunt pline si sunt la foarte mare cautare pt a fi umplute de petrol ieftin, OIL abea face profit cu 0,4 mil mai mare fata de anul precedent in timp ce in ceilalti anii nu gasea clienti. Presupun ca la schimbarea dintre guverne ceva ciudat s-a intamplat. Ori cei vechi au luat totul la plecare ori cei noi au dat de borcanul cu miere. E trist sa crezi ca in tara asta se va face vreodata curatenie. Ma tem ca nu.  

    Auzi dom' Goldstein, dar daca tot esti asa un fel de Dan Diaconescu al presei economice, inviti tot poporul sa isi dea cu parerea, ai tupeul sa publici si punctul de vedere al unora care vor suporta consecintele legii? Vezi ca e plin net-ul de oameni care sunt suparati din cauza cresterii avansurilor. Oameni jigniti, porcaiti, spurcati in toate felurile, amenintati cu bataia sau cu moartea de cei pe care ii tot tii in brate pe aici. Ai tupeul sa gasesti un om din asta si sa ii faci un interviu? Ca e si el tot cititor, platitor de taxe si, poate, om care incredere intr-un jurnalist cu state vechi. De ce la astia nu iti pleci dumneata ochii?Pentru ca il deranjeaza pe Piperea?

    P.S. Si sa nu ma iei cu "nu exista din astia, sau sunt oamenii bancilor", ca iti trimit 50 de insi, cu nume, cu date cu tot, sa vedem pe urma daca mai are cineva ceva de zis. Va trimit prin mail datele, sau le postez aici ca sa le vada toti.  

    1. Trimitei la redactie pe toti 50 cu tine in frunte, pot fii si bancheri.

      Si ce-i rau in a-ti da cu parerea, stimabile?

      Nu vezi ca profiti de asta ca sa-ti dai cu parerea? 

      Toti cei care suporta consecintele (inclusiv nemultumitii de cresterea avansului care in fapt este benefica pentru ei, dar acum nu pot realiz acest lucru ci doar atunci cand isi vor pierde locul de munca pentru ca nu le este garantat de nimeni pe urmatorii 20-30 ani) - sunt liberi sa isi exprime AICI punctele de vedere. Cine ii opreste? Tu esti unul contra si constat ca nu te-a oprit nimeni asa incat postarea ta este irelevanta (ca si vaicareala bancherilor).

      Stai rău de tot cu gramatica, prietene."a-ți ales", "a-ți scris"se scrie corect aşa: ati ales, ați scris.

      M-am referit la cel care a postat la pct. 1.2, care are mai multe greseli de gramatică.

      Serios!!! Dar de ce nu au postat cei 50 de insi aici .... cu nume, cu date cu tot ??

      In lei, avansul mărit de care vorbești, este avansul, sau o parte din el, pe care l-au oferit băncii mii de romani. Mai bine acesti dornici de a avea o casă, sa se gândească de doua ori in ce condiții se bagă la un parteneriat de tip sclavagist.

      Sunt intrutotul deacord cu cele relatate de "anonimul" de la pct.2.

      Acei coautori ai "legi dari in plata" ...in toate articolele pe care le-am citit n-au facut alceva decat sa foloseasca un limbaj "trivial"...Tot acest duel intre banci si acesti reprezentanti ai debitorilor existenti ,Pipera &Co..Zanfir n-au facut alceva decat sa aduca numai jigniri autoritatilor bancare. 

      Stimate d-le Goldstein poti sa faci un "inventar" al tuturor acestor jigniri ??? Cum poti sa ai rezultate intr-un astfel de comportament... Acestor persoane le lipsesc complect "bunul simt"....Intr-o afacere trebuie sa -ti cunosti..si sa-ti creezi un vocabular adecvat...ca in final sa poti avea un rezultat cat mai apropiat de ce urmaresti.

      D-le Make...multumim de "enciclopedia" Dvs..... dar cred ca nu asta este actuala pentru noi ...sa stim ce s-a intamplat in Pennsylvenia acum cateva secole....si chiar daca s-a intamplat este un caz izolat... 

      Folosesti un limbaj "complect" adecvat nivelului tau de gangaveala intelectuala.

      Bancarzii au apelat și ei la ce au mai găsit disponibil pe piața postacilor, toți agramații și analfabeții funcțional o țin langa cu creșterea avansului.

      În vârf de bulă victimele creditării au accesat credite imobiliare cu avans constituit din credite de nevoi personale. Au intrat în faliment, au fost jupuiți de bănci pe toate fețele, iar postacii agramați și analfabeți funcțional continuă să urle împotriva creșterii avansului. 

      Fiți responsabili, economisiți, demonstrați-vă vouă înșivă că puteți duce câteva zeci de ani de rate și abia apoi intrați pe ușa cămătarilor. :)))))))))) 

      Te inseli ... postacii analfabeti sunt in tabara cealalta ... sunt prostacii chf.

      Ei este unde vre-i tu sa fi-e.

      Analfabet funcțional are legatura exact cu ceea ce spui tu, dar complect. :)))))) 

      Make Doane, daca si voi vorbiti de analfabeti si agramati...Uitasem ca in tabara voastra sunt numai cititori de Kant :))))))

      Nu prietene, poti sa stai linistit, nu vin eu si nu vin nici bancheri. In secunda in care domnul Florian Goldstein isi da cuvantul ca publica parerile acelor oameni am sa il rog sa le faca fotografii contractelor lor de munca. Mergem pe documente, nu pe speculatii ieftine asa ca voi.

      Prietene, daca site-ul este atat de liber incat este de ajuns sa vrei si-ti publica opinia, atunci ziarul BURSA de ce s-ar comporta altfel?

      A zis ca le publica.

      Vrei sa mergi contra cost ca est bancher renumit; np te platim cat vrei 1000 euro/ minut?

      Ai grija sa nu il depasesti pe nea Ter hil la incasari. 

    Si credite va da tot trezoreria sau revenim la camatarie? Si ne putem imagina cum si cui va da statul credite sau cum va "pastra" acesti bani. Sau mai bine pastram doar CEC. Mi se pare ca dvs doriti sa ne intoarcem in trecut, considerand ca ar putea fi mai bine. As zice ca totate formele de organizare sociala si economica s au transformat in timp si ca si capitalismul si democratia probabil ca se vor transforma in altceva dar cred ca ideile de schimbare ar trebui sa fie inovatoare nu retrograde.

    Am lucrat cu trezoreria dar firmele cereau banii in cont bancar; dupa o vreme acceptau in trezorerie, comisioane msi ieftine decat la banci.

    Prea mare a facut looby-ul banii firmei prin banca obligatoriu; salar prin banca obligatoriu; pensiile prin banca pt. Ca la Posta nu au facut un bancomat; statul NU ii dabani ca la banca in aceeasi data; este nedrept. Comision de platit cu cardul care este p fiecare produs din supermarket, benzinarie indiferent daca platesti cash. 

    Peste o anumita duma te obliga sa faci op prin banca pt. Transparenta; atunci ma intreb cub dispar milioane de euro fara urma; oare ajuta si bancherii la acestea au experienta; Credit Swiss?

    O mica satisfactie ai cand mergi la banca si nu ai nici un credit, o dar haideti sa va facem un descoperit de cont, sau un creditde nevoi perdonale , sau... ; NU MULTUMESC, i se fac ochii cat cepele. 

    1. Eu zic că Trezoreria ți se pare mai ieftină acum (comisioane mai mici) pentru că:

       

      - Nu aveai online banking. Acum s-a decis să se implementeze plata online cu cardul, printr-un proiect european TREZOR, ce va fi terminat peste trei luni. 

       

      - Era mai ieftin după ce mergeai o oră în trafic pentru a ajunge la ghișeul Trezoreriei unde așteptai încă 30 de minute (o oră), făceai plățile și plecai. Asta ca să nu plătești 3 lei / lună pentru un serviciu de online banking la o bancă.... Deșteaptă mutare, ce să zic. 

       

      Hai să citim ce spune altcineva despre operațiunile cu Trezoreria. Să râdem puțin de dimineață. 

       

      “Alo, buna ziua. Trezoreria?” Da, auzi vocea plictisita. “As dori sa aflu daca mi-au intrat niste bani in cont” Ce firma?, intreaba Vocea. “SC…srl”. Nu va putem da aceste date la telefon. Trebuie sa veniti personal, precizeaza Functionarul. Pai, zic, de ce ati mai intrebat ce firma? “Domnule, v-am spus. Nu se poate”. Nu aveti, inteleg, nici net banking, nici phone banking”, zici trist. Nu avem. Veniti personal. Ce alta treaba asa de urgenta aveti de facut?, mai zice Vocea si inchide telefonul 

      Asa e, ce alta treaba mai aveai? In fond ce e viata daca nu scurtul ragaz intre doua vizite succesive la Trezorerie? 

      A doua zi, ghiseul Trezoreriei. Un etaj al unei cladiri din sticla. In spatele ghiseului, 10 persoane. In fata ghiseului, un singur sclav care asteapta sa fie bagat in seama. Ajungi la ghiseu. Intrebi daca ti-au intrat banii. Femeia te priveste atent, se duce undeva in spate, cauta prin niste dosare de hartie, scoate unul, se intoarce la ghiseu, porneste computerul si in cateva minute iti da raspunsul: “Nu. Reveniti maine”. 

      A doua zi iar, a treia zi iar. Dupa cateva suisuri de scari afli bucuros ca au intrat banii. Pasul doi. Din Trezorerie nu poti scoate bani. Ei trebuie mai intai transferati intr-un cont de PJ. In cont de persoana fizica nu ai cum. Pentru ai transfera, e nevoie de un OP. Un formular, adica. El insa nu poate fi gasit la Trezorerie, ci descarcat cu ajutorul unui soft anume de pe site-ul ANAF. La Trezorerie nu e insa niciun computer la dispozitia sclavilor, de unde acestia sa poata descarca formularulsi sa nu mai bata ca prostul inca o data drumul pana acolo. Nu ai ce face; trebuie sa te duci acasa sau la birou, sa il descarci. Softul e atat de bun incat nu iti salveaza local sau pe stick OP-ul, ca sa il poti printa de oriunde. Daca nu ai imprimanta legata la calculatorul cu soft, nu ai facut nimic. Treci peste asta si instalezi softul pe computerele legate de imprimanta, printezi OP si te duci fericit pentru a nu stiu cata oara la Trezorerie. Ghinion. Nu ai listat si borderoul. “Pai doamna, nu mi-a spus nimeni de borderou…”Asta e. Trebuie sa aduceti si borderoul. Il capsati frumos si veniti cu el. Dar maine, ca acum e 12 si programul nostru e pana la ora 13” 

      A doua zi duci si borderoul, dar nu ai pus stampila in cerc. Ai pus-o ca prostul acolo unde scria “semnatura si stampila. Nu ati vazut “cercusorul” putin mai sus?, te intreaba Femeia cu Diminutive Pe Limba. Nu, zici cu glas stins. Nu l-am vazut Doamna. “Ei, lasati acum. Dar data viitoare sa nu mai puneti aiurea stampila”, zice ea gojenitoare, batand cu degetul in aer. Ti se pare ca l-ai prins pe Dumnezeu de picior si pleci fericit. Nu ai petrecut in total decat cel mult o zi de munca, daca aduni timpii petrecuti cu Preasfanta Mironosita. De-acum nu mai ai decat de asteptat. Vorba Lor: ce alta treaba urgenta mai am? 

      S-a inventat laptop, imprimanta in masina.

      Se poate pune un calculator-imprimanta inauntru.

      Daca creste volumul se adapteaza si ei. 

      pe care le ai în mașină nu te costă mai mult decât 10 lei/lună, un pachet "all inclusive" pentru firme pe care îl oferă băncile? Nu te supăra, dar prostia costă în general.... iar când se mai combină și cu încăpățânare, costă și mai mult

      Adica, ce-ai vrea sa spui, ca din cauza cretinismului de la ghiseul Trezoreriei, bancile merita sa confiste depozitele banesti ale celor care nu o pot suferi pe cretina?

      Intr-un an maxim ti-ai scos investitia si dormi mai linistit; nu ai grija bail -in ului.

      Măi oamenilor ... nu ai nevoie să îți desfășori operațiunile curente prin Trezorerie pentru a avea banii în siguranță. Rulajul curent stă mai bine în bănci, pentru eficiența pe care acestea o au în efectuarea operațiilor curente în câteva ore, din confortul scaunului directorial pe care stai. Mai repede decât un bail-in, primești o țeapă de la un agent economic - Trezoreria nu te ajută. Activele financiare (circulante sau imobilizate) le ții în instrumente financiare, nu în depozite bancare. Cui i-e frică de bau-bau bail-in?

      Firmelor care ruleza bani multi de exemplu.

      Si daca nu vrei sa lucrezi cu banca cauti o alternativa. 

      Cash-ul e limitat tot de interventia loobyiul bancar.

      Masura bail-in ului ne obliga sa cautam alternativa la banci. 

      Si cum transformi instrumentele financiare in lichid, fara implicarea bancilor?

      Hai musiu lasa-ne. 

      Am mers la banca sa scot niste bani de la bancomat nu avea banii, am revenit peste 2 h tot nu avea am mers inauntru 5 lei comision ca am deranjat caserita, ca mine inca 50- 100 de oameni.

      Toate astea la o ora de varf 10 -12, e o noua modalitate de a face bani, de a baga clientii in banci?

      Aceasta inmultesteo la nivel de tara prin rotatie ce suma da? 

      Măi ... dacă rulează înseamnă că banii nu stau, nu-i așa? Vin, pleacă, vin, pleacă ... nu stau mai mult de zile, 2-3 săptămâni. Dacă stau mai mult de o lună, ai instrumente financiare.

      Te obligă pe naiba. Nu ai tu atât de mulți bani încât să te temi de bail-in. Dacă ai avea, ai ști să îi protejezi. 

      schimba banca.... ce, nu ai alte optiuni?

      De ce vreau să evit băncile? Nu ești sănătos la cap? Ai paranoia? Era vorba ca vrei să eviți un eveniment rar de tip bail-in (faliment care nu s-a întâmplat în România în ultimii 15 ani), nu băncile cu totul. Du-te și ascunde-te în grotă ... acest comportament are denumiri medicale.

      Cristsor,bail-in nu a avut loc niciodata in istoria bancara romaneasca, pentru ca n-am avut legea

      Dar, acum o avem, Cristisor.

      Nu-i paranoic cel care vrea sa rupa orice legatura cu banca, ci cel care insista sa mai tina cu ea. 

      anonimuțule, nu știi să citești? Am zis faliment, adică restructurare. Asta înseamnă și bail-in. Falimente, restructurări bancare nu am avut în ultimii 15 ani. Este clar, anonimuțule paranoic.

      Tot ăștia ne spuneau în 2008 că nu-i nicio bulă imobiliară, că n-are ce să se întâmple.

      Trebuie să avem răbdare să vedem cum decide BNR să garanteze doar 10.000 Euro per persoană fizică și abia atunci vom fi învățat lecția. Prevenția nu ajută pe nimeni, nu-i așa critinișor? 

      Nu Cristisor, nu si nu.

      Bail-in e altceva decat faliment, chiar si pentru depunator, daramite pentru banca. 

      La bail-in, banca se umple de bani. 

      La faliment, nu se umple de bani, ci se goleste. 

      Pune mana si citeste, Cristisor.

      Cam greu de crezut ca o banca ce are 50-100 de clienti simultan mentine un singur bancomat intr-o localitate. Cu alte cuvinte nu vrea sa faca comisioane.

      Cam greu de crezut ca o banca ce are 50-100 de clienti simultan mentine un singur bancomat intr-o localitate. Cu alte cuvinte nu vrea sa faca comisioane.

      Are 3 unul la 1,5 km celalalt la 3, ce am zis era la sediu.

      Si un punct de lucru a inchis.

      Esti paranoic... cheama ambulanta

      Niste ciprioti sau nerezidenti cu bani in banci cipriote s-au cam salvat in ultima clipa cu prozac.

      Cativa italieni n-au mai putut fi ajutati nici cu salvarea. S-au dus si gata.

      Bail in, confiscati si furati cat vreti, important e sa fie respectat dreptul la proprietate din vorbele voastre fara noima, doar cat sa va argumentati furturile. 

      Sunteți prost informați ... sau inculți. Bail-in este o procedură (sau toolkit cum îi zic oficialii) care se folosește EXCLUSIV în situații de faliment, restructurare, atunci când o bancă eșuează. De asta spuneam de cazuri de faliment care NU S-AU ÎNTÂMPLAT de 15 ani, incompetenților... sunteți niște folcloriști, mestecați gumă, scuipați pe jos și ne învățați voi cum este cu băncile ... cocalarilor.

      Te credeam mai activ.

      Daca o sa ai nevoie iti cumpar eu o peruca. 

      Cristisor, te-ai suparat?!

      Mai citeste, mai citeste, mamica, pana pricepi. 

      Bail-in nu se aplica in situatii de faliment, Cristisor, ci in situatii de PERICOL de faliment, adica inainte sa dea faliment banca, nu dupa ce a dat faliment banca. 

      Ca daca banca a dat faliment, atunci ce bail-in sa-i mai faci? 

      Ura si la gara! 

      Care banca?!

      Bail-in faci ca banca sa nu intre in faliment. 

      Bun bun

      Te-au prins baietii ca habar n-ai ce-i cu tine, cocalarule.

      Am spus situații de faliment (și poate că nu a fost clar pentru tine) ... nu când falimentul a fost declarat de o instanță. Dar ar fi trebuit să fie clar pentru tine dacă știi limba română: am spus "eșuează" nu "a eșuat".... Mai citiți cu atenție, prostovanilor

      Cristisor, nu-i mai face pe baieti prostovani, degeaba.

      Sesizezi diferenta dintre situatia de PERICOL de faliment si situatia de faliment? 

      Este diferenta dintre prognoza si constatare. 

      Bail-in se aplica la prognoza, nu la constatare.

      Te-am indemnat sa mai citesti, mamica, ca uite, te face baietii cocalar si te pune baietii sa aduni cojile de pe jos, ca zice baietii ca habar n-ai. 

      Când ești prost, te menții în aceeași linie. Am recunoscut în 4.28 că exprimarea mea "situații" era neclară și nu exprima exact ce vroiam să spun. Dar, așa, pentru tine, când folosești un verb la timpul prezent, înseamnă o acțiune neterminată, inițiată dar neconcluzionată: am spus "EȘUEAZĂ". Știu că este prea subtil pentru voi dar eu nu am spus "a eșuat". Da, bail-in se aplică atunci când parametrii de capitalizare scad sub minime iar procedurile tipice de creștere a capitalului, fie nu sunt propice din motive de piață, fie au epuizat încrederea investitorilor relativ doar la banca în cauză (a se vedea Carpatica).

      Stați fără griji ... nu aveți voi banii pe care să îi pierdeți la bail-in. Adică 1-2 milioane de €. 

      Bravo, mamica!

      Recunosti. 

      Ai facut un pas spre civilizatie. 

      Mai fa unul: la 4.28, nu ai spus "exprimarea mea "situații" era neclară și nu exprima exact ce vroiam să spun", ci ai spus "poate că nu a fost clar pentru tine", ceea ce este substantial diferit, caci in loc sa-ti recunosti vina neclaritatii, o arunci asupra incapacitatii mele de intelegere. 

      Dupa ce vei recunoaste si asta, te vei trezi la doi pasi de pozitia din care ai pornit. 

      Iti va mai ramine sa faci doar un ultim pas: sa recunosti ca nu-i fericita nici exprimarea de la 4.12 "Era vorba ca vrei să eviți un eveniment rar de tip bail-in (faliment care nu s-a întâmplat în România în ultimii 15 ani), nu băncile cu totul". 

      Exprimarea este gresita pentru ca nu poti vorbi despre raritatea unui eveniment romanesc, cand el nu a avut loc niciodata, in Romania. 

      Rar nu este echivalent cu multimea vida, ci cu frecventa scazuta.

      Dupa ce recunosti si asta, te vom primi in gasca noastra de analfabeti si prostovani. 

      Faci caz de limba romana, dar o confunzi cu engleza.

      In romaneste, "ESUEAZA" cuprinde finalul actiunii, pentru ca noi nu avem timpul numit "prezentul continuu", ca in engleza.

      Las-o mai moale, Cristi, lumea este ceva mai larga decat tampitii din jurul tau. 

      Sa imi mai mentin banii in banca?

      Haha

      L-ai pus cu botul pe labe pe Cristi. 

      Hai să îți destup mintea... Valențele timpului prezent în limba română:

       

      - prezent retrospectiv (citesc ieri prostii despre bănci) 

       

      - prezent prospectiv (trenul pleacă peste o oră; vin mâine la voi; când vin la voi; când eșuează barca la mal; când banca eșuează) are o valoare de viitor. 

      Eu zic că ești tâmpit și nu vreau să mă aflu în jurul tău. 

      Mai citește că lupta nu s-a terminat. De obicei, eu râd la urmă și bine de tot.

      Bail-in nu a fost legalizat ca să râzi tu la urmă. E acolo să radă conturi, să rezolve... bilanțuri.

      De ce să râzi?

      De ce vor avea probleme băncile? Cumva pentru că niște prostovani au jucat rolul de bancheri și au dat cu băncile de gard? 

      Anonimule 4.31, "poate nu a fost clar pentru tine" nu înseamnă că este ceva defect cu tine. Sper că nu suferi de complexe de inferioritate.

       

      Procesul de comunicare dintre doi oameni este foarte complex și se bazează pe contextul diferit pe care fiecare îl are. Nu vrei să îți expun teoria comunicării. Este mai simplă decât o recapitalizare internă. Dar, în cea de-a doua exprimare pe care ai subliniat-o, am pus mai mult context ... și anume că recepția ta a fost greșită din cauza lipsei de context a transmisiei din partea mea. Este clar? 

      În ceea ce privește cealaltă afirmație, eu ți-am spus că nu pricepi dar acum este chiar lipsa contextului tău - ca element de cultură bancară. Să pun mai mult context. Dacă falimente bancare nu s-au produs în România în ultimii 15 ani (și nici crize bancare nu am avut - acum, ca să fim corecți și riguroși până la capăt, a existat băncuța aceea mică de tot, Bank of Cyprus pe care a rezolvat-o BNR printr-o fuziune), atunci nici situațiile de dificultate majoră care le precedă nu s-au produs și deci, ca o consecință logică elementară, nici elementele ce condiționează aplicarea rezoluției bancare, ce poate include, în ultimă instanță, și recapitalizarea internă. Deci probabilitatea acestei ultime măsuri este extrem de mică. 

      E recenta

      Eu am sa ma intind putin, iar tu va trebui sa-mi scrii in somn. ca sa razi la urma.

      Mamica, spuneai de mine, la 4.30 "Când ești prost, te menții în aceeași linie". 

      Ei bine, sa invoci potentialul narativ al timpului prezent, intr-un schimb de replici de pe un site, este un excelent exemplu de a te mentine "pe aceeasi linie", cu singurul scop ca sa razi la urma. 

      Razi, mamica, razi! 

      Nu vreau sa plangi.

      Cristi, nu o mai zgudui.

      Te vad cum dai din colt in colt, doar ai gasi pe unde sa-ti acoperi gafele. 

      La 4.12 ai scris asa: "Era vorba ca vrei să eviți un eveniment rar de tip bail-in (faliment care nu s-a întâmplat în România în ultimii 15 ani)." 

      Exprimarea confunda, evident, operatiunea de bail-in cu falimentul, considerandu-le sinonime.

      Sa te incapatinezi in prostie, plictiseste, oricat ai incerca sa ma mai distrezi cu amatorismele tale in materie de comunicare si lingvistica. 

      4.40 si tu cred ca l-ati enervat pe Cristi, imediat va da o nuvela pt documentarea plebei-:)

      Undei Brutus azi? 

      L-ati obosit pe Cristi, se culca putin la 00 trebuie sa posteze.

      Nu este adevarat,in legatura cu afirmatia ta ca la Trezorerie nu e insa niciun computer la dispozitia sclavilor, de unde acestia sa poata descarca formularul de OP... pentru ca ma nene trebuie sa te duci la Ghiseul unic unde eu ma duc la mine in oras respectiv Buzau iar bugetarul imi face op-ul... blegule

      Bleg ești tu ... sau poate lucrător la Trezorerie... vai de capul tău.

       

      După cum spuneam: "Hai să citim ce spune altcineva despre operațiunile cu Trezoreria. Să râdem puțin de dimineață." 

       

      Este un articol al unui blogger de pe 30 mai 2011. Cineva a comentat altă poveste, în subsolul articolului: 

       

      "Am sau dau un exemplu trait de mine si am sa il si explic. 

      Pentru a-mi face un PFA (da, stiu, fentez statul roman) am avut nevoie acu cativa ani de cazier judiciar. M-am prezentat la biroul de eliberare caziere si am trecut pe la 4 (patru) ghisee: 

      1. o tanti mi-a cerut buletinul, a introdus niste date de pe el, a listat, a semnat si a pasat hartia la ghiseul alaturat 

      2. o alta tanti a bagat (iarasi!) datele in calculator, a luat banii, a listat chitanta, a semnat si stampilat. 

      3. am completat o cerere pe care am pus (DA, DA, ati ghicit!) datele de pe buletin pe care, impreuna cu chitanta, le-am inmanat unui nene de la ghiseul 3. Acesta le-a verificat scrupulos, a semnat cererea si a pasat-o la ghiseul 4. 

      4. aici o tanti (deja ati ghicit!) a introdus datele in calculator, mi-a spus sa astept cateva minute, a luat cazierul listat la imprimanta, l-a semnat si stampilat. 

      END of story.

      PS: am iesit bucuros ca imi fac PFA si nu o sa mai platesc la fel de multi plimbatori de hartii." 

      Puteai să întrebi: ai scris în paranteză, ca o completare, despre faliment, într-un context al bail-in; este recapitalizarea internă același lucru cu falimentul? Ți-aș fi răspuns că nu. Acum că știi că știu ce este de știut, nu știi să răspunzi la întrebarea fundamentală:

       

      DE CE SUNTEȚI OBSEDAȚI de un fenomen (bail-in) CARE NU SE VA ÎNTÂMPLA NCIODATĂ în România? De ce? Și vă mai supărați când vă spune lumea că sunteți psihopați, tulburați sau deranjați la mansardă. 

      Lasă-mă să râd .... LOL 

      Du-te și te întinde.... creierul tău neted obosește repede.... lasă-mă să ghicesc .... ești absolvent finanțe-bănci ... evident, șmecheri și aroganți ... exact cum spune Make.

      Atunci sa ii spunem lui Isarescu sa scoata BAIL-IN.

      Mamica, vad ca ai facut cum ti-am zis, ai ras cand dormeam. Pari a fi un baietel cuminte, dar cand numesti furtul banilor depunatorilor ca "recapitalizare interna", imi dau seama ca esti, de fapt, o sluguta bancara a hotilor. Moment de la care tot ceea ce spui devine inteligibil, inclusiv "prezentul prospectiv". Simple minciuni de sluga la hoti.

      Somnul nu ti-a rezolvat problemele psihice ..... trist sa avem oameni bolnavi printre noi

    Imi zicea ca firma NU ARE DATORIE.

    " ...apeleze abuziv la credit".

    Oare la acestia se referea domnul Isarescu? 

    Fabuloasa idee, dar marturisesc ca nici dupa Statul Roman nu ma omor... Deocamdata reusesc sa supravietuiesc fara cont, fara carduri, fara societati comerciale, fara rol fiscal, fara contract de munca, fara proprietati, fara card de sanatate si fara buletin... Daca reusesc sa gasesc o modalitate de a fuma in spatii publice inchise, ma declar satisfacut.

    1. Ce naiba cauti citind Bursa? Revista Viata in Pestera ar fi suficienta.

      Pestera, Bursa, Make, anonimi, imi place diversitatea...

      Jahaha

      Aprinzi tigarea, tragi fumul si-l dai afara.

      In Capela Sixtina, este interzis fotografiatul. 

      Am scos aparatul si am inceput sa fotografiez. 

      Dupa zece minute, m-au avertizat ca nu e voie. 

      Am continuat, fara sa ma ascund. 

      Dupa alte zece minute, m-au dat afara.

      Timp suficient sa fumezi doua tigari. 

      Un local cu un singur perete, circular. O prescriptie de la doctor. Imunitate diplomatica. Identitate religioasa. Am pozat in Brixton Academy, i-am convins ca dslr-ul meu e aparat amator si ca folosesc optica maxim admisa de protectia dreptului de autor. Am produs 7 discuri fara sa fiu membru UCMR ADA. Am carat un cutit intr-un avion sirian. Dar cu sensul fumatului in interpretarea militianului va fi mai complicat...

      Sa definim ce inseamna fumatul: este obligatoriu sa tragi fumul in plamani, sau nu?

      In opinia mea ai nevoie urgenta de cardul de sanatate

      ... sistemul anglo-saxon asa ar fi... La aia care zic "hang by the neck until you die"... Sau "open the can/ eat the peanuts/ recycle the can"... La noi, legatura dintre denotant si denotat e la cheremul unui semiolog cu basca...

      Am nevoie de o sursa constanta de Winston american... Sau macar de Bastos, Gitanes filtre, Gauloises foste Caporal, Kazbek sau Belomor Kanal... Nu vreau sa am de-a face cu sistemul de sanatate si, atita timp cit pot sta in picioare si tine un obiect contondent in mina, nu se va intimpla...

      Ai uitat de Popular sau Upmann...

      Ehei, ce cubaneze! 

      Si chinezestile Torche si Porcelaine si doi caluti....

    Interventia politicienilor in aspectele financiare mai alea, de cotatii libere,..., nu a facut decat rau, realitatea pietelor aducand mai devreme sau mai tarziu la adevar.

    Trecand peste aspectele umanitare, crestine sa jicem de intrajutorare; - inclusiv interventiile socialiste sunt falimentare, fapt de abia ce a fost demonstrat crunt. 

    Toata agitatia e binevenita. E necesara o austeritate maxima a creditarii si o rigiditate a evaluarii solvabilitatii. Trebuie instituit un echilibru de preturi realist. La un salariu mediu net real de 2000 de lei, o casa nu poate costa mai mult de 100000 de lei decit daca e Palatul Elisabeta. Raportarea la valute straine ar trebui scoasa inafara legii. Si un avans decent la o achizitie sub 30-35% din valoare n-ar trebui permis.

    1. Pune doua salarii - ca doar o casa se ia de catre o familie. Și atunci o sa dai de preturile de astazi. Mai pune faptul ca Bucurestiul are 2500 si nu 2000 si gata. Ai ajuns sa fii de acord cu preturile de azi.

      Am spus că mafia financiar-bancară și mafia imobiliară se suprapun.

      Odată cu creșterea avansului la credite imobiliare, s-a zis cu prețurile imobiliarelor, oricât ați visa voi salariul mediu.

      Și un dormitor ceaușist tranzacționat astăzi la 60 000 euro nu reprezintă o casă pentru o familie, ci un coteț de nefamiliști. 

      Apartamentul meu de doua camere dintr-o zona care imi place foarte mult (3 parcuri la 5-10 min de mers pe jos), 2 mag de metrou la 12 min de mers pe jos, piata, avea 42 de mii euro acum 11 ani. De atunci, a evoluat intre 90 de mii si 47-50 de mii. Tu esti vulpea cu strugurii acri. Acum este 57-60 de mii. Nu este ieftin dar nici foarte scump. La preturile din anii 90 nu mai ajungi in timpul vietii tale, mai frustratule.

      ... raport oferta/cerere strict fizic -3/1 si pret de cost umflat de 230-250 euro per mp construit. Plus coeficientul de tara - o tara business unfriendly, cu clima aspra, fara universitati, fara sistem hospitalier, cu electricitate la 46 hz, apa nepotabila si rata infractiunii mare. Pun spor negativ, emigratie mare, imigratie zero, fond locativ excesiv din 1981. Rata somajului necunoscuta. Pun 100000: 21 = 5000 $, pretul unui apartament comunist si scad uzura, amortizarea si abaterile de la norme.

      Dar strugurii sunt acri. Alt argument n-ai sa vezi de la bancarzi.

      Eventual iti mai pun placa cu pretul la fier, cu parcul la 5 minute si gradinita statului.

      Chiar nu conteaza pe ce dai banii. Important e sa iei un credit cat sa nu te plictisesti vreo 30 de ani. :)))))))) 

      ... a costat 400.000. Proprietarul avea banii, dar a preferat sa faca un credit vare se termina mult dupa andropauza. Plateste 2000 si ceva rata si incaseaza o chirie de 700 pe care ma pregatesc s-o renegociez. Casa nu e la 10 minute de parc dar are o curte in care ma pot plimba zece minute. Nu sint frustrat, cel putin nu locativ...

      Nu cred ca esti prost ... esti doar incapatanat si deci inutil pentru orice discutie. Ca tine sunt cativa hipioti drogati si inadaptati ... asta este ... ciudati exista pe lume.

       

      Nu intereseaza pe nimeni valoarea de inventar ca sa o depreciezi tu ca desteptul - si nu intereseaza pe nimeni ca a fost construit cu munca militarilor, efort gratis si patriotic - sunt elemente care nu mai conteaza azi. Pretul de inventar al pamantului este zero. Este tarana si atat. Ba chiar plina de bacterii si creaturi. Si totusi, un mp se vinde cu cateva zeci/sute de euro. Si nu compara pretul de constructie a unei case cu cel al unui bloc. Si mai adauga si alte elemente, ... multe ... la pret. Si vei obtine un interval rezonabil al unui apartament urban din Bucuresti intre 800-1000 euro/mp. 

       

      Minti si despre fondul locativ... da, este excedentar in Valea Jiului, nu in Bucuresti. Exista zone care prospera si altele care se detroitizeaza. Ei si? 

      Iar despre casa ta de 400 de mii de euro, este foarte scumpa. Proprietarul tau a fost un prost. Nu merita mai mult de 120-140 de mii de euro. Si spun asta fara macar sa o vad. 

      La cum ați acordat creditele nici nu mă așteptam să nu poți evalua case fără să le vezi.

      Sigur, 800-1000 euro/mp e un preț corect, nu încape discuție... cu tine. Să le iei cu apă, te poți irita la stomac. 

      Haha

    E clar că trebuie schimbat din temelie sistemul bancar actual.

    Propunerea lui Make este interesantă. 

    Pe vremuri existau Casele de Ajutor Reciproc, asa zisele CAR-uri.

    S-ar putea reveni la astfel de instituții financiare nebancare, care să acorde împrumuturi cu o dobânda modica. 

    1. ... a fost impiedicarea supraindatorarii la un popor fara reala aplecare spre parcimonie, intr-o tara cu un orizont de prognoza limitat.

      exact ... traiul intr-o saracie lucie, in care o banana era un eveniment ... acesta este progresul.

      Securitatea ceaușistă investea valuta țării în Irak și în Ucraina, bani pierduți, foame făcută de români degeaba.

      Nu socialismul i-a înfometat pe români, ci Securitatea care conduce și astăzi România. 

      Nu securitatea investea banii cu de la sine putere. Era dorinta lui Ceausescu de a investi in tarile subdezvoltate ... era politica de stat.

      Masurile erau aplicate de mine.

      Iar Ceasca era plimbat prin targuri pline cu de toate, la doua ore dupa ce era vopsit gardul, pentru ca Securitatea tinea si la el si la popor. :)))))))))))) 

      Va mai amintiti de Praktikieroil nu era marfa doar ramasa de peste ani, prin 2009

      ... putine. Nu de banane. Oricum, nefiind maimuta, bananele nu sint criteriul meu favorit de evaluare a bunastarii...

    ... precum lumea fara banci poate avea loc doar in urma unui razboi. Crestere economica=cresterea consumului=crestera creditarii; asta-i reteta capitalismului de tip finaciaro-bancar. Si atunci ce facem renuntam la consumul irational si ne intoarcem la inceputurile revolutiei industriale, sau continuam sa distrugem mediul si sa epuizam resursele de dragul unui" trai mai bun" ?

    1. ... un razboi, in Europa, nu in coclaurile afgane, e imperios necesar, atit ca si consumator de resurse cit si ca evaluator al masei monetare. Dupa ce cade China necesitatea va fi acuta.

    Un articol bun. Acum, ca am cunoscut atat capitalismul cat si comunismul, pot concluziona ca oranduirea capitalista (cum spunea dictatorul cizmar) este situata (ca si efecte benefice asupra societatii in ansamblu) intre socialiismul idiot (de tipul celui promovat de dictatori de proasta factura morala si intelectuala rezultate dintr-o educatie precara) si socialismul iluminat (in care conducerea este asigurata de oameni cu morala, inteligenta si educatie de inalta tinuta, capabili sa se inconjoare de si sa conduca in echipa cu alti oameni asemenea lor). Intre aceste doua extremitati se afla capitalismul in care conducerea reala este asigurata de cei care detin si mai ales controleaza capitalul. In esenta, toate sunt dictaturi (mai mult sau mai putin voalate). Diferenta o face calitatea celui (celor, pentru ca in fapt este vorba de un grup) care asigura aceasta dictatura.

    1. Cineva a zis ca multinationalele sun noile dictaturi fara frontiere.

      Profit urias oameni platiti spre minimul de economie al unei tari. 

    am citit comentariile la articol si m-am convins. exista extrem de multa lume la care "a citi" inseamna "a sti alfabetul". exista extrem de multa lume - culmea, si cu pretentii - care n-a depasit mental intelegerea specifica clasei a 3-a. cred ca de aici vine si butada "se pricepe ca porcu' la portocale"! orice alt comentariu este de prisos.

    1. f bine punctat

      Te referi la faptul ca nici unul dintre comentatori nu a sesizat ca autorul sugereaza desprinderea creditarii de serviciile bancare?

      ceea ce este o tampenie fara limite

      ma refer la lipsa de cultura care de 26 ani se insinueaza peste tot. ma refer la continutul extreme de actual al articolului care este trecut intr-o penumbra vinovata de cei care habar nu au despre ce inseamna sistemul bancar si care, imbolditi sa scrie de nu stiu ce chemare interioara sau exterioara, "noxeaza" punctele de vedere oneste care ar putea aduce clarificari intr-un domeniu extrem de spinos. nici macar pozitiile avizate expuse in "coda" articolului nu sunt luate in considerare!

      Esti de acord ca orice actor economic in capitalism, trebuie sa isi maximizeze profitul? Daca nu esti de acord, atunci nu intelegi cum functioneaza lumea, indiferent de regimul politic. Daca esti de acord, atunci vei intelege ca singura ta optiune este concurenta ... schimba bancile precum ciorapii si o sa vezi ca se poate gasi ceva si pe gustul tau.

      Exprimare aroganta.

      Nu-i asa ca esti bancher? 

      Nu sunt prost ar fi raspunsul. Creditarea este operatiunea profitabila a bancilor. Daca ar tine doar conturi curente, ATM-uri si servicii online, costul lor ar creste de 10 ori.

      Si ce daca?!

      daca o idee genereaza un regres si impact negativ, atunci este o tampenie qed

      Regresul cui?

      regresul omului normal care se bucura de serviciile bancare; ca exista si trazniti care vad conspiratii peste tot - asta este, nu pot fi toti oamenii normali la cap; daca ai probleme cu bancile, spune care sunt acestea si poate te putem ajuta... altfel, stresul te poate imbolnavi

      Raspuns gresit.

      Este vorba despre regresul bancilor, care au ajuns nu sa bucure omul normal, ci sa-l supere si sa-l faca sa se gandeasca la alternativa.

      Sigur, asta poate sa-i imbolnaveasca pe bancheri. 

      Firmele de curierat incaseaza CASH pt ca omul nu are incredere in banca? Ca e mai ieftin? Ca e mai comod? Uite pa hetul poftim bani, scanat , bani , chitanta; va mai asteptam.

      Banca obliga cu politicul sa lucrezi cu banca. 

      Mai este o chestie lei nu sunt lei; comanzi de pe net si este afisat in lei, constati pe extras ca platsti mai mult conversie....

      Chichite care imi ridica parul pe spate. 

      Poate iti amintesti deschidere cont gratis, op 6 ron , comision/ luna; inchidere cont 50 ron.

      huh 

      schimba banca, mestere ... ce, te doare mana? te vaiti pe aici ca o carpa.

      Lasa-i naiba pe cei de la ING care fac acea magarie de care spui.

      Nu ei sunt banca lui Ther ciloi, de asti nici nu stiam

    Cred ca sunteti mai indobitociti decat cel mai indobitocit corporatist daca pot sa spun asa.

    Banca aia in care lucrati nu e a voastra, poate nu ati observat dar asta e realitatea. Cand o sa parasiti sistemul, probabil, o sa realizati cat sunteti de penibili. MAKE tot incearca sa va trezeasca dar nu are pe cine. Daca statul roman ar tine cu poporul pe care ar trebui sa il aiba sub ocrotire ar da niste legi ca sa protejeze si populatia nu numai bancile. Dar cum statul american nu a fost in stare si a preferat sa protejeze bancile nu o sa fie in stare nici prapaditul asta de stat roman. Pe langa faptul ca Isarescu este tradator de neam si tara si ar trebui inchis pe viata ar mai fi ceva de zis : 

    e capitalism, orice afacere presupune si un risc mai putin pentru voi care sunteti deasupra tuturor. Poate am putea gasi alternative la circulatia capitalului si atunci o sa coborati de pe piedestal. Bravo MAKE, buna ideea sunt fan

    1. mergi la Trezorerie si stai la coada ... nu vei rezista decat la 2-3 operatiuni... hai pa.

      Mare chestie!

      Bancile au un soft! 

      Pentru sate poate Posta Romana, cash, bancomat; ca pensiile, dividentele

      Si statul a incercat sa aiba un soft (la cardul de sanatate) si a esuat lamentabil. Ia fa-ti tu un soft ca sa vezi cum sta treaba si cat de complicat este.

      Mamaaaaaaa!

      Ce au bancile! 

      Auzi ca au un soft! 

      Ce, crezi ca oricine are un soft?

      Cine e Trezoreria Statului sa aiba si ea un soft?! 

      Pai ce ai vrea Sa aiba imbecilule? HARD au numai brutele ca bestia. Soft au finutzii ca stii tu cine...trandafir de la Moldova....

      Si CEC-ul are soft. Ghici ce. E al statului! :))))

      Nu se poaaaate!

      Are si statul un soft?! 

      Vezi, ce ti-e si cu bancarizarea. Nu stiu cum suportati atatea competente si specializari.

      Practic, ce puteti face voi, bancarzii, face absolut orice client, desigur, daca va plateste comision pentru ca-l lasati sa lucreze pentru el in numele vostru. :))))))))) 

      O masinarie ca la Bcrioia platesti factura, rata, iti alimentezi contul, schimbi valuta.

      Statul bandei de idioți nativ, criminala clică securistă, nu a eșuat deloc în privința cardului de sănătate. Toate javrele imbecile care neam de neamul lor nu au făcut altceva decțt să lenevească, fure, curvăsărească, tîlhăreasca, etc., și-au mărit enorm pensiile și salariile.Medicii de familie, membri ai aceleiași bande , nu au putut fi remunerați oficial ci li s-a dat posibilitatea de a fura folosind fișele de sănătate pe care le au moștenite. Implementarea softului pentru cardul de sănătate e un fleac. A durat cinci ani pentru implementarea lui deoarece nu putea lăsa javretul fără venituri uriașe furate din bugetul sănătății. Cu chiu cu vai a fost pus la punct și atunci medicii de familie, medici care nu au mai emigrat, după cum amenițau, din cauză că în străinătate există personal suficient pentru spălatul podelelor sau desfundatul WC-urilor, s-au văzut puși în fața alternativei de a primi remunerații mici, pe măsura valorii lor, sau a sabota softul cardului. Desigur au ales varianta a doua! Personal sunt curios cum va reuși banda să-și mulțumească acești membri. Nu poate nici măcar să-i facă eroi ai revoluției cu o indemnizație de trei mii de lei pe lună!!

      Cat ne-costat imprumut FMI pentru salvarea pielii bancherilor prin 2008; centura de siguranta daca bine imi amintesc; red ca am platit TOTI, sa mai numim un Volksbanc , un Bancorex si listapoate continua dar am unlapdus complecteaza tu te rog

    Domnule Make,

    Ati speriat bancherii cu ideea originala de a inlocui bancile cu Trezoreria. Ia te uita ce de mesaje pro banci... 

    1. ne pare bine ca stii sa citesti (adica stii alfabetul)

      Haha

      da 

    ...si atat :)

    Capitalismul functioneaza pe baza de capital. Adica investesti bani intr-un obiectiv cu un scop conform unui plan. Dupa un timp, investitia e amortizata si incepe sa curga profitul. In 1989 noi n-aveam bani. Am privatizat in maniera in care se hranesc porumbeii sa mearga sa se gainateze mai incolo... Sa importi bani ca sa finantezi consumul pe credit nu e capitalism. Nici sa dai dividende la mastodonti pe pierdere. Nici sa Pipera. Nici sa Piperea. Sa consideri eligibil pentru un credit personal un patron de firma neeligibila nu e capitalism. Sobolewski, Kocieczni, Lolek, Bolek nu sint capitalism. Stergerea datoriilor companiilor de stat de catre stat nu e capitalism. GDF, Enel si Dalkia Veolia nu sint cspitalism. Sa te cheme RBS si sa cumperi ABN, sa rebranduiesti si sa-ti dai seama ca pierzi si vrei sa vinzi nu e capitalism. Voiculescu, Sirbu, Vintu nu sint capitalism. Loteria Nationala nici atit. Poate TVR care pierde bani cu subventii, publicitate vinduta si abonamente? Poate Becali? Poate Hostiuc, Guran, Pastia, Ilie Serbanescu?

    Ce inseamna sa ai cap.

    Jos palaria.

    Bnr, Arb rusine; vreau sa va vad la un ziar economic ca dati interviu nu la...; nu e frumos sa ocoliti Bursa, o citesc de ani de zile print, on l 

    1. ... e un holospatiu parfumat. Make e un hibrid fericit intre Saint Exupery si Theodor Diamant. Cind o sa mor o sa vreau sa fiu gatit si servit la o conferinta moderata de Remus Vulpescu, supravietuitorul sugaci al Lupei Capitolina de cind l-am ingropat pe Romulus in uitare dimpreuna cu Patruversul lui Villon. Pe Ancuta o vad pe o bancnota in chip de Clara Schumann. Imi place sa scriu in Bursa. E frumos afara, comemoram azi pe Vasile Roaita si aniversam fix 40 de ani de la ultimul elogiu acordat tovarasului Gheorghiu-Dej intr-o serbare scolara.

      Iti place?

      Si sofismele sint interesante! Si alegoriile armonioase! Si reclamele mascate cu masti venetiene! Si greselile suave! Un buchet luxuriant de idiostiluri! Am si aflat citeva chestii pe care n-aveam de unde le afla...

      Pa

    In Romania nu sunt bancheri. Chiar si cei de buna credinta care stiu cu ce se mananca meseria sunt pusi cu botul pe labe de sefii lor, camatarii!!! aratati-mi un singur individ care s-a ridicat deasupra camatariei, daca nu sa o stopeze, macar sa recunoasca ca nu fac ceea ce fac bancile normale: sa dezvolte, sa participe, sa investeasca, sa se implice!!!

    Ai nostrii, condusi de camatarii numiti din strainataturi, sunt la randul lor camatari, dar cu cravata si costume frumoase! 

    1. Ne frumos ei au dezvoltat Romania, au luat blocurile lui Ceasca de la 10 000 de marci di l-au dus la 60 000 euro, tu asta nu vezi dezvoltare?

    Bursa dar și dl Make fac dese referiri la bail-in, chiar și în acest articol. Marele BAU-BAU. Aroganța pare a fi și din partea și comentatorilor. Și totuși, niciunul dintre ei nu cunoaște legea. Legea 312/2015 spune că redresarea și rezoluția băncilor (inclusiv dar în ultimă instanță prin bail-in, recapitalizarea internă) se face DOAR pentru instituțiile bancare ce TREBUIE salvate pentru că sunt sistemice.

     

    " ART. 9 

    (1) Instituţiile de credit care deţin o pondere importantă în sistemul financiar naţional elaborează propriile planuri de redresare în conformitate cu art. 13 - 48 şi fac obiectul unor planuri de rezoluţie individuale în conformitate cu art. 49 - 84. 

    (2) În aplicarea prevederilor prezentului articol se consideră că o instituţie de credit are o pondere importantă în sistemul financiar naţional dacă îndeplineşte oricare dintre următoarele condiţii: 

    a) valoarea totală a activelor sale depăşeşte 30 miliarde euro; 

    b) ponderea activelor totale în produsul intern brut al României depăşeşte 20%, cu excepţia cazului în care valoarea activelor totale este sub 5 miliarde euro." 

     

     

    Rațiunea este că procedura de lichidare clasică este suficientă pentru orice bancă, mai puțin pentru acelea a căror închidere ar afecta stabilitatea sistemului bancar. 

     

    Cristian Bichi (BNR) spunea: "Rezoluția poate fi intreprinsă numai când sunt îndeplinite condițiile specifice, prevăzute de directiva BRR (preluate ca atare în legea de transpunere): (1) autoritățile stabilesc că instituția intră sau este susceptibilă de a intra în dificultate; (2) nu mai există acțiuni ale sectorului privat sau ale autorităților de supraveghere care pot fi întreprinse; (3) acțiunea de rezoluție este în interes public. Prin urmare, dacă o bancă NU PREZINTĂ importanță sistemică, ea nu va intra în rezoluție, ci va fi supusă lichidării." 

     

     

    Dacă luăm topul din 2015 al băncilor după activele lor, vedem că: 

    BCR 59 mld lei 13 mld € 

    BRD 45 mld lei 10 mld € 

    BT 35 mld lei 7 mld € 

    Raiffeisen 28 mld 6 mld € 

    Unicredit 28 mld 6 mld € 

    CEC 28 mld 6 mld € 

     

     

    Putem concluziona, dacă nu suntem paranoici și cu defecte de logică elementară, că procesul de rezoluție coordonat de BNR are INFIME șanse să se practice în România. Nicio bancă din România nu îndeplinește SINGURĂ criteriile art 9 din lege. Deci, va fi lăsată să intre în recapitalizare sau faliment urmat de lichidare obișnuită. 

     

    Dacă, însă, 2-3-4 bănci (alegeți dv pe oricare din lista de mai sus astfel încât să ajungeți pe la 20% din PIBul de 150 mld €) încep să intre în dificultate în aceeași perioadă ca urmare a unor fenomene excepțional de grave și, cel mai probabil, consecință a unei supravegheri deficitare efectuată de BNR, atunci vom putea asista la o interpretare a legii în sensul aplicării rezoluției bancare pentru acestea.

    1. Dar vă veți pierde banii într-o bancă falită. Tot ce depășește plafonul de garantare.

      De ce sa intre bancile in dificultate? Au grade excelente de solvabilitate, trec orice test oricand si ce-i rau sa confisti conturi cu bani? Si comunistii au facut-o. Unde-i bau-bau?

      Poate o lege care schimbă condițiile de creditare tuturor contractelor în derulare, fără limită de sumă. Poate un asteroid care cade peste centrala de la Cernavodă.

      Asta spun și eu... unde este bau-bau pe care îl strigă ziariștii? Bail-in, bail-in .... isteric. 

      Dar cine s-ar fi gândit că de pe urma unor credite garantate ipotecar te-ai putea alege cu imobilele?

      Departamentele de risc ale clienților nu și-au făcut treaba, clar!?! 

      Banca?

      Nu pot sa cred asa ceva. 

      Isarescu -Parlamentul a fost obligat sa intre aceasta lege in vigoare in Romania? 

      De ce? 

      Vrea sa vina Deutis Banc in Romania? 

      Ceva nu se leaga. 

      Mai incearca o data.

      Sper ca minti precum pasesti. 

      Le-a controlat Bce acum 2 ani sunt ok acum, nu cred ca a observat ce se intampla in 2016 1% banca si exista.

      Bancile Italiei, Greciei

      ***Sper ca Nu....

      scuze, o mica greseala de .... 

      Daca n-avem nevoie de aceasta lege, atunci de ce am mai adoptat-o?

      Daca pica o banca mare, atunci crezi ca pica o singura banca?

      Subler a garantat pt DB

      Eu aș crede că:

       

      1) Am adoptat-o pentru că era obligatorie. Toată lumea din UE are această lege. 

      2) Pentru România legea nu este utilă și nici importantă. Dacă ne vom uita la situația din Cipru, activele sectorului bancar erau în 2014 de 424% din PIB, scăzute de la 800% din PIB în 2010. Există țări în UE care s-au specializat în exportul de servicii financiare. În acestea, sistemul bancar este disproporționat dezvoltat și expune țara respectivă la riscuri crescute. În România nu se întâmplă așa ceva. Mai mult, avem și o piață bancară destul de fragmentată, nepolarizată, fără jucători masivi față de concurență. Ceea ce este EXCELENT. Nu vrem să avem o bancă sistemică. La noi funcționează ce vrea Bernie Sanders să facă în SUA. 

      Stimate Cristi C., ca cetatean european, nu sint satisfacut de explicatia ta, ca am adoptat o lege de care nu avem nevoie si ca am adoptat-o pentru ca toata lumea o are si este obligatorie.

      Cred ca insatisfactia mea in aceasta privinta este proprie cetateniei europene, iar in calitate de ziarist, este vocatia mea sa dau glas acestei insatisfactii cetatenesti. 

      Desigur, nu pot reprosa celor care accepta fara cricnire situatia, absenta acestei vocatii, dar nu este corect ca ei sa-mi reproseze exersarea vocatiei, numindu-ma "isteric" pentru asta. 

      Pe de alta parte, insinuarea acestei legi improprii conditiilor noastre, deschide calea aplicarii ei, chiar si in conditii improprii. 

      Si in sirsit, mai trebuie amintit ceea ce am scris si publicat, deja, cu trei ani in urma: legea "bail-in"-ului altereaza definitia notiunii de "banca". 

      Parerea mea este ca, din momentul promulgarii acestei legi, nu mai exista entitate institutionala care sa aiba dreptul sa poarte numele de "banca". 

      Este o opinie argumentata. 

      Deci, nu isterica.

      Cit priveste ce vrea Bernie Sanders, nu seamana nicidecum cu felul in care functionam noi, fie si pentru ca programul lui nu se limiteaza la reamenajarea proportiei bancilor din sistem. 

    Nu am crezut ca sunt atatia.

    hmmmmm

    Foarte buna analiza cu privire la aroganta bancherilor. Brovo pentru articol!!!

    Foarte buna analiza cu privire la aroganta bancherilor. Brovo pentru articol!!!

    Acest articol merita tot dispretul. Autorul nu cunoaste rolul trezoreriei si aparent nici nu a calcat intr-una. Dar elogiile aplaudacilor tembeli duce la orgolii monstruoase. Mergeti la trezorerie si descrieti experienta.... va rugam. Ceilalti aplaudaci sunt inculti.

    1. Ai firma si nu ai calcat in Trezorerie?

      Cred ca glumesti. 

    "Avantajul nostru este că am trăit în socialism şi ştim că nu este ceea ce crede Sanders ...."va atrag atentia, chiar credeti ca am trait in cu adevarat in socialism si chiar credeti cu adevarat ca traim in capitalism in Romania...eu unul ma indoiesc, pentru ca am trait in ambele sisteme peste 50 de ani si sunt dezamagit, frustat,mintit si haituit.... de amandoua.

    Ma injurau unii dar mi-e si frica sa replic... E asa imbulzeala aici ca ar fi ca si cind as trage cu kalashnikovul in lift!:))

    1. in lift se foloseste doar grenada

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb