AROGANŢA LUI NEGRIŢOIU, TAXATĂ DE DEPUTAŢI Mihai Tudose, PSD: "Mişu Negriţoiu va fi demis, cât de curând, de la conducerea ASF"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 25 octombrie 2016

Mihai Tudose, PSD: "Mişu Negriţoiu va fi demis, cât de curând, de la conducerea ASF"

Mişu Negriţoiu, ASF: "Mi-am închipuit că voi veni la o execuţie publică, nu am făcut nimic greşit"

Mihai Tudose: "Aţi făcut tot ce aţi putut, problema e că nu puteţi cât trebuie!

Andreea Paul, PNL: "Mişu Negriţoiu sfidează Parlamentul"

------

Actualizare 09:45 ASF ne-a transmis, pe 16 septembrie, că "nu sunt prevăzute plăţi compensatorii pentru Preşedintele ASF"

Actualizare 09:40 Andreea Paul (PNL): "Paraşuta de aur a lui Mişu Negriţoiu: 8 salarii compensatorii de peste 104 mii de euro"

Andreea Paul a declarat că Mişu Negriţoiu nu îşi dă demisia deoarece îşi caută "paraşuta de aur" şi aşteaptă să fie demis ca să îşi poată revendica cele 8 salarii compensatorii, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

"Ştiţi de ce nu îşi dă demisia Mişu Negriţoiu de la ASF şi continuă să sfideze Parlamentul? Pentru că nu are caracter. Pentru că îşi caută paraşuta de aur. Pentru că aşteaptă să fie demis ca să-şi poată revendica cele 8 salarii compensatorii pe care şi le-a votat în CA-ul ASF-ului, în cadrul contractului colectiv de muncă. În cazul preşedintelui ASF asta înseamnă 8 salarii de peste 13 mii de euro, ceea ce echivalează cu un cost al exit-ului său de peste 104 mii de euro, la care angajatorul, adică ASF, este obligat să mai plătească 85% impozit la stat, conform jurisprudenţei în domeniu. Ca să simplific lucrurile, pentru ASF costul exitului domnului Mişu Negriţoiu se ridică la peste 192 de mii de euro în cazul în care refuză să îşi dea demisia, plătiţi din banii românilor asiguraţi sau investitori pe pieţele financiare sau de pensii private. Atât costă obrazul gros! Cum e posibil ca aceşti oameni să-şi voteze lor înşişi astfel de privilegii, fără ca Parlamentul să spună clar aceste lucruri?! Acestea sunt informaţiile de care dispun şi aştept ASF să mă contrazică în cazul în care ele nu sunt reale", a precizat Andreea Paul.

De asemenea, aceasta cere transparentizarea contractelor de muncă de la ASF.

"Cer să fie transparentizate aceste contracte de muncă din ASF, supravegherea pieţelor financiare fiind un bun public care trebuie să se supună rigorilor de eficienţă şi eficacitate. Acestea nu sunt foloase necuvenite? Cine a aprobat astfel de privilegii? De ce nu s-a discutat în Parlament, în comisiile de specialitate? Nu de puţine ori ineficienţa a fost plătită tare scump de către români", conform aceleiaşi surse.

-------

Parlamentarii au aruncat o tiradă de reproşuri către Mişu Negriţoiu, privind situaţia din sectorul asigurărilor, însă acesta a ţinut-o, în continuare, pe a lui, susţinând că nu are ce să îşi reproşeze în activitate, fapt care i-a enervat şi mai tare pe parlamentari.

Mişu Negriţoiu a mai fost la audieri, în Parlament, şi luna trecută, şi, la fel ca acum, nu a dat nici un semn "de căinţă", în ciuda criticilor primite.

Deputatul PNL Andreea Paul, a declarat, ieri: "Parlamentari din toate partidele politice i-am cerut explicit demisia de onoare şi nu şi-a dat-o, ba chiar ne-a anunţat că nu o va face. Propun să demarăm procedura parlamentară de demitere!"

Deputatul PSD Mihai Tudose, preşedintele Comisiei pentru politică economică, a spus că hârtiile pentru procedura parlamentară de demitere "sunt în curs".

Domnia sa a declarat: "Demersul de astăzi (n.r. ieri) este pornit pe fondul nemulţumirii generale din domeniul asigurărilor. La nivelul PSD, s-a luat decizia să începem procedura de demitere a preşedintelui ASF. Dacă el refuză să îşi dea demisia, atunci vom solicita plenului demiterea sa".

Întrebat cât timp va dura acest demers, domnul Tudose a răspuns: "Procedural, cât de repede se va putea, o săptămână, două".

Potrivit lui Mihai Tudose, în paralel cu demersul pentru o nouă conducere, parlamentarii vor trebui să se angajeze şi la amendarea ordonanţei privind RCA sau să vină cu un nou text de lege, care să răspundă problemelor din piaţă.

Întrebat ce îi reproşează preşedintelui ASF, Mihai Tudose a spus: "Dumnezeule! Aş întreba cu «ce l-aş lăuda»? Şi aş răspunde «cu nimic». El invocă o mulţime de rapoarte făcute de fantome, neprezentate nimănui. Îi reproşez o lipsă de interacţiune cu piaţa reală, o lipsă de decizie. Avem informaţii că, în cazul celor două societăţi care au ieşit din piaţă (n.r. Astra şi Carpatica) au fost luate nişte decizii controversate şi domnia sa, în calitate de executiv, nu şi-a făcut treaba.

Au fost decizii ale Consiliului ASF, iar domnia sa, pur şi simplu, nu le-a pus în practică".

În cadrul audierii, Mişu Negriţoiu a susţinut că primele RCA maxime pe care le-a propus autoritatea sunt cu mult sub cele din ţările vecine.

"Ne-am hotărât să punem mai mare presiune pe cheltuielile de achiziţie şi administrare. Am intervenit destul de brutal pentru a ajunge la un nivel suportabil", a afirmat Negriţoiu.

Tarifele maximale pentru RCA stabilite de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) ar putea fi aprobate de către Guvern în urmă-toarele două zile, a declarat preşe-dintele ASF.

Acesta susţine că s-a ajuns la o soluţie acceptabilă privind tarifele RCA şi acesta este "maximul pe care ASF l-a putut face".

Potrivit acestuia, pentru calculul tarifelor RCA au fost mai multe scenarii, mai ales în ceea ce priveşte cheltuielile de achiziţii şi adminis-trare: "Ne-am hotărât să punem mai multă presiune pe acestea, am intervenit destul de brutal pe aceste cheltuieli, să ajungem la un nivel acceptabil pentru toată lumea".

Oficialul ASF a mai spus că Autoritatea a angajat şi un consultant independent pentru a verifica modul în care au fost stabilite tarifele maximale.

Negriţoiu: Primele maximale de RCA pe care le-am stabilit nu conduc la creşterea primelor pentru persoane fizice

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) propune introducerea în Hotărârea de Guvern prin care vor fi aprobate tarifele maximale pentru RCA a unei menţiuni referitoa-re la primele aferente persoanelor fizice, astfel încât acestea să nu ajungă la prima maximală, a declarat luni preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu.

"Nu avem de-a face cu un control al costurilor de pe persoane juridice pe persoane fizice, iar primele maximale pe care le-am stabilit nu conduc la creşterea primelor pentru persoane fizice, dimpotrivă. (...) Sunt tarifele maximale, nu trebuie să se ajungă acolo. Uitaţi-vă la comparaţia pe cele opt societăţi de asigurări! Toate tarifele maximale sunt sub primele medii practicate de societăţi, cu două excepţii: City Insurance şi Euroins. (...) Noi ne-am întâlnit astăzi (luni - n. r.) cu Consiliul Concurenţei şi ca să avem un control pe primele individuale, să nu ajungă la tarifele maximale, am propus să reflectăm în Hotărârea de Guvern îngheţarea tuturor primelor la nivelul notificărilor către ASF sub prima maximală, să nu ajungem la tarifele maximale", a precizat Negriţoiu.

În schimb Mihai Tudose consideră că Mişu Negriţoiu nu a reuşit să explice clar cum au fost stabilita tarifele maxime pentru RCA.

Deputaţii au atacat atitudinea arogantă a preşedintelui ASF, care a spus, în mai multe rânduri, că nu are ce să îşi reproşeze.

Mihai Tudose: "Vă faceţi jobul cu personalitate şi omorâţi pe toată lumea"

Deputatul Mihai Tudose a spus şi, în plenul Comisiei, că "s-a ajuns ca azi toată lumea să fie nemulţumită": "Singurul foarte mulţumit sunteţi dumneavostră (n.r. Mişu Negriţoiu), care începeţi cu pansamente.(...) Nu se mai poate aşa! Sunteţi complet depăşit de reponsabilitatea funcţiei pe care o aveţi! Este un dezastru şi îmi asum ceea ce spun!"

Potrivit domniei sale, "un prim pas ar fi o demisie."

"Dacă eraţi un pic atent, poate nu se ajungea aici: ASF a adus aspirină când pacientul trebuia operat, şi când a trebuit operat a venit medicul legist", a mai spus Mihai Tudose.

Deputatul PNL Daniel Gheorghe i-a reproşat lui Mişu Negriţoiu că nu a făcut decât să submineze capitalul autohton: "Dumneavostră şi subordonaţii dumneavostră răspundeţi în faţa statului român sau a altui stat? În piaţa de asigurări este un monopol al companiilor străine".

De asemenea, deputatul PSD Gheorghe Şimon s-a întrebat dacă nu a fost premeditată împingerea în prăpastie a celor două societăţi de asigurare - Astra şi Carpatica: "Ne spălăm pe mâini că avem un Fond de Garantare. Va veni FGA să se înscrie la masa credală? Nu ar fi fost mai bine să prevenim această situaţie? Adevărul probabil numai dumneavoastră îl ştiţi, domnule preşedinte. Din discuţiile avute aici, cred că ar trebui să vă depuneţi demisia de onoare. Ar fi drept pentru toţi deţinătorii de asigurări".

Deputatul PSD Horia Grama l-a întrebat, direct, pe preşedintele ASF dacă îşi asumă vreo răspundere pentru criza din sectorul asigurărilor.

Iar Negriţoiu a răspuns, în stilul caracteristic: "Îmi asum faptul că în aceşti doi ani am făcut lucruri care trebuiau făcute. Nu am greşit nimic".

Potrivit domniei sale, "nu există soluţii miracol": "Dacă nu sunt eu, va fi altcineva care trebuie să facă aceste lucruri. (...) Eu am venit aici (la ASF - n. r.) pentru că am vrut să fac ceva. Am fost solicitat şi mi s-a dat asigurarea că legea va fi respectată şi că voi fi lăsat să fac ceea ce este de făcut. Mi-am închipuit că vin la o execuţie publică, dar nu am făcut nimic din ce nu trebuia făcut. Dumneavoastră aţi făcut o autoritate independentă şi i-aţi conferit stabilitate".

Răspunsul preşedintelui ASF nu a fost mulţumitor pentru deputaţi. Mihai Tudose a spus: "Aţi făcut tot ce aţi putut, problema e că nu puteţi cât trebuie!"

Până acum, Mişu Negriţoiu a reuşit să îşi păstreze fotoliul în fruntea ASF, în ciuda oponenţei unor parlamentari şi a protestelor transportatorilor. Drept ţap ispăşitor, a fost oferită demisia vicepreşedintelui ASF pentru asigurări Marius Vorniceanu, care s-a reîntors la vechiul loc de muncă - Curtea de Conturi.

Recent, Mişu Negriţoiu, a fost audiat ca martor, la Direcţia Naţională Anticorupţie, în dosarul "Carpatica Asig".

Transportatorii anunţă un nou protest la Guvern

Pe lângă audierea lui Mişu Negriţoiu, parlamentarii s-au întâlnit, ieri, şi cu transportatorii şi reprezentanţii service-urilor auto, pentru a-I consulta cu privire la legea RCA.

Cu toate acestea, Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) a anunţat, ieri, că va organiza, pe 2 noiembrie, un miting de protest în faţa Guvernului, la care vor participa 6.000 de autovehicule.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. E la moda sa il stacam pe nea mishu?dar banii de pe legea 151 cand ii vedem?

    1. ar trebui sa ii luam de la asf ! a trecut deja un an de zile !

    Demiterea sau demisia lu' conu Misu nu rezolva problema. La ASF e necesar un control serios si o supraveghere mai atenta din partea comisiei parlamentare. Treaba e daca stimabilii parlamentari, care se pricep foarte bine sa dea din gura, "pot cat trebuie"...

    In realitate, ce a comunicat MN parlamentarilor este cat se poate de corect: curatirea pietei de asigurari, scoaterea puroiului, vine cu putina durere, tarife mai mari. Nu poti sa ai despagubiri platite la timp, daca tarifele sunt calculate incorect si deci mici. Tarifele erau mici pentru ca firme precum Astra, Carpatica, City nu platesc despagubirile in realitate. E Matematica, nu ai cum sa o fentezi sau sa o duci cu vorba.

    Sigur, ar fi interesant sa vedem ce note aveau la Matematica nea Tudose si cumatra Paul, poate ne-am edifica asupra pregatirii si capacitatii de a emite opiniii pe probleme actuariale. 

    Parlamentarii nu au facut nimic cum trebuie de cand este Parlamentul Romaniei. Nu ezita insa sa capitalizeze orice potential de voturi inainte de alegeri, ce conteaza ca vom achita cu totii nota de plata mai incolo. 

    1. Realitatea este cruda, si asta inseamna ca cineva trebuie sa raspunda de ce este asa. Nu conteza ce note aveau parlamentarii care ii trag la raspundere pe cei de la ASF, important este sa le ceara sa faca astfel incat nivelul de cost al poliţei RCA sa fie cat mai mic. Prin votul lor, romanii au imputernicit acesti parlamentari sa cotroleze toate institutiile statului roman si sa ia masuri ca acestea, care sunt platite din banii romanilor, sa lucreze pentru romani, in favoarea romanilor. Parlamentarii nu trebuie sa faca calcule, sa le dea solutii, trebuie sa ceara si sa-i schimbe pe cei care nu sunt capabili sa indeplineasca cerintele.Am ajuns sa ne planga strainii de mila. România riscă, în orice moment, infringementul din partea Uniunii Europene, dar şi amenzi aplicate statului român, suportate de către cetăţeni, prin taxe şi impozite, din cauza nivelului ridicat de cost al poliţei RCA, atenţionează Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI), într-un comunicat de presă.

    Mișu Negrițoiu a contribuit la mușamalizarea cazului Harinvest !

    ASF nu s-a implicat în rezolvarea cazului ! 

    A mai comis și abuzuri desconsiderându-i pe investitorii clienți ai unui SSIF penal !

    Mai mult, a favorizat infractorul !  

    depasit de evenimente in toate domeniile de responsabilitate ale ASF, nu numai in asigurari.

    E de la sine ineles ca ar tb sa plece cat mai repede din functie, dar ar mai tb sa si raspunda pentru deciziile catastrofale luate.

    Recent, sesizand ASF ca cei dde la VIG Asirom mi-au spus dupa 30 de zile de la deschiderea dosarului de dauna ca polita RCA a soferului vinovat nu era valabila, raspunsul lor a fost ca ar tb sa fiu multumit ca nu mi-au spus acest lucru dupa 90 de zile - termenul maxim de solutionare a daunei (in cazul fericit ca nu se solicita prelungirea termenului), desi constatarrea valabilitatii politei se face in momentul avizarii daunei. 

    preludiu pentru Isarescu. alt ocrotit al serviciilor, din aceeasi generatie cu ilustrul Mishu, un alt aparator al sacalilor financiari.

    Nu e rea ideea sa il schimbe.

    Dar...pe cine pune in loc ?  

    Ca tare mi-e teama ca noi (oamenii de rand) facem, de fapt, jocurile unora...care vizeaza anumite posturi.  

    Am mai vazut asta, nu ? :)

    1. Pe ursache

      Ursache ,intai sa lamureasca teapa de la HARINVEST !

      Sefii ASF au lungit viata unui SSIF ,care nu trebuia sa functioneze si de aici a plecat totul. 

      La controalele tematice din 2005 ,2008 ,2010 .2012 s-au constat ,,practici frauduloase,, ,adica folosirea activelor investitorilor ,fara acordul lor, in folosul personelor relevante . 

      Asa se intampla cand cei care controleaza ,traiesc din comisionele celor controlati !

    In piata asigurarilor trebuia facuta curatenia! Doare atunci cand nu mai poti face ce vrei sau cum vrei...poate ca nu a luat cele mai bune decizii dar ceea ce a facut este bine facut si trebuie sa incercam sa fim si noi ca tara in randul lumii civilizate

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb