ARTMARK: Piaţa românească de artă, în creştere

S.B.
Cultură / 17 iunie 2022

Piaţa românească de artă, în creştere

Cu vânzări totale de aproximativ 1,1 milioane euro, Licitaţia Artmark de Vară de ieri seară, 16 iunie 2022, urcă pe locul 4 în istoria licitaţiilor semestriale ale Casei. Totodată, la evenimentul de aseară s-a înregistrat un record de participare online: dacă în trecut maximul a fost de 300 de palete participante, aseară au fost prezente aproape 500 de palete online, înregistrate şi ofertante din peste 10 ţări, competiţia foarte mare ducându-se între colecţionarii din România, Germania, Ungaria şi America de Nord.

Cel mai însemnat eveniment estival al pieţei româneşti de artă, din acest an, a adus şi cea mai mare adjudecare pentru licitaţiile de vară din ultimii 5 ani. Capodopera "Pe Bucegi", semnată de pictorul naţional Nicolae Grigorescu, a fost adjudecată pentru 196.000 de euro. Pentru a dobândi opera de mari dimensiuni, care provine, istoric, din colecţia Reginei Elisabeta, colecţionarii online sau prin telefon au disputat capodopera vreme de 15 minute. Totodată, rezultatul de aseară are şi cea mai mare valoare înregistrată în piaţa românească de artă pentru o lucrare cu tematică pastorală a lui Nicolae Grigorescu.

Pictorul naţional este urmat de Nicolae Tonitza, a cărui operă ,,Fundiţa roşie" a fost adjudecată aseară pentru 80.000 de euro. O surpriză a Licitaţiei Artmark de Vară a fost artistul Ion Ţuculescu, ale cărui opere, rare în piaţă, sunt tot mai căutate de colecţionari. Aseară, pictura "Uşa verde", provenind din colecţia artistului Octav Angheluţă, s-a adjudecat peste maxima estimării casei, cu 75.000 de euro. Licitaţia de Vară demonstrează că, în continuare, colecţionarii, cunoscători ai valorilor artei româneşti de patrimoniu, sunt atraşi nu doar de valenţele estetice ale operelor de artă ca produs cultural, dar şi de potenţialul de câştig din creşterea valorii de piaţă.

O adjudecare-spectacol a fost oferită de "Peisaj de toamnă", lucrare de tinereţe a artistului contemporan Adrian Ghenie, care deţine recordul la segmentul artei contemporane. Opera a crescut în licitaţie 36 de paşi, de la preţul de pornire de 4.000 de euro la preţul de adjudecare de 35.000 de euro. Peste maxima estimării casei, dintre loturile segmentului de artă contemporană, a fost adjudecată şi pictura lui Alexandru Ciucurencu "Natură statică cu trei vase şi mere", pentru 23.500 de euro. Rezultatele segmentului artei contemporane demonstrează interesul crescut al colecţionarilor nu doar pentru arta consacrată muzeal, ci şi pentru opere cu potenţial de creştere a valorii în timp.

Licitaţia anterioară de sfârşit de semestru, Licitaţia Artmark de Iarnă 2021, a înregistrat vânzări totale de 927.000 de euro, iar cea mai valoroasă adjudecare a evenimentului a fost tot o pictură de Nicolae Grigorescu, "Fata cu oglindă", care s-a tranzacţionat pentru 70.000 de euro, urmată tot de o lucrare de Ion Ţuculescu, "Ocean brun", care s-a adjudecat pentru 50.000 de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb