Suprafaţa destinată cercetării ştiinţifice în agricultură, din România, s-a redus din anul 1990 de 5 ori, ajungând în prezent la 28.000 hectare, ceea ce a dus la diminuarea activităţii de cercetare, iar o evoluţie similară va duce la dispariţia activităţii de cercetare din acest domeniu.
Prezent la conferinţa "Viitorul politicii agricole comune - Oportunităţi şi provocări pentru România", preşedintele ASAS, Cristian Hera, a declarat pentru NewsIn că în 1990 suprafaţa destinată cercetării ştiinţifice din agricultură se ridica la 150.000 de hectare. "Diferenţa din 1990 şi până acum a fost retrocedată, redistribuită unor universităţi sau transformată în societăţi comerciale", a explicat preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice (ASAS), Cristian Hera.
De asemenea, potrivit acestuia, numărul cercetătorilor a scăzut de la 2.250 în anul 1990, la 600 în 2009, din cauza lipsei de finanţare a sectorului.
Referitor la agricultura din România, preşedintele ASAS a spus că pentru viitor ar trebui gândită o politică de creştere a producţiei pe unitatea de suprafaţă, precum şi extinderea unor sisteme de irigaţii, valorificarea eficientă a apei şi valorificarea produselor agricole prin procesare.