Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat, în şedinţa de astăzi, cererea Bursei de Valori Bucureşti (BVB) privind autorizarea unei noi pieţe reglementate - piaţa derivatelor pe active suport de tip financiar şi alte tipuri de active, precum şi înscrierea acesteia în Registrul ASF, potrivit unui comunicat al supraveghetorului pieţei.
De asemenea, autoritatea a aprobat un proiect pentru modificarea unui articol din Regulamentul ASF nr. 3/2013, prin care se doreşte extinderea termenului până la care poate fi depusă documentaţia suplimentară pentru Contrapartea Centrală.
"Conform EMIR (n.r. European Market Infrastructure Regulation), atunci când o persoană juridică stabilită în Uniune intenţionează să presteze servicii de compensare în calitate de contraparte centrală, aceasta înaintează o cerere de autorizare autorităţii competente a statului membru în care este stabilită. În baza Legii nr.126/2018 privind pieţele de instrumente financiare, ASF este autoritatea competentă responsabilă de autorizarea şi supravegherea CCP-urilor stabilite pe teritoriul României", se menţionează în documentele de pe site-ul ASF.
În termen de 30 de zile lucrătoare de la primirea cererii, autoritatea evaluează dacă cererea este completă. În caz contrar, contrapartea centrală trebuie să depună la ASF informaţiile suplimentare în termen de cel mult douăsprezece luni de la data solicitării.
Cererea de autorizarea a Contrapărţii Centrale a fost depusă anul trecut de către conducerea BVB la Autoritatea de Supraveghere Financiară.
Acum, prin proiectul de regulament ce va fi supus consultării publice, ASF vrea extinderea termenului de douăsprezece luni până la care conducerea BVB trebuie să furnizeze informaţiile suplimentare prin CCP-ul cu încă cel mult douăsprezece luni.
Proiectul CCP-ului, entitate menită să faciliteze relansarea pieţei derivatelor în ţara noatră şi a vânzărilor în lipsă, a fost aprobat de acţionarii bursei în noiembrie 2019. Conform planului iniţial, 2020 ar fi trebuit să fie primul an de funcţionare a Contrapărţii Centrale, iar în anul următor societatea ar fi trebuit să facă profit. Tot au apărut întârzieri, astfel încât în strategia de business a BVB pentru perioada 2021 - 2024 se menţionează anul 2022 drept obiectiv pentru lansarea pieţei de derivate.
"Un element important pentru Bursa de Valori Bucureşti şi pentru dezvoltarea lichidităţii şi a pieţei de capital îl constituie funcţionalitatea proiectului Contrapărţii Centrale. În 2023 am făcut progrese semnificative în procesul de autorizare şi vedem funcţional acest proiect în 2024", a spus Adrian Tănase, directorul general al BVB, conform ultimului comunicat al operatorului pieţei noastre de capital.
CCP-ul este o entitate care se interpune între participanţii la piaţă, devenind contraparte pentru fiecare dintre ei. În acest mod, o tranzacţie se împarte în două, Contrapartea Centrală devenind cumpărător pentru vânzător şi vânzător pentru cumpărător. Aceasta garantează atât cumpărătorului, cât şi vânzătorului finalizarea decontării tranzacţiei.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.02.2024, 17:36)
Derivatele sunt Bombe Atomice de Distrugere in Masa!
Bun venit la "rejoaca" cu derivatele!
s c c r e t
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.02.2024, 18:37)
Poate vrei sa spui ca acum se poate face asigurare contra pierderilor.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.02.2024, 19:19)
Cum spunea Warren Buffett, daca nu intelegi cum functioneaza NU investesti. Piata fara derivate nu este o piata adevarata. Sa-i dea drumul odata ca albim aici de 4 ani...
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.02.2024, 19:30)
Nu inteleg cum functioneaza.
Afirmatia ramane valabila : Derivatele Sunt Bombe Atomice Financiare de Distrugere in Masa!!!
Intotdeauna duce la saracirea abrupta a unei mari parti a societatii... in crashuri!
Vezi Derivatele de pe bulbul de lalea sau btc...
s c c r e t
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.02.2024, 19:33)
Vezi Derivatele facute si din vremea comunismului..
"Investim Pentru Popor ca sa aibe Un viitor"...
Vai cate "laude" televizate era pe atunci cu banutii mei investiti in Eforie Nord /Neptun...Navodari Mangalia sau Harghita.... Vai ce de "laude" marete... ca sa raman in 90 fara "detineri".
s c c r et
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.02.2024, 20:32)
nimic nu se pierde, banii se rotesc. unde unul pierde, cineva castiga. asa ca, sa circule banii.
sunt bune pt cine nu vrea sa iasa din tot si apoi sa intre la loc, platind comisioane grase, asa de banii aia iti iei un hedge si stai in piata. capisci, deci nu chiar asa de rau. numai sa fie lichide ca altfel e vax sarmaua.
1.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.02.2024, 20:36)
bine , ca dc vine un crash foarte mare candva care cam e in carti, se duce si sandramaua cu hedgeuri cu tot , nu de alta dar piata derivativelor la ivel mondial e ceva de speriat 2-4 qatralioane, mai mult de 20 de ori pib ul mondial. deci ,pfff nu va bazati prea tare pe "asigurarile " astea, ca poate fi ca AIG in 2008, sau mai rau
1.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.02.2024, 08:57)
mai mergi la scoala de derivate…
unde unul pierde 1000 sau 10000 mii dupa caz si milioane platesc!
s c c r e t
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.02.2024, 09:42)
Sa dea drumul odata la derivate ca ne-am saturat de mizeriile turbo aduse de Erste si Raiffeisen la BVB. Nici lichide nu sunt si au spread foarte mare.
Interesul in piata este mare, pacat ca oamenii care trebuie sa implementeze (Tanase & Hanga) nu au competenta sa faca lucrurile sa se miste rapid.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.02.2024, 10:08)
Cu cat o intind mai mult cu atat mai multe salarii incaseaza - totusi salariile sunt de cel putin 8000 euro pe luna