Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat, în şedinţa de la mijlocul săptămânii, prospectul simplificat întocmit în vederea majorării capitalului social al Vrancart Adjud, conform unui anunţ al supraveghetorului pieţei noastre de capital. În luna aprilie a acestui an, acţionarii Vrancart aprobaseră majorarea capitalului companiei cu 17,19 milioane de lei, de la 103,17 milioane de lei la 120,36 milioane de lei, prin emiterea a 171,94 milioane de acţiuni noi.
Într-o primă etapă, subscrierile se vor face pe baza drepturilor de preemiţiune deţinute de investitorii ce aveau acţiuni VNC la data de 18 mai, preţul de emisiune pentru noile acţiuni fiind de 0,1 lei/acţiune.
Conform hotărârii de atunci, fiecare deţinător de drepturi de preferinţă va avea dreptul să subscrie, cu drept de preempţiune, proporţional cu numărul de drepturi deţinute, un număr de acţiuni noi calculat după formula: drepturi deţinute x Rata de subscriere, cu rotunjire la întregul inferior. Fiecărui investitor al companiei ce avea acţiuni la data de 18 mai urmează să i se acorde un drept de preferinţă, iar rata de subscriere este 0,166666667. Acţiunile vor fi subscrise fără primă de emisiune.
Titlurile rămase nesubscrise în urma exercitării dreptului de preemiţiune din prima etapă vor fi oferite spre subscriere acţionarilor societăţii care au subscris şi şi-au exprimat opţiunea de a subscrie în etapa a doua, proporţional cu numărul de acţiuni deţinute. Preţul de emisiune pentru noile acţiuni ce se vor emite şi subscrie în această etapă este 0,11 lei/titlu.
"Majorarea capitalului social are la bază nevoia de dezvoltare a societăţii, prin extinderea capacităţilor de producţie la fabricile de hârtie igienică, carton şi ambalaje, retehnologizarea acestora, cât şi angrenarea de noi proiecte relevante, în acord cu planul general de dezvoltare a Grupului", se arata în decizia AGEA din primăvară.
Pentru primele nouă luni ale acestui an, Vrancart a raportat venituri din exploatare de 270,4 milioane de lei, cu 31% peste cele din intervalul ianuarie - septembrie 2020, în timp ce cheltuielile din exploatare s-au ridicat la 256,19 milioane de lei, în creştere cu 34,5%, pentru aceeaşi perioadă de raportare. Pentru primele trei trimestre ale anului, Vrancart Adjud a raportat un profit net de 10,52 milioane de lei, cu circa 4% peste cel din primele nouă luni ale lui 2020.
SIF Banat-Crişana deţine 75% din producătorului de hârtie, carton şi ambalaje în timp ce Pavăl Holding, vehicul investiţional controlat de fraţii Pavăl, fondatorii Dedeman, are 17% din companie.
Evaluarea bursieră a Vrancart se ridică la circa 227 milioane de lei.