ASF a lansat proiectul de normă privind calculul tarifelor RCA maxime

A.A.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 30 septembrie 2016

ASF a lansat proiectul de normă privind calculul tarifelor RCA maxime

Consiliul Investitorilor Străini: "Decizia de plafonare a tarifelor RCA, o măsură extremă ce poate dezechilibra piaţa asigurărilor"

Proiectul de normă privind metodologia de calcul de către Autoritatea de Supraveghere Financiară al tarifelor de primă maxime pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru pagube produse terţilor prin accidente de vehicule a fost publicat pe pagina de internet a instituţiei în vederea consultării publice, timp de cinci zile, începând de joi.

Proiectul ASF este o consecinţă a ordonanţei de urgenţă dată de Guvern, referitor la tarifele RCA, în urma protestelor transportatorilor, ca urmare a creşterii fulminante a acestor preţuri.

Decizia autorităţilor de plafonare a tarifelor la poliţele auto obligatorii (RCA) este o măsură extremă, care trebuie luată doar în cazuri excepţionale şi după o evaluare atentă, pentru a evita dezechilibre majore ale pieţei, atenţionează Consiliul Investitorilor Străini (FIC), într-un comunicat de presă, transmis, ieri: "România este o economie liberă integrată în piaţa europeană şi, ca atare, conform principiilor economiei de piaţă, preţurile trebuie să se formeze prin continuă interacţiune dintre cerere şi ofertă. Decizia autorităţilor de plafonare a preţurilor, deşi temporară, este o măsură extremă care trebuie luată doar în cazuri excepţionale şi după o evaluare atentă, pentru a evita dezechilibrele majore ale pieţei. Cele câteva falimente recente din industrie au avut deja un impact semnificativ, iar o măsură directă de intervenţie cu efect permanent asupra preţurilor, în lipsa unei analize complexe, inclusiv a unui studiu de impact pentru toţi actorii relevanţi, poate avea consecinţe neprevăzute care să ducă la disfuncţionalităţi majore sau chiar la blocarea completă a pieţei. Un astfel de rezultat ar fi în detrimentul tuturor: asigurători, asiguraţi şi terţe părţi, adică celelalte persoane implicate în accidente".

Conform FIC, "vânzarea de poliţe RCA este o activitate reglementată şi atent monitorizată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), care trebuie să ia măsurile necesare pentru ca această piaţă să funcţioneze în parametri normali": "În principiu, asigurătorii şi asiguraţii trebuie să fie liberi să agreeze preţul unei poliţe RCA în condiţiile unei pieţe concurenţiale, fără intervenţia statului. Scopul poliţelor RCA şi motivul pentru care ele sunt obligatorii este ca terţele părţi să fie despăgubite satisfăcător atunci când sunt implicate în incidente rutiere fără vina şi voia lor. ASF trebuie să se asigure că, în final, asigurările RCA îşi îndeplinesc obiectivul pentru care au fost create. FIC încurajează autorităţile responsabile să ia acele măsuri care se impun pentru buna funcţionare a pieţei poliţelor RCA din România fără a afecta negativ părţile implicate".

ASF a fost însă acuzată că nu şi-a jucat rolul de arbitru, iar, pe lângă transportatori, mai mulţi parlamentari au cerut demisia conducerii ASF, în special a preşedintelui Mişu Negriţoiu. În schimb, după cum a anunţat în premieră ziarul "BURSA", din ASF a demisionat Marius Vorniceanu, vicepreşedintele pentru asigurări.

Conform proiectului de normă a ASF, structura tarifului este construită prin segmentarea pe riscuri similare, luându-se în considerare criterii de risc precum tipul asiguratului (persoană fizică sau persoană juridică), vârsta persoanei fizice, caracteristicile tehnice ale vehiculului (capacitatea cilindrică sau puterea, masa maximă autorizată, numărul de locuri).

Potrivit articolului 5 al normei, pentru determinarea tarifelor RCA maxime, ASF utilizează datele agregate la nivelul pieţei RCA, astfel:

a) date privind expunerea la risc şi daunele întâmplate în anii de accident 2013 - 2015 şi avizate până la data de 30 iunie 2016, fie că sunt plătite sau în rezerve de daune avizate la 30 iunie 2016, pe categorii de vehicule şi criterii de risc aşa cum sunt definite la art. 2 şi art. 3 alin. (1), pentru a determina frecvenţa daunelor istorică, dauna medie istorică şi impactul daunelor întâmplate şi neavizate; b) date privind numărul şi costul daunelor pentru perioada 01 ianuarie 2010 - 30 iunie 2016, pentru stabilirea tendinţelor; c) rata cheltuielilor determinata ca medie a ultimilor 3 ani, conform raportărilor contabile centralizate la nivel de piaţă, care reprezintă cuantumul cheltuielilor de administrare, achiziţie, taxe şi contribuţii aferente activităţii RCA împărţit la cuantumul primelor brute câştigate, conform Agerpres.

De asemenea, norma precizează că ASF utilizează date privind structura portofoliului istoric pe clase de bonus - malus, pentru a cuantifica ajustarea tarifului rezultat la categoria de tarif pentru clasa de bonus - malus B0, astfel cum aceasta este definită de Norma ASF nr. 23/2014 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, cu modificările şi completările ulterioare.

Totodată, pentru determinarea tarifelor RCA maxime, ASF parcurge următoarele etape: colectarea datelor de la societăţile de asigurare şi verificarea acestora, analiza primară individuală pentru fiecare societate de asigurări, agregarea datelor furnizate de societăţi, analiza primară la nivel de piaţă, construirea modelului de risc, estimarea primei de risc (pure), calculul primei maxime şi analiza de impact a tarifului.

La articolul 4 din normă se precizează că, pentru determinarea unui tarif de primă pentru asigurarea unui eveniment incert, sunt efectuate estimări ale probabilităţilor asociate cu apariţia şi/sau severitatea unui eveniment, estimări care se bazează pe istoricul evenimentelor întâmplate şi pe proiecţiile tendinţelor. În calcularea tarifelor de primă maxime, ASF utilizează metoda primei de risc, care furnizează suma necesară, pentru fiecare unitate de expunere, pentru plata daunelor apărute, acoperirea cheltuielilor de administrare şi de achiziţie inclusiv taxe RCA.

De asemenea, pentru estimarea primei de risc, ASF determină separat: a) frecvenţa daunelor istorică, care reprezintă raportul dintre numărul daunelor şi expunerea la risc (durata de asigurare a poliţei, exprimată în ani, cumulată pentru portofoliul de poliţe care au cel puţin o zi de acoperire de risc în perioada de referinţă); b) dauna medie istorică, care reprezintă costul daunelor raportat la numărul daunelor, unde costul daunelor include daunele plătite în perioada de referinţă cumulate cu rezervele de daune avizate pentru toate daunele întâmplate şi avizate în perioada de referinţă, dar încă neplătite la sfârşitul perioadei de referinţă.

De asemenea, ASF determină impactul tendinţelor în dauna medie istorică şi frecvenţa istorică a daunelor, pentru a determina frecvenţa aşteptată şi dauna medie aşteptată pentru perioada de acoperire a tarifului de prima, precum şi impactul daunelor întâmplate şi neavizate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb