ASF a modificat Regulamentul de funcţionare a activităţii conciliatorilor înscrişi în SAL-Fin

Andrei Stan
Piaţa de Capital / 10 august 2017

ASF a modificat Regulamentul de funcţionare a activităţii conciliatorilor înscrişi în SAL-Fin

Un conciliator înscris în Registrul conciliatorilor Entităţii de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în domeniul Financiar Non-bancar (SAL-Fin) nu trebuie să fie asociat sau acţionar, să nu desfăşoare activitate în baza unui contract individual de muncă sau a unui contract de mandat/colaborare în cadrul societăţilor de asigurare şi/sau de reasigurare, brokerilor de asigurare, societăţilor de administrare a fondurilor de pensii private, intermediarilor de operaţiuni cu instrumente financiare, societăţilor de servicii de investiţii financiare, organismelor de plasament colectiv, societăţilor de administrare a investiţiilor, a hotărât Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), potrivit unui comunicat al instituţiei.

De asemenea, conciliatorul respectiv nu trebuie să fie consultant de investiţii financiare.

Consiliul ASF a aprobat, în şedinţa de ieri, modificarea şi completarea Regulamentului nr. 4/2016 privind funcţionarea Entităţii de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în domeniul Financiar Non-bancar.

"Obiectivele acestui demers vizează, în principal, adoptarea unor măsuri prin intermediul cărora să fie îmbunătăţită semnificativ organizarea activităţii SAL-Fin, să fie evitate posibilele conflicte de interese şi să fie extinse incompatibilităţie care pot avea legătură cu conciliatorii", precizează comunicatul.

În acest sens, au fost propuse mai multe modificări ale Regulamentului nr. 4/2016 care vor intra în consultare publică pentru o perioadă de 15 zile şi vor fi postate pe site-ul ASF.

Potrivit modificărilor propuse, conciliatorii trebuie să fie independenţi faţă de părţile în litigiu, să nu fie remuneraţi direct sau indirect de către acestea şi să nu se afle într-o cauză de incompatibilitate sau conflict de interese cu părţile în litigiu în cauzele în care au fost desemnaţi.

Totodată, prin modificarea şi completarea Regulamentului nr. 4/2016, vor fi asigurate, potrivit sursei citate:

- eficientizarea timpului de răspuns la solicitări şi implicit rezolvarea cererilor de soluţionare alternativă;

- clarificarea îndeplinirii condiţiilor privind pregătirea profesională în domeniul soluţionării alternative a litigiilor şi a pregătirii specifice sectoarelor pieţei financiare non-bancare şi implicit cele privind necesitatea deţinerii unor competenţe profesionale conform profilului ocupaţional de conciliator elaborat de către ISF;

- introducerea formării profesionale continue, absolut necesară bunei pregătiri a conciliatorilor;

- clarificări suplimentare privind utilizarea Registrului conciliatorilor, calitatea de conciliator, independenţa şi imparţialitatea acestora.

Misiunea SAL-Fin este de a organiza soluţionarea extrajudiciară a disputelor financiare non-bancare, interne sau transfrontaliere, în materie de consum, cu ajutorul conciliatorilor din domeniul financiar non-bancar cu pregătire profesională în mediere, conciliere sau arbitraj şi competenţe în domeniile pieţei financiare non-bancare. Conciliatorii propun sau impun o variantă de soluţionare a litigiilor în mod echilibrat, imparţial, într-un termen rezonabil şi gratuit pentru consumatori, potrivit comunicatului ASF.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb