ASF a sesizat organele de cercetare privind furturi de acţiuni prin Harinvest

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 27 august 2014

ASF a sesizat organele de cercetare privind furturi de acţiuni prin Harinvest

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a sesizat organele de cercetare competente, după ce a analizat două reclamaţii de la investitori, care i-au semnalat că le-au fost vândute acţiunile, prin "Harinvest", deşi nu aveau o relaţie contractuală cu aceasta, potrivit reprezentanţilor Autorităţii.

Totodată, ASF a primit, pe 11 august, o sesizare referitoare la operaţiunea de înstrăinare de către SSIF "Harinvest" a unui pachet de 240.000 de acţiuni Fondul Proprietatea. "Sesizarea se află în analiza ASF, urmând ca la finalizarea acesteia, în funcţie de concluzii, ASF să dispună măsurile corespunzătoare, în limita competenţelor deţinute", potrivit reprezentanţilor instituţiei.

Toamna trecută, zeci de clienţi ai "Harinvest" Râmnicu Vâlcea au reclamat că au rămas fără bani şi acţiuni în conturi, după ce decontarea unei tranzacţii a fost ratată. Atunci, a ieşit la iveală că, timp de un an, "Harinvest" recursese la vânzări forţate, operaţiuni considerate excepţionale, pentru acoperirea unor pierderi în tranzacţii cu produse structurate. Autoritatea de Supraveghere Financiară a închis societatea de brokeraj, în decembrie 2013, însă cazul este departe de a fi închis, fiind lăsat pe mâna DIICOT.

Mai multe furturi de acţiuni au ieşit la iveală, în toamna anului de trecut, celebră fiind situaţia Anei Maria Mihăescu, şeful IFC România, care a rămas fără titluri de 200.000 de euro, prin utilizarea de documente false.

Depozitarul Central nu a primit sesizări privind furturi de acţiuni prin Harinvest

Depozitarul Central, instituţia care ţine evidenţa acţiunilor, ne-a transmis că nu a primit, până în momentul de faţă, nicio sesizare privind tranzacţionarea de acţiuni Fondul Proprietatea, printr-un intermediar cu care acţionarul nu avea contract.

Reprezentanţii instituţiei au mai adăugat că lanţul de operaţiuni efectuate de către un broker pentru vânzarea acţiunilor unei persoane nu presupune, potrivit legislaţiei în vigoare, operaţiuni sau avizări de operaţiuni în care Depozitarul Central să fie implicat.

Instituţia ne-a explicat, pe larg, acest proces: "Potrivit legii, obiectul de activitate al Depozitarul Central nu cuprinde supravegherea modului în care un participant îşi respectă obligaţiile pe care le are faţă de clienţii săi în procesul de vânzare al acţiunilor acestora.

În sistemul Depozitarului Central instrumentele financiare sunt înregistrate în conturi individuale, deschise în numele deţinătorilor în Secţiunea 1 (secţiunea conturilor deţinătorilor de instrumente financiare care nu au cont deschis la un Participant la sistemul de compensare-decontare şi registru al Depozitarului Central) sau în conturi globale, deschise în Secţiunea 2 a Registrului (secţiunea conturilor globale în care sunt evidenţiate deţinerile clienţilor care au cont deschis la un Participant la sistemul de compensare-decontare şi registru al Depozitarului Central).

Tranzacţionarea instrumentelor financiare se realizează prin intermediul unui intermediar autorizat. Acesta, pe baza documentelor prevăzute de legislaţia în vigoare, are obligaţia de a încheia un contract de intermediere şi trebuie să depună toate diligenţele în ceea ce priveşte cunoaşterea clientului său. Ulterior încheierii acestor formalităţi, acţionarul, care din acest moment devine client al unui intermediar, îi comunică reprezentantului intermediarului (brokerului) ce tranzacţii intenţionează să efectueze. În cazul în care clientul deţine deja acţiuni, şi doreşte să le vândă, pe baza instrucţiunilor date de client, brokerul trebuie să transfere acţiunile din contul individual deschis în Secţiunea 1 în contul global de clienţi al intermediarului, deschis în Sectiunea 2. După realizarea transferului, intermediarul introduce în sistemul de tranzacţionare ordinul de vânzare corespunzător, la preţul indicat de client. Dacă ordinul de vânzare s-a executat, banii rezultaţi din vânzarea acţiunilor vor ajunge, în trei zile lucrătoare, în contul intermediarului, acesta urmând apoi să vireze respectiva sumă în contul bancar indicat de client. Prin urmare, lanţul de operaţiuni efectuate de către un broker pentru vânzarea acţiunilor unei persoane nu presupune, potrivit legislaţiei în vigoare, operaţiuni sau avizări de operaţiuni în care Depozitarul Central să fie implicat".

Reprezentanţii instituţiei au mai adăugat că, încă de la înfiinţarea sa, Depozitarul Central a pus la dispoziţia deţinătorilor de titluri serviciul de restricţionare a instrumentelor financiare la cerere. Operaţiunea implică blocarea instrumentelor financiare în conturile individuale deschise în Secţiunea 1: "Instrumentele financiare blocate în conturile individuale deschise din Secţiunea 1 nu pot fi transferate în Secţiunea 2 de către intermediari şi, prin urmare, nici nu pot fi vândute de către aceştia. Deblocarea instrumentelor financiare în vederea tranzacţionării se realizează de către Depozitarul Central la cererea titularului sau a reprezentantului său legal sau convenţional".

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Pai ASF era in control la Harinvest, cand "madame" si angajatii ei furau ...cu....carca... ASF s-a sesizat, dupa aproape un an ?

    Iata ce monstru a putut crea pe piate de capital din Romania un grup de administratori ai unui intermediar "de buzunar" si ASF. A rezultat un grup infractional organizat sa finanteze afacerile acelui grup de administratori, al grupului de prieteni politici, al apropiatilor. Voinea Maria a fost singura? Ceilalti aveau sarcina sa doarma? Administratorii si cenzorii n-aveau responsabilitati? Cu ce s-a ocupat ASF in zilele "controlului" cand au disparut detinerile oamenilor? Ce au "controlat"? Dupa 9 luni de la eveniment, dupa deschiderea anchetei penale, dupa neactivarea Fondului de compensare presa aduce la cunostinta tarii intregi, a posibililor investitori, noi detalii privind cazul Harinvest! In afara clientilor Harinvest cu contracte in regula, detinatori de actiuni FP primite ca despagubire afla ca au fost furati prin Harinvest fara ca ei sa fi calcat pe la sediul acestei firme, fara sa fi avut vreun ointact telefonic cu angajatii acestei societati comerciale! Oare cati despagubiti cu actiuni FP inca nu stiu ca au fost furati prin Harinvest ? Ancheta penala e in desfasurare cu faptasii in libertate iar investitorii au surpriza sa afle din paginile presei noi si noi detalii privind cazul Harinvest!

    Dupa un an de zile ASF misca misca un deget mic !

    Cei care au conrolat harinvest si-au primit primele si salariile alea nesimtite in aceasta perioada ? 

    In ritmul asta toti infractorii dispar cu prada ! 

    Peste 3,4, 5 ani o sa aflam ca si infractorii din conducerea sifurilor de la sif1la sif 5 au incalcat legea dar sau prescris faptele ! 

    Deal-urile de saptamana asta sunt in analiza ? 

    Reguli noi pentru piata deal ca altfel investitorii detin spectatori la aranjamentele celor mari.  

    Ieri parca se plangea un broker de conditiile din piata .

    Daca au fost furate actiunile la FP cum a fost tinuta AGOA, registrul actionarilor a fost fals,nu a cuprins adevaratii actionari ai FP,asa se intimpla si la Bucur Obor , CE FACE DEPOZITARUL, ASF-ul,PARCHETUL......!

    Mica inadvertenta provine din faptul ca: atunci cand actiunile sunt transferate din Sectiunea 1 in Sectiunea 2, asa zisele conturi globale ale Participantilor, acest lucru se face de catre persoane autorizate de Depozitarul Central. Acest transfer este conditionat de anumite documente. Deci, Depozitarul Central, prin intermediul persoanelor sale autorizate, este implicat oarecum indirect in vanzarea actiunilor. De ce? Pai daca un actionar n-are contract cu un intermediar, atunci cum poate persoana autorizata de Dep.Central din cadrul intermediarului, sa transfere actiunile din S1 in S2, ca sa le vanda ulterior? Oricum, daca se dovedeste ca pers.autorizata de Dep.Central, din cadrul intermediarului (societatii de brokeraj), a facut transferul fara a avea cerere valabila de la o persoana, sau daca persoana nici nu era client al societatii de brokeraj, inseamna ca a fost un furt electronic banal. Ca pe urma, dupa transferul de actiuni, acestea au fost si vandute, este normal, ca altfel de ce sa le fi transferat ilegal din S1 in S2? Deci, o vanzare ilegala poate presupune si un transfer ilegal, in care Depozitarul Central e implicat prin persoana sa autorizata (care e angajata la societatea de brokeraj si are autorizare de la Dep.Central), dar in acest caz, Dep.Central trebuie sa verifice fiecare transfer de actiuni, din cate stim noi, adica documentele ce stau la baza transferului. Sau nu?

    Informatiile care circula sunt, se pare, incomplete. Din intamplare cineva a auzit o discutie in care un pagubit prin Harinvest povestea ca nu fusese client al H si cand a vrut sa-si vanda actiunile FP detinute la Depozitar n-a mai avut ce vinde! In aceste conditii cand te fura de la Depozitar, cand creditorii sunt indestulati de Depozitar si ASF din banii INVESTITORILOR, cand Fondul de compenare trage de timp sa moara pagubitii (un administrator al Harinvest a ajuns deja pe lumea cealalta) cum sa ai incredere in piata de capital din Romania ? Ce zic despre asta candidatii la Presedentia Romaniei ? In ce Romanie traim ? In ce Romanie vrem sa traim ? Ne aflam in plina criza de incredere in toate institutiile care actioneaza pe piata de capital!

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb