Oraşele din Europa intenţionează să sprijine acţiunile climatice şi infrastructura socială, reiese din sondajul BEI

A.B.
Miscellanea / 8 aprilie

Oraşele din Europa intenţionează să sprijine acţiunile climatice şi infrastructura socială, reiese din sondajul BEI

Majoritatea oraşelor din Europa intenţionează să cheltuiască mai mult pentru combaterea efectelor schimbărilor climatice şi pentru înmulţirea locuinţelor publice, a şcolilor şi spitalelor, conform unui nou sondaj al Băncii Europene de Investiţii (BEI). Sondajul BEI privind municipalităţile din 2025 semnalează că 56% îşi propun să investească mai mult pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi 53% intenţionează să-şi mărească bugetele pentru infrastructura socială în următorii trei ani.

BEI a publicat raportul astăzi, concomitent cu o conferinţă la Bruxelles a Comitetului European al Regiunilor cu scopul de a discuta nevoile de investiţii urbane din Europa şi de a sprijini agenda politică a UE pentru oraşe.

Sondajul cuprinde 1.002 municipalităţi din UE care au între câteva mii şi câteva sute de mii de locuitori, având un total combinat de aproximativ 26 de milioane (aproximativ 6% din totalul populaţiei UE-27). Sunt reprezentate municipalităţile fiecărui stat membru, numărul acestora variind, de la 131 în Germania şi 107 în Italia la câte cinci din Cipru şiLuxemburg. Similar cu sondajul anterior din 2022, nu sunt incluse capitalele naţionale şi teritoriile aflate în afara Europei, iar participarea oraşelor a fost anonimă.

Deşi granturile naţionale şi UE rămân principala sursă de finanţare a infrastructurii pentru municipalităţi, peste jumătate dintre ele - 61% - sunt interesate de explorarea altor opţiuni de finanţare, conform noului raport. Acestea ar putea include, de exemplu, transformarea granturilor în garanţii care ulterior ar fi folosite pentru a atrage finanţări mai semnificative din partea unor organizaţii precum băncile.

"Într-o perioadă în care provocările sunt tot mai multe, trebuie să ne asigurăm că fiecare euro investit produce impact maxim", a spus vicepreşedintele BEI Ioannis Tsakiris. "Aceasta înseamnă valorificarea soluţiilor de finanţare inovatoare pentru a sprijini municipalităţile în accelerarea acţiunilor climatice şi a altor priorităţi cheie. BEI rămâne angajată să lucreze alături de oraşele europene în vederea dezvoltării şi implementării instrumentelor de care au nevoie pentru a construi un viitor mai durabil şi mai rezilient."

Sondajul BEI privind municipalităţile oferă o imagine amplă şi detaliată a planurilor de dezvoltare ale autorităţilor, care reprezintă aproximativ 54% din investiţiile publice din UE. În domeniul acţiunilor climatice, municipalităţile reprezintă aproximativ 60% din investiţii.

Pe lângă constatarea faptului că majoritatea oraşelor din UE intenţionează să investească mai mult în vederea reducerii emisiilor, cel mai recent sondaj dezvăluie că aproximativ jumătate dintre ele îşi propun şi creşterea cheltuielilor pentru măsurile de adaptare la schimbările climatice. Acest tip de activitate include protecţia împotriva ameninţărilor precum inundaţiile şi incendiile.

"Municipalităţile din întreaga Europă demonstrează un angajament puternic faţă de tranziţia verde", a spus economista-şefă a BEI, Debora Revoltella. "Transformarea acestor angajamente în rezultate tangibile va necesita un sprijin politic şi de politici susţinut la toate nivelurile."

O provocare persistentă pentru multe oraşe din UE este deficitul de specialişti pentru efectuarea evaluărilor de mediu şi de ingineri care să implementeze proiectele, conform celui mai recent sondaj. Până la 30% din municipalităţi au raportat lipsa de know-how tehnic în aceste domenii.

BEI ajută la gestionarea acestei provocări furnizându-le municipalităţilor know-how tehnic, financiar şi strategic. Inginerii şi economiştii BEI evaluează fiecare proiect finanţat de bancă. Acest know-how este disponibil şi sub forma de sprijin consultativ pentru promotorii de proiecte, autorităţile naţionale, regionale sau locale şi pentru intermediarii financiari.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9775
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3683
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3438
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7573
Gram de aur (XAU)Gram de aur452.6946

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb