ASF: Concurenţă în creştere şi tarife în scădere pe piaţa RCA

S.B.
Bănci-Asigurări / 8 august 2022

Concurenţă în creştere şi tarife în scădere pe piaţa RCA

Piaţa RCA confirmă, după prima jumătate a anului 2022, că a reuşit să depăşească efectele dispariţiei City Insurance S.A., fostul lider din domeniu, potrivit unui comunicat al Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Eficienţa măsurilor fără precedent, luate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F.) atât în ceea ce priveşte legislaţia în domeniu, cât şi în ceea ce priveşte activitatea de control şi supraveghere, este confirmată de datele preliminare raportate de firmele de asigurare pentru primele 6 luni din 2022.

Concret, nivelul de concentrare a pieţei, deşi este încă ridicat, a ajuns la cea mai mică cotă din ultimii opt ani. După ce crescuse substanţial, în contextul ieşirii din piaţă a City Insurance S.A., Euroins, liderul actual al pieţei RCA, a revenit, în al doilea trimestru al acestui an, la nivelul din perioada similară a lui 2021 în ceea priveşte cota de piaţă, scăzând până la 31,8%, în iunie 2022, de la 36% la finalul lui martie a acestui an.

Corelată cu evoluţia celorlalte companii autorizate să vândă RCA, dinamica cotei de piaţă a celui mai mare jucător sugerează că deficitul de asigurare creat de ieşirea City Insurance S.A. a fost acoperit echilibrat, de întreaga piaţă, fără apariţia unor distorsiuni care să încarce până la cote alarmante un singur jucător. De altfel, acest lucru se vede şi din situaţia plăţilor efectuate de cei opt jucători activi, în primul semestru al anului 2022. Euroins are o cotă de peste 50% din despăgubirile brute.

Comportamentul Euroins este şi rezultatul acţiunilor Autorităţii de Supraveghere Financiară (A.S.F.), care a fost activă prin supraveghere permanentă şi acţiuni de control, unele soldate cu sancţiuni.

Clasamentul primilor trei jucători, raportat la Primele Brute Subscrise (PBS), este completat de Groupama, cu o cotă de piaţă de aproape 21% şi Allianz Ţiriac cu aproape 19%, cele două societăţi evoluând aproape constant în cel de-al doilea trimestru al acestui an. Cu excepţia Generali, toate celelalte societăţi au cote între 6% şi 8%, de remarcat fiind poziţionarea Axeria Yard, societatea franceză care se apropia în iunie de 6% din piaţă, deşi a intrat în România abia în decembrie 2021.

Preţurile RCA s-au stabilizat şi chiar sunt în scădere. Scade şi rata combinată.

O evoluţie îmbucurătoare poate fi observată şi în ceea ce priveşte preţurile. Primele medii s-au stabilizat şi chiar au intrat pe un trend descendent, începând cu cel de-al doilea trimestru al acestui an, conform datelor centralizate de A.S.F. Prima medie pentru persoane fizice era de 904 lei la finalul lunii iunie, faţă de 913 lei la finalul lui martie. La persoane juridice, prima medie a rămas aproximativ la acelaşi nivel, fiind de 1.984 de lei, faţă de 1.943 de lei în martie.

Faţă de prima parte a lui 2021, creşterile sunt încă substanţiale, însă stabilizarea şi chiar uşoara scădere la nivelul persoanelor fizice reprezintă semne pozitive care arată că diversificarea pieţei are rezultate palpabile.

Indicatorii s-au îmbunătăţit şi în ceea ce priveşte daunalitatea. La nivel de piaţă, rata combinată a ajuns la 107%, faţă de peste 112% la finalul primului trimestru al acestui an, peste 142% în al doilea trimestru din 2021 şi peste 161% la finalul lui 2021.

Nivelul comisioanelor din prime, plătit de asigurători pentru distribuţia de RCA, a scăzut la 10,72%, la nivelul primului semestru din 2022, faţă de 14,40% în semestrul 1 al anului 2021. În acelaşi timp, rata daunei a scăzut substanţial în al doilea trimestru al acestui an, la 74,85%, faţă de 109,15% în al doilea trimestru al lui 2021. Această dinamică arată că asigurătorii şi-au redus substanţial pierderile. Amintim că rata combinată a daunei se calculează ca raport între suma daunelor achitate şi cheltuielilor de distribuţie şi administrare şi, respectiv, primele brute câştigate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb