Emitenţii de la Bursa de Valori Bucureşti se pot lista pe pieţele străine prin titluri de interes, după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat, ieri, regulamentul în acest sens, pe care Fondul Proprietatea îl aştepta cu ardoare, pentru a se cota la Bursa din Londra.
Greg Konieczny, managerul FP, a spus, într-o declaraţie recentă pentru ziarul "BURSA", că pentru a putea folosi titlurile de interes ar fi nevoie ca ASF să aprobe regulamentul până la 25 martie, termen care a expirat.
Însă, într-o declaraţie pentru Wall Street Journal, de marţi, Konieczny a spus că Fondul Proprietatea intenţionează să se listeze secundar pe bursa de la Londra până la începutului lunii mai, iar asta ar putea să însemne că nu a exclus total varianta titlurilor de interes.
ASF a precizat că adoptarea Regulamentului titlurilor de interes vine ca o continuare firească a unor măsuri, adoptate în perioada octombrie 2014-martie 2015, care au vizat creşterea lichidităţii pe piaţa de capital din România, precum şi atragerea investitorilor străini.
"În urma consultărilor publice au fost primite comentarii tehnice de la Depozitarul Central, precum şi observaţii de principiu de la Bursa de Valori Bucureşti", a transmis ASF, adăugând: "Consiliul ASF a luat notă de comentariile BVB legate de riscul potenţial al migrării tranzacţiilor pentru societăţile strategice româneşti din portofoliul Fondului Proprietatea pe Bursa de la Londra, deşi de regulă migrarea are loc în sens invers. Pentru a contracara acest efect, Consiliul a elaborat anterior o propunere de listare a mai multor societăţi strategice pe BVB în care statul deţine poziţii minoritare".
ASF confirmă astfel îngrijorările BVB, care nu au fost niciodată exprimate public.
Anterior, Greg Konieczny a indicat şi el un "lobby" al BVB faţă de ASF.
Domnia sa preciza, într-o scrisoare către CA-ul BVB: "Am fost informaţi de părţi interesate din rândul acţionarilor Fondului Proprietatea şi ai autorităţilor publice care reglementează Fondul (n.r. cel mai probabil, Autoritatea de Supraveghere Financiară) că anumiţi reprezentanţi ai Bursei de Valori Bucureşti (respectiv domnul Sobolewski şi domnul Anghel) i-au contactat pentru a-şi exprima opoziţia puternică faţă de listarea secundară a Fondului Proprietatea pe Bursa de la Londra (LSE)".
Acţionarii Fondului Proprietatea au acordat, în luna ianuarie, un nou mandat administratorului societăţii, valabil până în luna iulie, pentru listarea pe piaţa londoneză.
Administratorul Fondului a primit mandat pentru listare "prin intermediul unor deţineri directe sau indirecte, cum ar fi certificate de depozit (depository receipts), titluri de interes (depositary interests) sau alte forme de proprietate indirectă".
Anul trecut, listarea FP la Londra nu a reuşit, din cauză că ASF a respins, în noiembrie, regulamentul pentru titluri de interes.
Titlurile de interes sunt un instrument financiar mai simplu şi mai puţin costisitor decât certificatele de depozit. Astfel, un investitor care deţine acţiuni Fondul Proprietatea le-ar poate tranzacţiona în orice moment la bursa de la Londra ca titluri de interes, în cazul unei astfel de listări, iar cumpărătorul de titluri de interes la Londra ar putea similar să le vândă ca acţiuni pe piaţa de la Bucureşti. Fiecărui titlu de interes îi corespunde o acţiune.
1. bravo! ati mimat iarasi ca munciti
(mesaj trimis de anonim în data de 09.04.2015, 08:32)
in sfarsit ati avut cvorum de sedinta? dar cum se face ca in mod convenabil ati aprobat ceva de care nu mai are nevoie nimeni in prezent (nimeni in afara de FP nu intentiona sa se listeze pe o piata secundara)? pai sa nu zica nimeni ca n-ati transpirat analizand din greu chestii. de fapt e vorba de salariile imense pe care le aveti si care va sunt amenintate de eventuale schimbari politice daca nu faceti ce vi se traseaza. probabil ca FP n-a facut lobby pentru comunistii vostri. ati mai eliminat o bariera din cele 8 parca in dezvoltarea pietei de capital. In concluzie vom accede la statutul de piata emergenta la Pastele Cailor!
2. se merita riscul domnule Ursache
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 09.04.2015, 10:47)
Sa lasati la listate pe Bursa din Londta fara prospect? Sau era complicat sa gaseasca investitorii raportul consolidat cum s-a intamplat in aprilie 2014.Bine ca ati hotarat da nu dati Dividende la Capital social mai mare decat Capital propriu. Vedeti ce bine e da cititi ziarul Bursa. Sper sa l citeasca so domnul Mobius;-)
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Pezzeti în data de 09.04.2015, 11:06)
Cei care mai suntem pe bursa din Bucuresti ne miscam cu picioarele puse in betoanele politicienilor si ale suprainstitutiilor comunistoide.... cei de la ASF sunt doar niste catei la curtea lui pontic si habar nu au de piata de capital etc....
2.2. si inca ce habar au draga Pezzeti (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 09.04.2015, 14:01)
Altfel de ce ar fi negat domnul Ponta esistenta aprobarii maririi de Capital Oltchim, doamna Gheorghe ar fi scazut capitalul social Petrom cu 13 miliarde in Aprilie 2013 , domnul Georgescu OMF 1286 pe 2012 aprobat so astfel aSif 1 pana la 5,so Fp pe linia de plutire inca un pic mentinut. Sper ca domnul dr Mobius va intelege ca listatea fara prospect la Bursa londoneza echivaleaza cu pensionarea oficiala a domniei Sale,Care de facto s-a produs cand a declarat ca piata de Capital Romana nu Este influentata de UE. Bineinteles e opinia unui alt imbecil, nu a unui intelept...
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.04.2015, 22:20)
Daca se face treaba in stilul romanesc progresam in acelasi stil. Mai avem mult de batut in ASF cu acelasi par cu care batem in parlamentari. Deci, la munca ! Huoooo, ASF !