Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a lansat ghidul privind recomandări de bune practici pentru instrumentarea dosarelor de daună auto RCA şi CASCO în vederea protejării drepturilor consumatorilor de servicii şi produse de asigurare, informează un comunicat publicat pe site-ul instituţiei.
ASF precizează: "Rolul ghidului este acela de a oferi o serie de îndrumări societăţilor de asigurare în vederea prevenirii prejudiciilor aduse consumatorilor şi a susţinerii unei bune gestionări a conflictelor de interpretare sau de interese, astfel încât să se asigure că obiectivele, interesele şi nevoile consumatorilor de servicii de asigurare sunt luate în considerare. De asemenea, ghidul vizează îmbunătăţirea protecţiei consumatorilor de produse de asigurări şi subliniază importanţa unei abordări unitare, la nivelul pieţei de asigurări auto, în ceea ce priveşte modul de instrumentare a dosarelor de daună şi asigurarea accesului la informaţii de interes pentru adoptarea unei decizii raţionale de către consumator. Acesta trebuie să fie informat în mod concis, corect şi complet de către societăţile de asigurare, astfel încât să poată lua o decizie în folosul său chiar şi fără a avea cunoştinţe de specialitate".
Potrivit ASF, societăţile de asigurare trebuie să promoveze, în relaţia cu consumatorii, produsele şi serviciile în condiţii de transparenţă şi corectitudine, astfel încât aceştia să poată înţelege caracteristicile produselor şi să poată asimila corect condiţiile contractuale, cunoscând atât drepturile cât şi obligaţiile ce le revin.
Ghidul este realizat după principiul aplicat la nivelul Uniunii Europene în această materie - comply or explain. Conform practicilor europene, societăţile de asigurare au obligaţia să informeze Autoritatea dacă vor aplica sau nu recomandările de bune practici stabilite în ghid. În cazul în care nu sunt de acord cu aplicarea acestor recomandări vor comunica motivele refuzului, motive care vor fi făcute publice pe site-urile proprii indicând, totodată, practica pe care o vor urma.
Ghidul privind recomandări de bune practici pentru instrumentarea dosarelor de daună auto RCA şi CASCO în vederea protejării drepturilor consumatorilor de servicii şi produse de asigurare se află în consultare publică şi poate fi accesat pe site-ul ASF.
În şedinţa Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară de astăzi s-a mai decis analiza, în premieră, a perioadei de dezdăunare şi soluţionare a dosarelor de daună deschise la asigurători în semestrul II 2015, în baza poliţelor de asigurare obligatorie auto RCA.
"Consiliul ASF a hotărât introducerea raportărilor trimestriale şi integrarea analizei în Raportul de piaţă trimestrial/semestrial. Dezdăunarea este obiectivul principal de supraveghere privind apărarea drepturilor asiguraţilor, potrivit legii", precizează Autoritatea, într-un comunicat separat.
Consiliul ASF a mai decis, printre altele, sancţionarea unui număr de 25 brokeri de asigurare/reasigurare care nu au respectat prevederile legale privind transmiterea raportărilor periodice la Autoritatea de Supraveghere Financiară şi majorarea capitalului social al AXA Life Insurance S.A. cu suma de 20,49 milioane de lei de la 74,7 milioane de lei la 95,22 milioane de lei.
ASF a mai hotărât respingerea solicitării societăţii de servicii de investiţii financiare BT Capital Partners S.A. de modificare a autorizaţiei de funcţionare ca urmare a schimbării componenţei conducerii.