ASF NU LASĂ BVB SĂ ÎNCALCE CHIAR TOATE REGULILE Listarea pe ATS a societăţilor insolvente, interzisă

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 31 iulie 2015

Listarea pe ATS a societăţilor insolvente, interzisă

Beze, AIPC: "Prin legea desfiinţării Rasdaq, piaţa AeRO devine coşul de gunoi al pieţei de capital"

Autoritatea de Supraveghere Financiară a pus piciorul în prag şi a respins solicitarea Bursei de Valori Bucureşti privind eliminarea uneia dintre cerinţele de admitere pe sistemul alternativ administrat de BVB şi anume aceea ca societatea să nu se afle în reorganizare judiciară, reiese dintr-un comunicat al instituţiei.

Cererea BVB fusese făcută în contextul în care emitenţii de pe Rasdaq trebuie fie să se mute, pe una dintre secţiunile Bursei, fie să se delisteze, conform legii.

Multe dintre firmele de pe Rasdaq se află în insolvenţă, însă BVB şi-ar fi dorit să le primească şi pe acestea pe ATS, pe principiul "să fie".

De altfel, au existat reclamaţii referitoare şi la alte reguli ocolite de BVB, în procesul de desfiinţare a Rasdaq.

Recent, mai mulţi acţionari s-au plâns direct Bursei, dar şi Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) pe motiv că unii emitenţi, care şi-au schimbat obiectele de activitate nominalizate în statute, primesc de la BVB avize de listare pe sistemul alternativ AeRO, fără să îndeplinească şi obligaţia să îşi modifice actul constitutiv, în Adunarea Generală a Acţionarilor, adică încălcând Legea 31/1990 a societăţilor comerciale.

Dumitru Beze, preşedintele Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital, care a reclamat, în repetate rânduri, nereguli în procesul de desfiinţare a Rasdaq, ne-a spus: "Mă bucur că, în sfârşit, BVB a înţeles că prin legea dată, piaţa AeRO (n.r. sistemul alternativ) devine, practic, coşul de gunoi al pieţei de capital.

Probabil că eforturile disperate ale BVB de a promova piaţa AeRO ar fi meritat să fie concentrate pentru a obţine benefiiciile fiscale valabile oriunde în lume pentru dezvoltarea unei clase de investitori de retail, cum ar fi scutirea de la impozit ai primilor 10.000 de euro investiţi pe piaţa de capital anual sau impozit de 1% pentru deţinerile mai vechi de un an".

De la bun început, investitorii au semnalat o grămadă de lacune, în legea de desfiinţare a Rasdaq, care a lăsat loc la abuzuri şi la interpretări.

În ultima vreme, ASF a amendat, pe bandă, conducerile unor companii de pe Rasdaq, pentru că nu au respectat obligaţia să convoace acţionarii, conform legii 151/2014, privind desfiinţarea Rasdaq, în termen de patru luni de zile.

Piaţa Rasdaq mai avea, în februarie, aproximativ 900 de emitenţi, după ce în 1999 ajunsese la maximul de 5516 companii.

Boom-ul pieţei a fost în 2007, când media tranzacţiilor zilnice a atins maximul de 5,15 milioane de euro. În ultimii ani, schimburile pe acest segment au scăzut dramatic. În 2014, Rasdaq a avut un rulaj mediu zilnic de 190.926 euro, în scădere cu 30% faţă de 2013.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Ia vedeti in buletinele asf ca ei au aprobat mutari ale unor companii in insolventa. Ia intrebati la asf de ce le-au aprobat la unele si acum se sucesc.

    1. Ce reguli s-ar incalca?

      Acum au inteles ca pe un ATS se pot lista doar blue-chipsuri.

    cum a facut si cu OMV Petrom. Daca vrei cu adevarat poti :-)

    Pe langa magaria si paguba imensa facuta pietei de capital si investitorilor prin delistarile astea nesupravegheate de asf, a mai aparut si listarea asta la intelegere cu conducerile societatilor listate pe piata asta xr-zero sau fuga pe sibiu ca sa scape de orice obligatii fata de actionarii minoritari mergandu-se pana acolo incat bvb sa dea dispensa de listare si listare de societati in insolventa sau reorganizare sau care nu mai indeplineau conditiile de listare pe rasdaq actionarul majoritar avand peste 95% si in loc sa o delisteze a dat o spaga catre broker, bvb si asf si sa listat pe o piata de "rahat" de unde sa plece cand vrea sau sa fure in continuare !

    Cred ca AIPC ar trebui sa sesize DIICOT -ului infractiunile astea facute de asf, bvb si brokerii consultanti ! 

    Cine a cerut listarea companiilor in reorganizare judiciara ? 

    De ce asf a aprobat listarea companiilor in reorganizare judiciara ? 

    Ce se intampla acum cu aceste companii listate caci se pot delista chiar maine tragand inca o teapa micilor investitori !

    Cine ridica primul bariera de la Jilava ? 

    1. Vorbim prostii fara sa citim.Daca este atat de simplu cum de nu exista nici un caz de delistare dupa tiparul descris? Citeste regulile de delistare de pe un sistem alternativ de tranzactionare din Regulamentul ASF 1/2006 privind emitentii.

    In acest caz ce facem si cu companiile de pe reglementata care sunt in insolventa? OLT, COMI, DAFR, COFI... si mai putem adauga

    Prostia mare a fost in Parlament, cand au dat legea 151. Acum asf si bvb trebuie sa scoata castanele fierbinti din foc.  

    Declarau Rasdaq-ul ats si gata.

    Aero este o idee buna a bvb, dar trebuia sa ramana doar pentru companii noi. Asa e ca si cand faci un espresso bun, iar apoi vine unu si toarna un litru de apa peste espresso-ul tau. Ce mai ramane?  

    1. ASF am impresia ca este in degringolada totala pe subiect.Legea insolventei spune ca societatile se suspenda de la declararea insolventei si pana la aprobarea unui plan de reorganizare.In temeiul asta,societatile mai sus mentionate vor fi tranzactionate pe piata reglementata.In timpul asta,dupa ce a dat decizii de listare pe ATS unor companii in insolventa si fara plan aprobat deocamdata,acum spune ca nu se mai pot lista.Unde se vor tranzactiona atunci,ca piata lor=Rasdaq se desfiinteaza de drept prin octombrie.Cum actioneaza principiul mutatis mutandis ?E mai dereglementata 'piata reglementata' decat ATS de acolo se pot tranzactiona dar pe ATS nu?

    În sfârșit o măsură de bun simț din partea ASF ... că te și întrebi dacă s-au gândit chiar ei ? Înainte de comisioanele brokerilor și de procedurile maltratate pe criterii de oportunitate greșit înțeleasă, bursa este locul de desfășurare al unui concurs permanent de competitivitate și de performanță între EMITENȚI CARE FUNCȚIONEAZĂ DUPĂ REGULILE PIEȚEI. Insolvența este apogeul anti-performanței și din start întreaga piață de capital ar trebui să respingă orice companie neperformantă, darămite în stare de insolvență (declarată sau nu). Apoi, societățile aflate și oficial în procedura insolvenței au un regim special. Creditorii sunt ținuți la distanță de un judecător. Administrarea o face un practician în insolvență, nu un manager. Contractele nu mai au valoare de lege a părților, dacă partea insolventă are de suferit din ele. Falimentul poate lovi oricând. Cel mai important, ACȚIONARII NU DECID MAI NIMIC, ci creditorii și judecătorul. Nu poate fi ceva bun în a lăsa libere la tranzacționare acțiuni ale societăților aflate în insolvență. Sau vrea cineva să lase majoritari care au prăduit emitenți să iasă pe bani frumoși din vânzarea acțiunilor către multă lume naivă ?

    1. Preacuviciosule, nu-i chiar asa. Se tranzactioneaza doar daca au un plan de reorganizare aprobat de judecatorul sindic.

      Un plan de reorganizare poate conține un haircut de 90% din toate creanțele. "Reușita" unui asemenea plan înseamnă de fapt reușita unei țepe de 90% asupra creditorilor. Sunt rarissime planurile de reorganizare cu haircut mai mic de 60%. Vreți să creșteți piața de capital recomandând investitorilor să își plaseze banii în așa ceva ? Da, se vând iluzii prin discuții despre planuri de reorganizare. Haideți să vedem o statistică a planurilor de reorganizare duse la bun sfârșit, cu sau fără haircut-uri ... Și nu uitați să citiți Art.143 alin.1 din Codul Insolvenței: "Dacă debitorul nu se conformează planului sau desfăşurarea activităţii sale aduce pierderi sau se acumulează noi datorii către creditorii din cadrul procedurii, oricare dintre creditori sau administratorul judiciar pot solicita oricând judecătorului-sindic să dispună intrarea în faliment a debitorului. Cererea se judecă de urgenţă şi cu precădere."

      Sunt de acord cu faptul ca aceste societati nu au ce cauta la tranzactionare.Exista un mare semn de intrebare in privinta celor care au

      ,,fortat" intrarea in insolventa,se stiu foarte bine respectivii si prin ce practici au reusit performanta si acum ASF risipeste si ultima speranta pentru actionarii minoritari tepuiti ai acestor societati deoarece majoritarii care si-au ,,rezolvat'' societatile nu vor mai trebui sa intocmeasca nici macar un raport anual din care printre randuri puteai sa intrevezi sumele devalizate.Daca exista o complicitate a ASF-ului indiferent in ce fel s-a materializat aceasta la aceste cazuri speciale vor fi mari probleme... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb