ASF, obligată să îi plătească Claudiei Sava, şefa Direcţiei de Supraveghere şi Control din cadrul instituţiei, peste 200.000 de euro

George Marinescu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 octombrie 2020

ASF, obligată să îi plătească Claudiei Sava, şefa Direcţiei de Supraveghere şi Control din cadrul instituţiei, peste 200.000 de euro

Claudia Cătălina Sava este fericita posesoare a unei sentinţe dată de Tribunalul Bucureşti alaltăieri, prin care primeşte o primă pentru întreaga activitate desfăşurată în cadrul fostei Comisii Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM), de 1.032.228 lei (peste 200.000 de euro). Fericirea ei probabil că este umbrită de faptul că sentinţa îi alocă cu 3,5 milioane lei (peste 700.000 euro) mai puţin decât a solicitat în cererea de chemare în judecată.

Tribunalul Bucureşti a decis în dosarul 35429/3/2015, în 7 octombrie 2020, admiterea parţială a cererii formulată de către Claudia Cătălina Sava în contradictoriu cu Autoritatea pentru Supraveghere Financiară, instituţie al cărei angajat este, pe funcţia de şef al Direcţiei de Supraveghere şi Control. Conform deciziei instanţei, ASF este obligată să îi plătească Claudiei Sava în cuantum net suma de 1.032.228 lei, reprezentând indemnizaţia cuvenită reclamantei la încetarea mandatului de membru CNVM, cu titlu de primă pentru întreaga activitate. Judecătorii au respins capătul de cerere privind dobânda, astfel că reclamanta va primi cu 3,5 milioane lei mai puţin decât a solicitat. Sentinţa Tribunalului Bucureşti poate fi apelată, în termen de 10 zile de la comunicare, apelul urmând a fi judecat de Curtea de Apel Bucureşti.

Din modul în care a acţionat ASF în alte cazuri similare aflate pe rolul instanţelor, este posibil ca şi în situaţia prezentă ambele părţi să formuleze apel: Claudia Sava - pentru a obţine şi diferenţa de 3,5 milioane lei cu titlu de dobândă penalizatoare, iar ASF - pentru a nu plăti niciuna dintre sumele res­pective.

Claudia Sava este soţia fostului viceprimar general al Capitalei, liberalul Răzvan Sava, care a fost primar general în prima parte a anului 2016, după suspendarea din funcţie a lui Sorin Oprescu. Claudia Cătălina Sava, director supraveghere şi control SIIF în cadrul ASF, primeşte pentru funcţia actuală o sumă anuală mai mică decât primea la CNVM.

Astfel dacă în 2012, la CNVM, aceasta câştiga 155.000 de euro anual, anul trecut a ridicat de la ASF "doar" aproximativ 112.000 de euro. Spre comparaţie, actualul preşedinte al ASF, Nicu Marcu a căştigat anul trecut din funcţia de vicepreşedinte al Curţii de Conturi cu peste 35.000 de euro mai puţin decât actuala sa şefă a Direcţiei de Supraveghere şi Control din cadrul Autorităţii.

Dacă analizăm venitul anual primit de doamna Sava de la ASF, constatăm că practic prin sentinţa Tribunalului Bucureşti şefa Direcţiei de Supraveghere şi Control primeşte venitul echivalent pentru doi ani de activitate în cadrul Autorităţii. Cu titlu de primă.

Din declaraţia de interese depusă anul acesta, mai reţinem că şefa Direcţiei de Supraveghere şi Control din ASF deţine acţiuni la cele cinci SIF-uri existente pe piaţă - cele mai multe la SIF 3 Transilvania, că este membru în Consiliul Director al Institutului de Studii Financiare şi administrator al MBPosh Couture SRL. Tot spre comparaţie, actualul şef al ASF, Nicu Marcu, nu deţine nicio acţiune la SIF-uri şi nu are acţiuni la bursă.

Dorina Mihăilescu, o altă persoană "premiată" de ASF, prin intermediul instanţei

Într-o situaţie asemănătoare cu aceea a Claudiei Sava, se află fosta vicepreşedinte al CNVM (iunie 2005-noiembrie 2007) - Dorina Teodora Mihăilescu -, care a deţinut şi funcţia de comisar (noiembrie 2007-aprilie 2013) în cadrul aceleeaşi instituţii şi pe aceea de membru neexecutiv al Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară (aprilie-octombrie 2013). Dorina Mihăilescu, care în prezent este membru neexecutiv al SIF Muntenia, a dat în judecată ASF pentru obţinerea sumei de 5.144.219 lei (peste 1 milion de euro), cu titlu de indemnizaţie cuvenită la încetarea contractului de muncă la CNVM.

În şedinţa din 4 iunie 2020, în dosarul 10932/3/2016, Tribunalul Bucureşti a admis solicitarea Dorinei Teodora Mihăilescu şi a dispus ca ASF să îi plătească acesteia "prima pentru întreaga activitate cuvenită la încetarea mandatului de preşedinte al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, în cuantum net echivalent cu de 9 ori venitul lunar brut cel mai mare din toată perioada de exercitare a mandatului, actualizat cu indicele preţurilor de consum, precum şi la plata dobânzii legale calculată de la data de 29.04.2013 la data efectuării plăţii, cu reţinerea cotei de impozit pe venit de 85% prevăzută de art.24 alin. (11) din O.U.G. nr. 93/2012".

Decizia respectivă a fost atacată cu recurs de reclamantă şi de ASF, dar Curtea de Apel Bucureşti nu a fixat un termen privind această cauză, deoarece magistraţii Tribunalului Bucureşti nu au motivat încă decizia pronunţată în contencios administrativ.

Probabil că Dorina Mihăilescu a atacat decizia din cauza aplicării impozitării de 85% asupra primei respective, fapt care o va lăsa cu un beneficiu de numai 771.000 lei (peste 150.000 de euro), faţă de suma de 5.144.219 lei solicitată în instanţă.

Amintim că Dorina Teodora Mihăilescu a ajuns la CNVM, în iunie 2005, după ce a fost în prealabil deputat în Parlamentul României, în perioada 1990-1992 pe lista Frontului Salvării Naţionale şi realeasă în anul 2004 pe lista Uniunii Naţionale PSD+PUR.

Dorina Mihăilescu a fost unul dintre colaboratorii apropiaţi ai fostului premier social-democrat Adrian Năstase şi ar fi fost persoana care a coordonat înregistrarea şedinţelor PSD şi transcrierea lor, în faimosul dosar al stenogramelor din anul 2004, în care sunt declaraţii referitoare la forţarea mâinii unor judecători şi procurori în soluţionare anumitor cauze penale şi referitoare la strategii de influenţare a opiniei publice sau a unor categorii de salariaţi, în speţă cadrele didactice, pentru ca PSD să câştige alegerile locale şi parlamentare din acel an.

Conform unor informaţii publicate de mass-media în urmă cu opt ani, Dorina Teodora Mihăilescu, în calitate de comisar CNVM, a fost implicată, prin prisma relaţiilor cu Viorel Hrebenciuc, în scandalul legat de amânarea şedinţei AGA la bursa de la Sibiu - Sibex, în urma căreia urma să se voteze revocarea administratorilor, precum şi în scandalul privind protejarea concertărilor ilegale de la Societăţile de Investiţii Financiare (SIF). La acel moment, Dorina Mihăilescu a recunoscut că în privinţa SIF-urilor a avut discuţii cu Viorel Hrebenciuc privind completarea cadrului legislativ legat de acţiunile concertate şi de deţinerile directe şi indirecte, dar a negat orice implicare în scandalul Sibex. Se pare că modul în care a acţionat Dorina Mihăilescu în modificarea legislaţiei în favoarea SIF-urilor, i-a adus acesteia, în 14 martie 2018, actuala funcţie deţinută în cadrul SIF Muntenia, dar şi pe aceea de membru în Consiliul de Administraţie al SAI Muntenia Invest, ambele societăţi fiind condus de cuplul Bogdan Drăgoi-Najib el Lakis.

Dacă ASF pierde procesele cu foştii angajaţi, atunci sumele pe care va trebui să le plătească acestora depăşesc 20 milioane lei

Cele două cazuri de mai sus fac parte din grupul alcătuit din 153 de foşti angajaţi ai ASF care au profitat de condiţiile contractuale, de regulamentele interne ale celor trei instituţii (CSA, CNVM şi CSSPP) care au fost comasate în actuala Autoritate, precum şi de dispoziţiile ordonanţelor de guvern emise de Cabinetele Ponta în 2012 şi 2013 privind organizarea ASF şi restructurarea acestei instituţii publice. Aplicarea actelor norrmative emise de guvernările Ponta în privinţa ASF a lăsat loc la multe interpretări, fapt ce a permis deschiderea mai multor litigii de muncă al căror obiect îl reprezintă plata unor indemnizaţii de milioane de lei pentru toţi cei disponibilizaţi în urma înfiinţării Autorităţii.

Indemnizaţiile respective urmau să fie impozitate, conform OUG 55/2013, cu 85% pentru toţi cei care au deţinut funcţii de conducere în momentul încetării contractului individual de muncă, dar în cazul persoanele fără funcţii de conducere, cota de impozitare pentru sumele compensatorii rămânea aceeaşi - 16%, funcţionarii respectivi urmând a beneficia de sume importante la încetarea relaţiilor de muncă.

De aceea, ASF s-a ales cu mai multe litigii. O parte dintre acestea au fost soluţionate, ulterior, în mod amiabil prin plata indemnizaţiilor respective, de milioane de lei, către petenţi, puţine cauze au fost respinse de către instanţa de recurs, dar în cele mai multe foştii angajaţi ai ASF au primit satisfacţie din partea instanţei de fond, dosarele respective aflându-se acum în diferite stadii procesuale la Curtea de Apel Bucureşti sau la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În cazul în care ASF va pierde toate aceste procese, sumele pe care va trebui să le plătească foştilor angajaţi depăşesc cu mult 20 milioane lei.

Opinia Cititorului ( 33 )

  1. este strigator la cer ce se intampla in aceasta institutie

    este delirant cum s-a putut ajunge la asemenea niveluri de salarizare 

    este incredibil cum statul roman tolereaza asa ceva in conditiile in care sute de mii de angajati isi pierd locul de munca 

    "barbatii tarii- premierul, presedintele", guvernul, senatul, banca nationala etc, privesc cu o nepasare NESIMTITA ACEST SPECTACOL DE BATJOCURA LA ADRESA UNEI TARI INTREGI

    Dl Orban, herr Iohanis unde sunteti maretilor? 

    1. Sunt la "primire"

      Nu este vorba doar despre Iohannis și Orban. Mafia de la ASF este transpartinică. Așa cum reiese din articol, cele două doamne fac parte din tabere politice diferite. Mihăilescu este creația FSN-PSD-Adrian Năstase, iar Sava este cu trup și suflet alături de soțul ei liberal.

      DEZMAT GENERALIZAT LA ASF!

      ...e o institutie ca oricare alta, se autofinanteaza - treaba ei ce face ce ne intereseaza pe noi nici nu ar trebui sa bagam de seama, fata de alte institutii similare mondiale nici nu e asa mult vorba lui manole daca vrei experti trebuie sa ii platesti. zic si eu...

      Sunteți în eroare. În cadrul ASF nu este vorba despre experți care vin și îți fac o expertiză contracost. Este vorba despre o autoritate de reglementare pe piața investițiilor financiare și de control. Cum poți face un control obiectiv la cei de la care iei bani pentru indemnizațiile și salariile de sute de mii de euro? Aveți vreun răspuns la această întrebare, domnule Ian? Mai ales că domna Sava este chiar șefa Direcției de Control. Adică ce interes ar avea ea să controleze corect, dacă din contribuțiile societății de investiții financiare își ia o primă de 200.000 de euro?

      Despre ce experți vorbiți? Despre Dl Gabriel Gradinescu care iese in public cu discursuri scrise de alții și abia reușește sa le citească? Nu va este rusine sa vorbiti? Ce experți sunt ăștia de la ASF ? E normal sa fie plătiți la 10 ori mai mult decât niște medici care realizează transplanturi renale , hepatice sau operează pe cord sau decât medicii infecționist sau cei de ATI in mâinile cărora sunt viețile noastre in aceste vremuri tuburi. Ce merite au angajatii de la ASF, ANAF și alte instituții ale statului care sunt plătiți pentru nimic cu sume colosale?

      E dezastru in spitale , in școlile din România , restaurante, firme mici se închid , oamenii își pierd locurile de munca, dar trebuie sa fim totuși multumiți ca la ASF lucrurile sunt roz și măcar “experții“ acestei prestigioase instituții sunt remunerati la “adevarata lor valoare”. 

      Zau? ASF se autofinanteaza? Ce vorbesti, dom'le?! Nu ma-nebuni! Cultiva rosii? Castraveti? Potcoveste cai? In fiecare luna, ia o taxa pe valoarea fondurilor de investii. In fondurile de investitii se gasesc economiile fraierilor care i-au dus acolo. Buna autofinantare mai are ASF! Este autofinantare pentru prosti.

      După părerea ta sunt pe persoana fizică, sunt un SRL si e treaba lor ce salarii si prime își dau?

      Da primesc din bani noștri de pensii și asigurări ,de la anul măresc cotizația la pilonul 2 obligatoriu că sa își mărească angajați salariile acești angajați Sint in cirdasie cu administratori de pensii private cărora trebuie sa le apere falsurile

      Din ce se autofinanteaza ASF mai pro st o vane? vinde chiloti la piata in economia de piata? (desi la cate fu fe sunt pe acolo are chiloti gramada de vandut). Citeste REGULAMENTUL nr.16 privind veniturile Autorității de Supraveghere Financiară. Fiecare tranzactie realizata pe piata de capital (inclusiv alea pentru Pilonul II) ajunge o parte direct sau indirect in veniturile ASF; fiecare asigurare de orice fel incheiata in Romania ajunge o parte direct sau indirect la veniturile ASF. Orice pensie incheiata in Pilonul II sau Pilonul III ajunge in parte la ASF. Orice persoana care are competente in cele 3 sectoare plateste autorizare la ASF (plina de toape si partidisti analfabeti). Intelegi jivinule? Toti platim intr-un fel sau altul pentru "autofinanta" ASF. Inclusiv tu individule fara creier. Si problema nu este ca platim. Problema este ca 96% dintre angajatii ASF platiti cu salarii vestice sunt niste gunoaie ordinare amante, partidisti sau securisti care nu au nicio legatura cu institutia in afara de statul de plata. Tara fara viitor!

      Vedeti "expertele" din ASF. De ce nu se publica total numele tuturor angajatilor din ASF, salariile lor, functia ocupata so studiile avute. Daca esti copilu' lu' Ciolacu esti bun la ASF. daca esti amanta cuiva, noora si copilul senatorului Weber, baiatu" lu" Nicolaescu etc......

    Nu ASF plateste , ci entitatile supravegheate de aceasta si clientii acestora.

    1. În final plătesc investitorii. Nu inteleg cum sa ai o funcție de co ducere a celui mai important departament din ASF si sa fii in conflict juridic . Mare rusine, e strigător la cer. Cata legitimitate au actele semnate de această doamnă? E strigător la cer.

      Și vi se pare normal ca inspectorii să trăiască din contribuțiile celor pe care ar trebui să îi controleze? Este o reglementare legislativă de rahat. De aceea se întâmplă la SIF-uri ce se întâmplă, de aceea s-au închis ochii la concertări evidente, vizibile din spațiul cosmic, de aceea s-au luat măsuri anapoda. Pentru că banii de salarii și prime vin de la investitori. O anomalie juridică.

    Asa. Sa infieram cu maine proletara ca d-aia a fost scris articolul. Ce femei rele bai baiatule si Marcu...... Marcu curat ca lacrima.... salariu mic, fara actiuni, un sfant. O antiteza pe intelesul tuturor. Marcu a afloat ce salariu are la asf cand s-a dus la munca in rest nu l-a interesat. Bai baiatule s-a dus numa pa competenta si pa munca. E clar?

    1. Vi se pare normal ca inspectorii să trăiască din contribuțiile celor pe care ar trebui să îi controleze? Este o reglementare legislativă de rahat. De aceea se întâmplă la SIF-uri ce se întâmplă, de aceea s-au închis ochii la concertări evidente, vizibile din spațiul cosmic, de aceea s-au luat măsuri anapoda. Pentru că banii de salarii și prime vin de la investitori. O anomalie juridică.

      Mai, cum-iti-zici, de ce a fost scris articolul? Ca sa infieram? Nu a fost scris pentru ca s-a dat o sentinta judecatoreasca? Sau si sentinta s-a dat ca sa infieram? Dar Tribunalul n-a dat sentinta pentru ca salariatii ASF au dat ASF in judecata? Sau si salariatii au dat ASF in judecata ca sa infieram? Pai, daca toata lumea vrea sa infieram, tu de ce nu vrei sa infierezi? Sa-ti zic, tu nu vrei sa infierezi, mai, cum-iti-zici, pentru ca esti foarte, foarte, cum-iti-zici.

    Ba nu creeed asa ceva. Pe fata ba frate?? :))) incredibil ce se intampla in tara asta.

    1. Articolul de mai sus este doar vârful icebergului. El nu redă situația reală din ASF, cu șpăgile încasate de inspectori pentru a închide ochii la concertări între acționarii unui fond de investiții și la manipulările pieței de capital.

      Imi cer scuze pentru faptul ca articolul este incomplet si nu relateaza amanuntit bataliile lui Gingis Han.

    Daca s-ar demonstra ca CNVM / ASF nu si-a indeplinit rolul legal de supraveghere ( de exemplu , la SIFuri ) , chiar dupa ce a fost sesizata in mod repetat - prin informatii a caror veridicitate nu a contestat-o - distinsele specialiste vor contribui la plata despagubirilor catre actionarii entitatilor ( SIFuri ) pagubite prin non- actiunea ( evident interesata a ) CNVM / ASF ?

    1. Seara de seara la tv se plang medicii din țara asta ca din luna Martie fac gărzi , fac ore suplimentare din cauza lipsei de personal și a suprasolicitării sistemului și ca nu sunt plătiți pentru munca splimentara ca nu se găsesc bani... O alta publicație anunța zilele trecute ca vicepreședintele ASF Gabriel Gradinescu are un salariu de peste 10.000 de euro pe luna. Este normal așa ceva? Nu le este rusine? Interesați va și voi ce salarii au medicii infecționist , primii 3 profesori de boli infecțioase ai acestei tari, sa vedeți cât de nesemnificativa este munca și prestația lor comparativ cu cea a angajaților ASF. Ar trebui sa iasă lumea in strada pentru aceste lucruri! Este revoltător

      ASF este o cocina de porci.

      Accentul nu cade pe cuvantul cocina. 

      Iar ceilalti 8 membri ai Consilului de Administratie al ASF au salariul minim pe economie, nu-i asa?

      make,este f.salutara initiativa redactiei pe care o conduci si ar fi ideal sa mergeti pe aceiasi directie,mai ales ca alti colegi ai tai se fac a fi neinteresati de acest scandal de la asf.mesajul de la ionica manipulica mi se pare suburban,neavenit si lipsit minim bun simt idem de minima inteligenta.eventual,arunca-l la cosul degunoi,evident doar mesajul.

      Uneori este bine ca Make face exceptii de la Regulament, ca sa vedem cu ce netrebnici avem de a face.

      Toti cei 9 membrii din Consiliul ASF au salarii peste 10000 spre 15000 de euro lunar! Si astea sunt doar salarii de baza. Toti angajatii din ASF au pe langa salarii vestice de baza bonuri de masa, cate un salariu de craciun si paste (deci 14 salarii pe an), pensie facultativa platita lunar de ASF, abonament medical si analise gratis pentru ei si neamurile lor. Frumos nu?

    Veniturile din ASF sunt in dispretul tuturor participantilor la cele 3 piete compuse din investitori, contributori la pensii asigurati. Ca sa mai ceri si bonusuri pentru nemunca este nerusinare si motiv de revocare instant din functie. Catalina Sava, RUSINE! Cum poti cere asemenea sume, cat trebuie sa investeasca o persoana in piata ca sa aiba un asemenea venit din investitie? Realizezi in ce situatie te afli. Nemaivorbind de jaful pe care il tolerezi de ani de zile pe bursa care a ajuns vai de capul ei. Nicu Marcu, pentru asta ai fost plantat? Sa o ajuti pe doamna de la PNL sa castige acest proces? Asa cum toti emitentii raporteaza litigiile nu era normal ca investitorii sa stie despre mersul acestor procese ? Poate interveneau in acele dosare ca persoane indirect afectate. Unde e transparenta, cine a reprezentat ASF in procese, toate informatiile astea ar trebui sa se regaseasca intr-un raport detaliat. Nu e normal sa aflam din presa. Felicitari Bursa! De dorin mihailescu ce sa mai zicem, daca se intalneste cu Catalina pe salile din tribunale intelegem mai bine pretenia ASF SIF1 si 4.

    1. Cât de penibil, nu va mai saturați ! Jumuliți instituția asta ca o gloata de barbari. Înalți funcționari. Pai dacă intri in conflict cu ASF ul pleci, doamna, pleci. Muncește in privat sa vezi cât valorezi . Ai idee cât trebuie sa lucreze un broker ca sa câștige banii astia?! Nu, n-ai cum sa înțelegi pentru ca ție ti a dat partidul tot.

      Nu jumuleste nimeni institutia. Banii care trebuiau sa ajunga la actionari, din dividende, ajung la hotii astia. Urmeaza si mierea din sif5 sa ajunga la hoti. Actionarii nu mai conteaza.

      "Banii vostri sunt in siguranta. Dormiti linistiti" :)) 

    Îmi doresc sa se listeze un penitenciar la BVB, nu ar duce lipsa de clienti și nici de investitori .

    Uita-te la ele! Si cu cata demnitate se prezinta!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb