Planul de finanţare pe termen scurt şi de redresare a EximAsig constă, în principal, în contractarea unui împrumut subordonat de la acţionarii societăţii, cu opţiune de conversie ulterioară în acţiuni, prin care se asigură restabilirea indicatorilor prudenţiali ai societăţii, ne-au transmis reprezentanţii Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).
Acţionarul majoritar al EximAsig este EximBank.
ASF a anunţat, săptămâna aceasta, aprobarea planului de finanţare pe termen scurt pentru restabilirea nivelului fondurilor proprii de bază eligibile care acoperă MCR (cerinţele minime de capital) şi a celui de redresare pentru restabilirea fondurilor proprii eligibile să acopere SCR (Solvency Capital Requirement) în cazul societăţii Compania de Asigurări - Reasigurări EXIM România (CARE România).
La solicitarea ziarului "BURSA" să precizeze la ce se referă decizia, ASF ne-a transmis "Planurile de finanţare respectiv redresare menţionate fac parte din mecanismele prevazute de regimul Solvabilitate II în situaţia constatării aspectelor prevăzute la art.99 alin.(1) şi art.100 alin (1) din Legea nr.237/2015 privind autorizarea şi supravegherea activităţii de asigurare şi reasigurare".
Împrumutul de la acţionari este menit să restabilească fondurile proprii de bază eligibile conform prevederilor legale în vigoare, potrivit ASF.
Autoritatea nu a precizat, deocamdată, suma care va fi împrumutată de EximAsig.
EximAsig este în curs de trecere la sistemul de conducere unitar, de la cel dualist.
Anul trecut, compania a avut o pierdere de 19.227.319 lei, faţă de 816.547 lei, în 2015, conform datelor de la Ministerul Finanţelor.
EximAsig are de recuperat 34 milioane de lei de la Romcab, intrată în insolvenţă în luna februarie, conform tabelului preliminar al creanţelor.