Am aflat recent despre o decizie a Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) potrivit căreia Bogdan Drăgoi, preşedinte-director general al SIF Banat Crişana (SIF1), primeşte un avertisment banal. Avertismentul ASF vine în urma unei fapte foarte grave: SIF1, condus de Bogdan Drăgoi, nu dispune de proceduri interne, aplicabile în prevenirea şi gestionarea conflictelor de interese. Decizia ASF 864/11.07.2022, emisă cu mai bine de o lună în urmă, este publică pe site-ul instituţiei, dar nu a fost publicată nici pe site-ul BVB şi nici pe site-ul SIF1, pentru corecta informare a investitorilor.
Conflictele de interese la SIF-urile conduse de Cooperativă au făcut obiectul mai multor articole publicate de ziarul BURSA, scrise atât de noi cât şi de investitori. Până la acest simplu avertisment, nu s-a întâmplat nimic. Având în vedere istoricul ASF în protejarea Cooperativei, şi această decizie poate să aibă intenţia muşamalizării altor fapte mai grave.
Înainte de publicarea acestui articol, am încercat să aflăm mai multe informaţii de la cei implicaţi. Am vrut să aflăm detalii suplimentare despre conflictele de interese din piaţa de capital românească şi mai ales pentru documentarea rolului ASF în limitarea acestora. În acest sens, redacţia BURSA a trimis Autorităţii de Supraveghere Financiară o solicitare de răspuns la întrebări legate de avertismentul mai sus menţionat. Am întrebat despre consecinţele lipsei unor proceduri aplicabile pentru prevenirea şi gestionarea conflictelor de interese la nivelul unui AFIA care activează pe piaţa de capital. Apoi am dorit să aflăm dacă au existat verificări din partea ASF prin care să fie identificate consecinţe ale lipsei procedurilor privind conflictele de interese la nivelul SIF Banat Crişana. Nu în ultimul rând, ne-a interesat să aflăm măsurile pe care le va lua ASF în cazul în care SIF Banat Crişana nu va remedia situaţia pentru care a fost sancţionată cu avertisment şi care este termenul până la care este aşteptată realizarea adecvată a procedurilor interne, aplicabile pentru prevenirea şi gestionarea conflictelor de interese.
Un răspuns din partea ASF ar fi contribuit la informarea investitorilor şi a cititorilor noştri, dar nu am primit niciun cuvânt. Din păcate, ASF - o instituţie publică teoretic în slujba pieţei de capital - nu este interesată de informarea corectă a investitorilor. În trecut, funcţionarii acestei instituţii, după ce au primit reclamaţii din partea Asociaţiei Investitorilor la SIF-uri (AISIF), au stat şapte luni să "analizeze" existenţa conflictelor de interese, evidente, la SIF-urile stăpânite de Cooperativa familiei Drăgoi. La final au ajuns la concluzia că acestea nu există, fără să dea niciun fel de explicaţie. În urma tăcerii ASF, ne-am întărit convingerea că lipsa interesului reglementatorului pieţei româneşti de capital pentru opinia publică şi pentru investitori este un fapt cât se poate de real.
Am mai cerut un punct de vedere şi din partea SIF1, care a făcut obiectul avertismentul ASF. Am vrut să aflăm dacă societatea va formula contestaţie împotriva deciziei ASF, în condiţiile prevăzute de legea contenciosului administrativ, iar în cazul în care nu avea să o facă, am fi dorit să cunoaştem stadiul elaborării procedurilor interne privind conflictele de interese la care face referire decizia ASF.
Tăcere şi din partea SIF1. Nu am primit nimic!
Singurul răspuns a venit din partea conducerii AISIF, asociaţia care reprezintă interesele investitorilor la SIF-uri. De la AISIF am cerut un punct de vedere legat de consecinţele lipsei procedurilor aplicabile pentru prevenirea şi gestionarea conflictelor de interese la SIF1 (pentru care ASF l-a sanctionat pe Bogdan Drăgoi cu avertisment) şi mai ales cum îi afectează această situaţie pe investitori.
Raspunsul a venit prompt:
"Lipsa de proceduri în privinţa prevenirii şi gestionării conflictelor de interese arată totalul dezinteres al conducerii SIF Banat Crişana faţă de una dintre cele mai importante capitole ale unei guvernanţe corporatiste corecte şi legale. Această abordare este extrem de gravă pentru investitori şi, din păcate, rezultatul se vede în preţul acţiunilor SIF1, cu un discount de aproape 70% faţă de activul net. În final investitorii sunt cei care pierd".
Chiar dacă decizia ASF s-a dorit să rămână neobservată, am încercat să înţelegem cum se face că funcţionarii ASF, total obedienţi idealurilor Cooperativei, au îndrăznit să-i dea lui Bogdan Drăgoi chiar şi un avertisment pentru o contravenţie. Explicaţia poate fi legată de ESMA (The European Securities and Markets Authority), autoritatea independentă a Uniunii Europene (UE), care are rolul asigurării stabilităţii sistemului financiar al UE prin sporirea protecţiei investitorilor şi prin promovarea unor pieţe financiare stabile. Deoarece din informaţiile noastre mai mulţi investitori s-au plâns şi la ESMA despre inacţiunea ASF faţă de neregulile de la SIF-uri, cel mai probabil, prin acest avertisment dat lui Bogdan Drăgoi, ASF a urmărit să salveze aparenţele în faţa ESMA. Probabil că funcţionarii instituţiei româneşti au fost nevoiţi să demonstreze autorităţii europene că, totuşi, şi-au făcut treaba şi au luat unele măsuri (de faţadă). În lipsa unei comunicări corecte din partea ASF, nu putem decât să speculăm.
Iar avertismentul simplu, pentru lipsa totală de proceduri în ceea ce priveşte conflictele de interese la SIF1, nu a fost publicat nicăieri. Ne-am fi aşteptat să fie preluat măcar pe site-ul BVB, dar alături de ASF, şi BVB este parte a Cooperativei. SIF Banat Crişana, SIF Muntenia şi SIF Oltenia (cele trei SIF-uri controlate de Bogdan Drăgoi, alături de partenerul şi consilierul său condamnat penal pentru devalizarea SIF1, Najib El Lakis) au cele mai multe acţiuni la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), controlând astfel operatorul bursier din România, care include şi Depozitarul Central unde se ţin evidenţele deţinerilor în instrumentele financiare.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.08.2022, 00:11)
Felicitari! Rusine acestei ASF, o institutie publica aservita in totalitate grupurilor... (ca sa nu scriu de infractori). Multi trebuie arestati pentru a face curatenie, dar nu cred. Toate insitutiile au ajuns preshul grupurilor infractionale.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.08.2022, 00:25)
Pestele de la cap se impute. Valabl si pt ASF, exact ca in ilustratie. Nicu Marcu si Gradinescu Gabi duhnind si tinand acompaniament slugarnic lui Dragoi si Lakis. Lipseste Copariu. Daca nu ar fi de plans ar fi de ras.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.08.2022, 00:38)
SIF-urile, prin coruptia intrerinuta in parlament, decid totul la ASF. Asefistii sunt oamenii SIF-urilor, nu doar Marcu si Gradinescu, sau Copariu etc, dar si directorii. Este o cloaca.. .. pute de la cap, dar capul este la parlament.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.08.2022, 10:00)
Ai dreptate dar sa nu ii credem pe cei din consiliul ASF victima directorilor. Decizia e la consiliu nu s-au batut sa intre in consiliu ca sa se lase condusi de directori. Sa fim seriosi. Ei stiu exact ce fac s-au dus acolo cu un scop sau cu mai multe si dirijeaza lucrurile.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.08.2022, 07:53)
Situația celor trei SIF uri ar trebui să fie o prioritate pentru oricine are atribuții în asigurarea
stabilității financiare in tara asta . ASF in primul rand dar și ministerele finanțelor, economiei, DICOT și chiar consiliul concurenței. Alianța asta toxică intre ASF și gruparea Lakis Drăgoi a pus în genunchi piata prin lipsa oricărei speranțe de câștig. Dar și mai grav este ca s-a format o concentrare economica imensa care agresează sute de emitenti pe care cele trei sifuri le controlează împreună. Atentie cât dețin, a BRD, TLV, ATB, etc. Toate pot fi spulberate Intr o secundă daca interesul lui Lakis o cere.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.08.2022, 09:47)
Corect. Nu e degeaba avem o țară eșuată.
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de Victor 1984 în data de 30.08.2022, 20:59)
Atâta s-a putut.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.08.2022, 08:52)
ASF a fost creatorul scandalului de la Harinvest din 2013!
Ani de zile la rind a tolerat tranzactii frauduloase cu detinerile clientilor .
Iar ulterior nu a intreprins nimic in protejarea investitorilor pagubiti!
Dupa 9 ani de zile fostii clienti ai Harinvest umbla prin instante iar ASF huzureste pregatind un nou Harinvest ...
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.08.2022, 15:57)
Harinvest, City, BRD pensii eșecuri monumentale . In orice companie privată zburau toți . ASF are mai multă putere decât orice instituție a statului. Acționează mafiot pentru jafuri de proporții .
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.08.2022, 16:38)
Cât de ușor am uitat de FNI după care statul plătește și azi . Bine ca plătim noi prostii taxe enorme sa achite jafurile acestor neoameni. Mărci Gradinescu Dascălu sunt Analfabeții prefecți ai cooperativei. Nici nu știu ce semnează .
4.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.08.2022, 17:19)
Nu sunt doar analfabeți , sunt niște parveniți vicleni cu coatele ascuțite înscăunați de alți analfabeți vicleni.
4.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.08.2022, 20:19)
Pe lângă monumentele de incompententa și imoralitate din trecut (ex. Sava , Chetreanu ) membrii actuali ai ASF sunt niște genii.
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.08.2022, 09:15)
Marcu si Gradinescu prieteni la catarama. Acelasi calibru acelasi nivel. Pffff!