ASF va stabili în 30 de zile tarifele maxime ale RCA

A.G.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 21 septembrie 2016

ASF va stabili în 30 de zile tarifele maxime ale RCA

ASF: "În Ordonanţa publicată în Monitor a apărut o eroare, care va fi corectată"

----------

Actualizare 11:17 Transportatorii: "Tarifele RCA pentru persoanele fizice ar trebui să scadă la circa 400 lei/an pe autovehicul"

Tarifele RCA pentru persoane fizice ar trebui să scadă la aproximativ 400 lei/an pentru un autovehicul, au transmis patronatele din transporturile rutiere (UNTRR, APTE 2002, FORT şi APULUM), într-un comunicat de presă.

Patronatele consideră că inclusiv tarifele RCA pentru persoanele fizice ar trebui să scadă în perioada următoare, datele analizate din Raportul Milliman indicând un preţ RCA de aproximativ 400 lei/an pentru un autovehicul, contrar celor menţionate de asiguratori şi Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) că tarifele pentru această clasă ar urma să crească.

"Patronatele din transporturile rutiere atunci când au avansat cifra de 4.907 lei RCA pe 12 luni pentru segmentul de vehicule comerciale de peste 16 tone au ţinut cont de datele şi metodologia de calcul făcută public recent de către ASF. Solicităm ASF şi companiilor de asigurări să publice datele istorice pentru a vedea cum a funcţionat piaţa RCA în România în ultimii 24 de ani, deoarece brusc, de la începutului lui 2015 (coincidenţă sau nu, conducerea ASF a fost preluată de domnul Mişu Negriţoiu), piaţa RCA nu mai funcţionează. Solicităm ASF şi companiilor de asigurări să ne demonstreze public şi transparent ce justifică costul peste cifrele noastre. De ce ASF şi asigurătorii nu publică cifrele? Le fabrică acum sau în următoarele 30 de zile?! În România, asigurătorii desconsideră asiguraţii într-un raport de superioritate tolerat complice de ASF, în loc ca asigurătorii să fie parteneri cu asiguraţii", se arată în comunicat.

Transportatorii mai susţin că atitudinea ASF a atrofiat competitivitatea firmelor de asigurări din ţara noastră care operează RCA, firme care nu pot trăi fără aceste asigurări obligatorii, nemaifiind competitive în zona produselor facultative.

Cele patru patronate din transporturile rutiere solicită Parlamentului să facă publice, prin ASF, datele istorice şi cele actuale pentru piaţa RCA. Transportatorii argumentează că, până în prezent, nu au fost publicate din partea asiguratorilor "decât comentarii, fără niciun argument bazat pe cifre şi date".

(S.A.)

-----------

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va stabili, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a OUG privind RCA, tarifele maxime de primă pe categorii de vehicule ce urmează a se aplica de către societăţile de asigurare care practică RCA, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei.

Autoritatea precizează că, în Ordonanţa publicată în Monitorul Oficial a apărut o eroare, care va fi corectată.

"Prin coroborarea art. 18 alin. 2 cu art. 36 alin. 3 din Ordonanţa de Urgenţă nr. 54/19.09.2016, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va stabili, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a OUG, tarifele de primă (maxime) pe categorii de vehicule ce urmează a se aplica de către societăţile de asigurare care practică RCA. Acestea vor fi adoptate, conform art. 4 alin. (3) din Legea concurenţei nr. 21/1996, republicată, prin Hotărâre de Guvern la propunerea ASF şi cu avizul Consiliului Concurenţei şi al Ministerului Finanţelor Publice", se arată în comunicat.

Potrivit acestuia, dintr-o eroare materială, art.18 alin. 2 din OUG nr. 54/19.09.2016 face referire la art. 34 alin. 3, în loc de art.36, alin. 3, iar această eroare va fi corectată în Monitorul Oficial.

În textul publicat în Monitorul Oficial, articolul 18, alin. 2 spune că "pentru o perioadă de 6 luni, calculată la data expirării termenului prevăzut la art. 34 alin (3), ASF va calcula un tarif de referinţă, cu un caracter orientativ, trimestrial, pe baza daunei medii determinate statistic pentru fiecare categorie de vehicul în parte, pe baza plăţilor efective de daune achitate de către asigurătorii RCA din piaţă şi raportate la frecvenţa statistică a producerii evenimentelor pe categoria segmentelor de vehicule. ASF va publica tarifele de referinţă, dauna medie şi frecvenţa statistică a producerii evenimentelor, pe categorii de vehicule. ASF va evalua efectele acestei măsuri şi va întocmi un raport ce va fi înaintat Consiliului Concurenţei".

Eroarea precizată de ASF în comunicat se referă la faptul că articolul 34, alin. 3 vorbeşte despre Biroul Asigurătorilor Auto din România (BAAR) şi spune că "persoanele care s-au subrogat în drepturile persoanelor păgubite prin accidente produse în condiţiile prevăzute la alin. (1) lit. a) nu pot să depună cereri de despăgubire la BAAR".

La articolul 36, alin. 3, respectiv modificarea care va avea loc în textul ordonanţei, se spune că în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă ASF va stabili tarifele de primă (maxime) pe categorii de vehicule ce urmează a se aplica de către societăţile de asigurare RCA. "Acestea vor fi adoptate conform art. 4, alin. (3) din Legea concurenţei nr. 21/1996, republicată", conform Agerprea.

FORT, UNTRR, APTE2002 şi APULUM au protestat, săptămâna trecută, în întreaga ţară, inclusiv în Piaţa Victoriei din Capitală, nemulţumite de creşterea tarifelor RCA.

După mai bine de şapte ore de proteste, transportatorii au negociat cu Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF) ca tariful ţintă pentru poliţele RCA să fie de aproximativ 7.500 lei/an pentru autoutilitare de peste 16 tone, clasa bonus-malus B0.

Guvernul a adoptat, în data de 14 septembrie, o Ordonanţă de Urgenţă în problema RCA care prevede, printre altele, îngheţarea preţurilor la primele de asigurare pe o perioadă de şase luni. Actul normativ a fost publicat, luni seară, în Monitorul Oficial.

ASF: Sistemul CEDAM a fost suprasolicitat dar a rămas funcţional

Baza de date cu asigurările obligatorii de răspundere civilă auto încheiate pe teritoriul României (sistemul CEDAM) a cedat luni, iar brokerii emit numai poliţe RCA clasa de baza B0 (atribuită unui asigurat nou, fără istoric - n.r.), a declarat marţi preşedintele Uniunii Naţionale a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări (UNSICAR), Bogdan Andriescu, citat de Agerpres.

Acesta a precizat că de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) i s-a spus că la mijloc ar putea fi un atac informatic asupra CEDAM.

Ulterior, Autoritatea a transmis că sistemul CEDAM a fost suprasolicitat, în perioada 19-20 septembrie, din cauza unui număr foarte mare de interogări, instituţia recomandând utilizatorilor prelungirea duratei de răspuns la interogarea bazei de date.

"În cursul zilelor de luni şi marţi, 19 şi 20 septembrie 2016, serviciile web ale sistemului informatic CEDAM (cu precădere cele pentru stabilirea clasei de daunalitate bonus-malus) au fost suprasolicitate din cauza unui număr foarte mare de interogări provenite de la companiile de asigurări, fiind înregistrat un volum zilnic de aproximativ 4 milioane de solicitări. Pentru comparaţie, acelaşi număr de interogări sunt primite în mod normal într-o perioadă de 1 - 2 săptămâni. Ca urmare, deşi a rămas funcţional în tot acest timp, sistemul a răspuns cu greutate la interogări, anumiţi utilizatori fiind puşi în situaţia de a nu putea obţine informaţiile necesare emiterii de poliţe RCA", se spune în comunicatul ASF.

Instituţia precizează că analizează această situaţie, inclusiv prin intermediul unor întâlniri cu brokerii şi asigurătorii.

"ASF recomandă utilizatorilor, brokeri şi asigurători, prelungirea duratei de răspuns la interogarea bazei de date, optimizarea în general a interogărilor transmise CEDAM, precum şi verificarea propriilor sisteme informatice", se mai spune în comunicatul ASF.

CEDAM este o bază de date cu asigurările obligatorii de răspundere civilă auto (RCA) încheiate pe teritoriul României, în care poate fi verificată existenţa unei poliţe RCA la o anumită dată pentru un vehicul, poate fi vizualizată societatea de asigurare care a emis poliţa şi pot fi identificate prejudiciile asociate poliţelor valabile începând cu anul 2008. În CEDAM se pot verifica şi daunele plătite în baza unei poliţe de asigurare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb