ASF vrea înapoi banii de comisioane pe care Fondul Proprietatea i-a dat păgubiţilor FNI

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 26 ianuarie 2016

ASF vrea înapoi banii de comisioane pe care Fondul Proprietatea i-a dat păgubiţilor FNI

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a chemat Fondul Proprietatea în instanţă ca să recupereze suma de de 958.686 lei (principal şi dobânzi), reprezentând anumite comisioane de reglementare care, în mod normal, ar fi fost plătibile ASF, dar pe care Fondul a fost obligat să le plătească mai multor investitori FNI, potrivit unei hotărâri de validare a popririi pronunţată de Tribunalul Bucureşti, conform unui comunicat al FP.

Ziarul "BURSA" a scris, în martie 2013, că păgubiţii FNI care au câştigat în instanţă despăgubiri din partea Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (înglobată, apoi, în Autoritatea de Supraveghere Financiară, alături de CSA şi CSSPP) au încercat să îşi recupereze banii din comisioanele datorate CNVM de către Bursa de Valori Bucureşti şi de către brokeri, iar ulterior s-au îndreptat împotriva Fondului Proprietatea.

Atunci, reprezentanţii FP au confirmat că Fondul a primit 282 de notificări din partea investitorilor FNI care sunt în proces de executare a anumitor decizii ale instanţei împotriva CNVM, cerând Fondului să redirecţioneze plăţile comisionului aferent CNVM către executorul judecătoresc, pentru o sumă totală de 8.711.422,91 lei.

La data repectivă, CNVM a transmis brokerilor să nu dea curs cererilor de executare silită prin poprire a sumelor datorate CNVM, întrucât acestea sunt destinate finanţării organizării şi funcţionării CNVM şi se încadrează în categoria sumelor din care nu se pot achita creanţe stabilite prin titluri executorii în sarcina CNVM.

Comisia a invocat, atunci, o lege care o protejează în faţa păgubiţilor FNI. Potrivit legii, "executarea obligaţiilor de plată ale CNVM decurgând din creanţe stabilite prin titluri executorii va fi asigurată doar din sumele ce depăşesc cinci milioane de lei, reprezentând media lunară a veniturilor încasate la bugetul CNVM".

După înfiinţarea Autorităţii de Supraveghere Financiară, problema despăgubirii investitorilor FNI a fost pasată la AAAS (fosta AVAS).

Arbitrul pieţei de capital - CNVM - fusese obligat de instanţă, conform unei sentinţe penale din 2007, să despăgubească foştii investitori FNI, în piaţă vehiculându-se o sumă de câteva sute de milioane de euro.

Vara trecută, Mihail Nicolaevici, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Investitorilor (ANPI), ne-a declarat că investitorii la FNI care trebuiau despăgubiţi de fosta Comisie Naţională a Valorilor Mobiliare nu au primit nici o plată, deşi, în 2013, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) anunţa că aceştia pot depune cereri de despăgubire.

Chiar dacă AAAS a preluat problema, investitorii s-au îndreptat împotriva ASF. Preşedintele ANPI ne-a explicat: "Noi avem o sentinţă în care scrie că partea civilmente responsabilă este CNVM, actualmente ASF".

În februarie 2015, Sorin Ovidiu Vîntu a fost condamnat la şase ani şi patru luni de închisoare, în dosarul devalizării Fondului Naţional de Investiţii, însă acest lucru nu i-a încălzit cu nimic pe cei păgubiţi. În acest dosar, Sorin Ovidiu Vîntu a fost acuzat de spălare de bani şi instigare la delapidare.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Nu au ce sa spuna despre FNI. Se "lupta" inca pentru protejarea pagubitilor din SAFI. Le mai trebuie vreo 50 de ani pentru a ajunge la FNI

    1. dragii meu, ASF has a Problem si anume a pacalit FSA prin modificarea modului de calculare a VAN . adica a schimbat retroactiv datei de 1 ianuarie 2015 sistemul de raportare contabil din IFRS in RAS. Ar fi luat aceasta decizie inainte de listarea din

      Londra, atunci nu ar fi primit aprobarea de listare fiindca nu indeplineste conditia unei piete reglementate listarea FP pe BVB.Si domnul Dr. MOBIUS didn't know...MEIBI:-) 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb