Proiectul Silvanus, ce urmăreşte crearea unei platforme tehnologice şi informaţionale pentru managementul incendiilor de pădure, a parcurs şi definitivat o nouă etapă după întrunirea celei de-a treia Adunări Generale a partenerilor din Consorţiul cu acelaşi nume, organizată la Atena, în perioada 29 noiembrie - 1 decembrie 2022, a transmis astăzi Asociaţia Forestierilor din România (ASFOR), conform Agerpres.
Finanţată prin programul EU Horizon 2020, platforma Silvanus va integra şi prelucra date din surse multiple: modele climatice, date meteo, sateliţi de observare a Pământului, senzori, drone şi roboţi.
Potrivit sursei citate, sesiunile celei de-a treia Adunări Generale din Grecia s-au axat pe demonstraţii de utilizare a platformei, de la aplicaţiile mobile pentru profilul biodiversităţii la implicarea cetăţenilor. Astfel, s-au folosit instrumente de training VR (realitate virtuală) şi AR (realitate augmentată) pentru pompieri, sistemul de detectare al incendiilor bazat pe dispozitive conectate prin Internet (IoT) şi detecţie socială (social-sensing), drone pentru inspecţia drumurilor.
Întâlnirea de la Atena a fost găzduită de Centrul pentru Studii de Securitate (KEMEA), aflat în subordinea Ministerului pentru Protecţia Cetăţenilor din Grecia.
"Au fost luate în considerare ipoteze de extindere a incendiilor, s-a lucrat la interfaţa dedicată utilizatorilor şi la integrarea în sistem a tuturor componentelor platformei. Platforma oferă o vedere de ansamblu cuprinzătoare asupra proiectelor-pilot din cadrul proiectului (12 proiecte-pilot în 11 ţări: Italia, Portugalia, Franţa, Grecia, Croaţia, România, Cehia, Slovacia, Brazilia, Indonezia, Australia)", se menţionează în comunicat.
Tot în cadrul reuniunii de specialitate s-a pus accent pe diferitele aspecte ale platformei Silvanus, de la dezvoltarea proiectelor-pilot la dezvoltarea strategiei de reabilitare a solului, de la capacităţi avansate de detectare a incendiilor, folosind date din teledetecţie şi tipare meteorologice şi climatice, până la modele de propagare a incendiilor şi integrarea şi aspectul definitiv al platformei.
Datele centralizate de experţi au fost prezentate Consiliului Consultativ Extern, o entitate formată din trei experţi cu domenii de expertiză diferite: activităţi de salvare din incendiu din prima linie, analizarea datelor obţinute cu echipamentele de teledetecţie şi managementul din sectoarele forestier şi energetic.
Silvanus reuneşte 49 de parteneri din Uniunea Europeană la care se adaugă Brazilia, Indonezia şi Australia. Proiectul are un buget de 23 de milioane de euro pentru o perioadă de 42 de luni.
România este reprezentată în acest proiect prin ASFOR, Fundaţia SMURD şi compania de IT Simavi.
Asociaţia Forestierilor din România este organizaţia patronală şi profesională a operatorilor economici din exploatări forestiere şi industrializarea lemnului, ce reprezintă, promovează, susţine şi apără interesele economice, juridice şi sociale ale membrilor săi în plan naţional şi internaţional.