Asia - Sondajul plăţilor corporative 2024: Îmbunătăţire generală, dar comportament de plată deteriorat în sectoarele textile şi construcţii

A.F.
Companii / 12 iunie 2024

Asia - Sondajul plăţilor corporative 2024: Îmbunătăţire generală, dar comportament de plată deteriorat în sectoarele textile şi construcţii

Sondajul plăţilor corporative din Asia, realizat de Coface între decembrie 2023 şi martie 2024, oferă o perspectivă asupra evoluţiei comportamentului de plată şi al managementului de credit comercial pentru aproximativ 2.400 de companii din regiunea Asia-Pacific. Respondenţii activează pe nouă pieţe (Australia, China, Hong Kong SAR, India, Japonia, Malaezia, Singapore, Taiwan şi Thailanda) şi în 13 sectoare, conform unui comunicat remis redacţiei.

În general, condiţiile de creditare sunt mai stricte, cu termene de plată în scădere la 64 de zile, de la 66 în 2022. În acelaşi timp, întârzierile la plată au scăzut de la 67 la 65 de zile.

Întârzierile de plată au fost mai frecvente, 60% dintre companii înregistrând astfel de întârzieri, faţă de 57% în 2022. Întârzierile de plată de ultra-lungi au crescut. Textilele şi construcţiile sunt sectoarele cele mai afectate de aceste întârzieri.

56% dintre companii se aşteaptă ca perspectivele economice să se îmbunătăţească în 2024.

,,Anul 2023 a fost unul de normalizare după pandemie, dar peisajul economic a continuat să ridice numeroase provocări, pe fondul unui mediu inflaţionist, a ratelor de dobândă ridicate şi a unor riscuri geopolitice persistente. Companiile intervievate şi-au exprimat aceleaşi preocupări, aproximativ jumătate dintre respondenţi menţionând încetinirea cererii şi a presiunilor concurenţiale excesive ca fiind cele două riscuri principale pentru operaţiunile companiei lor în 2024. Conform previziunilor Coface, creşterea economică în Asia-Pacific se va menţine la peste 4% în 2024, regiunea având în continuare cea mai rapidă creştere din lume," declară Bernard Aw, Economist-şef pentru Asia-Pacific Coface.

Întârzieri de plată: Creştere semnificativă a întârzierilor la plată în sectoarele textile şi construcţii

Ponderea companiilor intervievate care au raportat întârzieri la plată a crescut de la 57% în 2022 la 60% în 2023, doar China şi Japonia generând această creştere, în mare parte din cauza condiţiilor lor de plată mai stricte. Între timp, toate celelalte pieţe au înregistrat o scădere a întârzierilor la plată, sugerând o mai bună stabilitate financiară după pandemie. Concurenţă excesivă, încetinirea cererii, scăderea fluxului de numerar, şi neîndeplinirea obligaţiilor de plată de către clienţi sunt principalele motive invocate pentru întârzierile de plată în regiune.

Textilele şi construcţiile au înregistrat o creştere semnificativă a întârzierilor de plată. Industria textilă s-a confruntat cu costuri de producţie mai mari şi cu o cerere agresivă, iar sectorul construcţiilor a fost afectat de segmentul imobiliar din China şi de un mediu cu rate ridicate ale dobânzii pe majoritatea pieţelor.

În timp ce durata medie a întârzierilor de plată a scăzut de la 67 de zile în 2022 la 65 de zile în 2023, majoritatea pieţelor analizate au înregistrat o creştere. Australia, Hong Kong şi Malaezia au înregistrat cea mai mare creştere, în timp ce doar China, Taiwan şi Thailanda au înregistrat o scădere. Japonia a avut cel mai scurt termen mediu de plată, de 50 de zile, iar Australia cel mai mare, de 83 de zile.

Durata întârzierilor la plată a crescut cel mai mult în sectorul textil şi în cel agroalimentar, ambele cu 11 zile. Energia şi produsele farmaceutice au înregistrat cele mai mari scăderi, de 11 respectiv, 10 zile. Sectorul construcţiilor are în continuare cele mai mari întârzieri de plată (76 de zile), în timp ce farma a înregistrat cele mai mici întârzieri (57 de zile).

Proporţia respondenţilor care se confruntă cu întârzieri de plată ultra-lungi (ULPD) de peste 2% din vânzările lor anuale, a crescut de la 26% în 2022 la 29% în 2023. Acest prag de 2% reprezintă un risc foarte ridicat, având în vedere că 80% dintre aceste întârzieri nu sunt niciodată plătite, conform Coface. Singapore, Thailanda şi Hong Kong au raportat cele mai multe ULPD-uri, iar sectorul textil a înregistrat o creştere de la 14% în 2022 la 40% în 2023, în timp ce construcţiile şi metalele se situează ambele la un procentaj substanţial de 35%.

Companiile sunt în general optimiste în ceea ce priveşte viitoarele comportamente de plată. 30% dintre acestea se aşteaptă la o îmbunătăţire a tendinţelor privind întârzierile la plată, în timp ce 18% dintre companiile care se aşteaptă la o deteriorare a situaţiei activează în principal în sectoarele textil şi comerţul cu amănuntul.

Aşteptări economice: Optimism în creştere, în ciuda riscurilor legate de cerere

Asia Pacific (APAC) a înregistrat o îmbunătăţire a condiţiilor economice în 2023, datorită redeschiderii graniţelor Chinei şi a renunţării la politicile zero-covid, precum şi datorită inflaţiei mai scăzute şi a unui ritm mai lent de restricţionare a politicilor monetare la nivel mondial. În consecinţă, aproape jumătate dintre respondenţi (49%) au semnalat o îmbunătăţire a activităţii de afaceri faţă de 2022, în timp ce doar 20% au semnalat o deteriorare.

Se preconizează o creştere economică în APAC care se va menţine la peste 4% în 2024. Acest lucru este în concordanţă cu estimările companiilor din regiune, întrucât 56% se aşteaptă ca activitatea să se îmbunătăţească în 2024, India şi Thailanda fiind cele mai optimiste economii. Sectorial, comerţul cu amănuntul şi industria textilă au avut cea mai mare pondere a respondenţilor care au anticipat o deteriorare a activităţii de afaceri, în timp ce industria lemnului, industriile auto, farmaceutică şi agroalimentară s-au arătat mai optimiste.

Companiile au enumerat în continuare mai multe riscuri care le-ar putea afecta operaţiunile în 2024. Aproape jumătate dintre respondenţi au amintit în acest sens încetinirea cererii şi presiunile concurenţiale excesive, iar aproape o treime dintre aceştia au evidenţiat preţurile mai mari ale inputurilor şi materiilor prime şi costurile mai mari ale forţei de muncă drept riscuri operaţionale cheie.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb