Alianţa Sindicatelor din Industria de Apărare şi Aeronautică (ASIAA) consideră că în actualul context socio-economic şi geo-politic este imperios necesară implicarea activă a tuturor autorităţilor cu competenţe în domeniu şi conexe în vederea creării unui cadru legislativ coerent şi aplicat, necesar operaţionalizării unui Program dedicat producţiei autohtone de tehnică militară.
"Şi eu, şi colegii mei din Alianţă ne exprimăm întreaga deschidere pentru a colabora cu toţi factorii implicaţi pentru implementarea acestui Program, pe care îl considerăm vital pentru România. Realizarea în ţara noastră a unor astfel de produse conduce la dezvoltarea industriei autohtone atât pe orizontală, cât şi pe verticală şi, pe cale de consecinţă, la rezolvarea unor probleme sociale cronice, prin crearea de locuri de muncă şi prin îmbunătăţirea condiţiilor de lucru şi de salarizare ale personalului din industrie", declară Constantin Bucuroiu, preşedintele ASIAA.
Precizăm că în ultima perioadă conducerea ASIAA a avut întâlniri de lucru pe această temă atât cu companii cu capital de stat, un exemplu fiind Uzina Automecanică Moreni - Filială a CN ROMARM, cât şi cu firme cu capital privat, 100% autohton. "Vorbim despre companii din domeniul producţiei de utilaje şi echipamente complexe aferente industriei constructoare de maşini, certificate NATO, care pot livra componente şi echipamente de cea mai bună calitate. În cadrul întâlnirilor de până acum, a fost exprimat interesul real al acestora de a participa, în colaborare cu firme din sectorul industriei de apărare, la un astfel de Program", precizează Constantin Bucuroiu.
Potrivit preşedintelui ASIAA, un prim proiect ce poate fi iniţiat şi dezvoltat în cadrul Programului amintit este cel al unui transportor amfibiu blindat, de care România are în mod real nevoie, dat fiind relieful ţării noastre. "Putem realiza asamblarea produsului finit, precum şi producţia componentelor, în industria orizontală. De asemenea, apreciez că pot fi incluse în Program proiecte vizând producţia în ţara noastră, în aceeaşi formulă, a unui avion multirol, o unor arme de asalt (de exemplu cu calibru de 5,56 mm NATO), precum şi producţia de muniţie de diverse calibre", punctează Constantin Bucuroiu.
În opinia Alianţei, pentru implementarea cu succes a Programului dedicat producţiei autohtone de tehnică militară este necesară susţinerea acestuia, în mod coordonat, de către instituţiile cu competenţe în domeniu, prin: mecanisme de finanţare, cooperare industrială şi transfer de tehnologie. Complementar. ASIAA subliniază importanţa asigurării cadrului legislativ şi organizatoric pentru ca firmele româneşti să poată avea acces la contractele de compensare (Offset), urmare importului de tehnică specială.