Asistenta de la CF2 care a greşit o transfuzie, amendată cu 700 de lei

Laura Boico
Miscellanea / 2 august 2016

Asistenta de la CF2 care a greşit o transfuzie, amendată cu 700 de lei

Actualizare 18:40

Asistenta de la Spitalul CF2 care a greşit transfuzia de sânge a fost amendată cu 700 de lei de inspectorii sanitari. De asemenea, Colegiul Medicilor va investiga pentru a stabili dacă pentru această eroare sunt vinovate şi alte persoane, informează Digi 24.

"Inspectorii sanitari din cadrul DSP Bucureşti au decis sancţionarea unei asistente de la Spitalul CF2 cu suma de 700 de lei. În acelaşi timp, DSP Bucureşti sesizează Colegiul Medicilor pentru continuarea investigaţiilor conform atribuţiilor legale ale acestuia, inclusiv pentru a răspunde la întrebarea dacă vina pentru incidentul transfuzional este de atribuit şi unui medic sau nu", a transmis Ministerul Sănătăţii.

Suma de 700 de lei este sancţiunea maximă care poate fi aplicată şi reprezintă 60% din salariul de bază.

(G.F.)

-------

Actualizare 12:45 Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii: "E posibil să se aplice mai multe sancţiuni în această după-amiază"

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii (MS), Laurenţiu Colintineanu, a precizat că inspectorii sanitari verifică actele unităţii de transfuzie pentru a stabili exact cum s-a produs eroarea, potrivit Digi24.

"Inspectorii sanitari au cerut de la personalul medical aşa-numitele note de relaţie, adică descrieri a ceea ce s-a întâmplat. În acest moment se deplasează către Centrul de Transfuzii Bucureşti pentru a verifica registrele aferente transfuziilor şi unităţii de transfuzii din spital împreună cu specialiştii de la centru. După ce vor formula concluziile, se vor deplasa la Spitalul CF2 pentru a aplica sancţiunile ce vor considera că se impun în cazul personalului medical. În acest moment nu pot să spun că este vorba de o singură persoană, s-ar putea ca vina să fie împărţită. Rămâne să vedem. E posibil să se aplice mai multe sancţiuni în această după-amiază'', a declarat oficialul MS.

Laurenţiu Colintineanu a adăugat că, ieri, Direcţia de Sănătate Publică a formulat o sesizare către Colegiul Medicilor cu privire la un posibil caz de malpraxis în această situaţie, conform sursei citate.

(M.I.)

-------

Anchetatorii ridică documente de la Spitalul CF 2 din Capitală

Poliţiştii de la Transporturi şi procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 ridică, astăzi, documente de la Spitalul CF 2 din Bucureşti, în dosarul privind transfuzia greşită de sânge, potrivit unor surse din presă.

Ancheta în acest caz este realizată de Direcţia de Poliţie Transporturi, sub supravegherea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, fiind deschis un dosar penal în rem pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală din culpă.

Conform Ministerului Sănătăţii, o pacientă în vârstă de 39 de ani a fost operată la Spitalul Clinic CF 2 din Bucureşti în data de 26 iulie.

Diagnosticul la internare a fost cancer de col uterin, mai precis neoplasm de col uterin în stadiu incipient. În timpul operaţiei a existat o sângerare în limitele normale ale procedurii aplicate de echipa de chirurgi (operaţia Wertheim), iar pacientei i s-a efectuat o transfuzie.

Documentele puse la dispoziţia inspectorilor sanitari din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bucureşti atestă că proba de sânge pentru testul pretransfuzional a fost prelevată de o asistentă medicală de la o pacientă cu grupa AB4 pozitiv şi etichetată cu numele pacientei de 39 de ani - transferată între timp la Spitalul Clinic Universitar de Urgenţă Bucureşti - care are grupa de sânge O I pozitiv.

Astfel, pacientei i-a fost administrată o unitate de sânge (masă eritrocitară) AB4 pozitiv, deşi grupa acesteia de sânge este O I pozitiv. La aproximativ o oră şi jumătate după intervenţia chirurgicală, s-au instalat primele semne de şoc hemoragic şi hematurie.

În urma verificărilor, spitalul a fost amendat cu 30.000 de lei. Inspectorii au dispus, de asemenea, urgentarea măsurilor de autorizare a unităţii de transfuzii - în termen de 15 zile, conform aceloraşi surse.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb