Asociaţia CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a crescut marginal în iulie

F.D.
Macroeconomie / 25 august 2023

Asociaţia CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a crescut marginal în iulie

Indicatorul de Încredere Macroeconomica al Asociaţiei CFA România a crescut marginal în luna iulie, (cu 1,3 puncte) la valoarea de 55,5 puncte. Aceasta situaţie s-a datorat componentei de condiţii curente, care a înregistrat o creştere de 5 puncte, până la valoarea de 72,1 puncte. Însă componenta de condiţii curente a indicatorului a continuat să scadă, atingând valoarea de 47,1. Rata anticipata a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni s-a situat la valoarea medie de 7,5%, arată un comunicat de presă al organizaţiei.

În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, fata de exerciţiul anterior s-au îmbunătăţit uşor anticipaţiile de stabilitate a cursului de schimb, 73% dintre participanţi anticipând o depreciere a leului în următoarele 12 luni, (comparativ cu valoarea actuala) versus un procent de 94% în luna anterioara. Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9964 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,0798 lei pentru un euro, valori în scădere fata de cele înregistrate în exerciţiul anterior.

"Conponenta de anticipaţii a indicatorului de încredere macroeconomica a continuat să scadă. Astfel, în contextul deficitului bugetar ridicat şi anticipaţiilor de majorare de taxe indirecte, încrederea în evoluţia viitoare a economiei continua să se reducă. Consistenta cu aceasta evoluţie, s-au majorat şi anticipaţiile de creştere a deficitului bugetar pentru acest an", a declarat Adrian Codirlaşu, CFA - Vicepreşedinte al Asociaţiei CFA Romania.

Referitor la evoluţia preturilor proprietăţilor rezidenţiale în oraşe, 39% dintre participanţi anticipează o scădere a acestora în timp ce 58% dintre participanţi anticipează o stabilitate în următoarele 12 luni. De asemenea 62% dintre participanţi considera că preturile actuale sunt supraevaluate, iar 27% că sunt corect evaluate, arată sursa citată.

Deficitul bugetului de stat anticipat pentru acest an: valoarea medie a anticipaţiilor este de 5,7%, înregistrând o substanţială fata de exerciţiul anterior.

Pentru anul 2023 valoarea anticipata de creştere a PIB real a înregistrat valoarea de 2,8%.

Datoria publica calculata că procent în PIB este anticipata să se majoreze la 54% în următoarele 12 luni, se mai arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb