Plasarea României în topul creşterii preţului la nivel european, conform datelor Eurostat, demontează ideea mult vehiculată, cum că preţurile au crescut peste tot şi se datorează conjuncturii internaţionale. Faptul că în România aceste preţuri au crescut cu mult peste media europeană, arată că într-o ţară ca România unde peste 90% din energia electrică şi gaze sunt produse la nivel naţional, cauzele principale au fost interne.
În urmă cu mai bine de un an (31 ianuarie 2022), arătam că Românii sunt condamnaţi să scoată oricum banii din buzunar, prin facturi mărite sau prin impozite mărite!. Atunci s-a ales prima soluţie, găsindu-se o modalitate de a aduce bani la bugetul de stat prin derularea unor acţiuni de stimulare a măririi preţului la gaze şi energie electrică. Însă de la acel moment nevoile statului au crescut şi este nevoie de alţi bani, pe de o parte prin refuzul modificării plafoanelor ridicate la preţul gazelor şi energiei electrice (astfel încât să se menţină preţul mare la consumatorul final) şi pe de altă prin noi biruri care se vor aplica românilor.
Mărirea preţurilor din anul 2021, trebuia să asigure "suficiente" resurse la bugetul de stat până după alegerile din 2024, până când probabil se dorea amânarea supraimpozitării, dar scăderea preţurilor la energie la nivel mondial şi mâna prea lungă a cheltuielilor statului, face necesară creşterea impozitelor încă din acest an. Alimentarea cu bani a bugetului de stat, este o normalitate atât timp cât aceşti bani se cheltuie în intersul cetăţenilor (spitale, autostrăxi, drumuri etc.) şi colectarea lor se face în mod transparent (ex. fără a recurge la generarea de scumpiri ale utilităţilor).
Aşa cum arătam într-o analiză în data de 15 februarie 2022 - Cum a crescut preţul la gaze? modificarea legislaţie româneşti, în iunie 2020, introducerea obligaţiei pentru furnizorii de gaze să nu vândă toate gazele a creat o falsă cerere a gazelor mai mare decât oferta şi astfel a fost demarat, în luna octombrie 2020, procesul de creştere a preţului gazelor naturale în România. Este important să vedem statisticile, care arată că în anul 2020 când preţurile în Europa scădeau, în România acestea creşteau. În a doua parte a anului 2021, când deja preţurile la gaze în România erau pe trend de creştere de 6 luni, au început să crească preţul şi în Europa.
Al doilea moment în care acţiunile autorităţile au "tras" preţul în sus a fost chiar prin legea plafonării în octombrie 2021, atunci când autorităţile au impus un preţ de referinţă de 370 lei/MWh, preţ de 2,4 ori mai mare decât preţul anului 2020 şi de 1,8 ori mai mare decât preţul din septembrie 2021. Dacă înaintea stabilirii acestui preţ de referinţă de către stat oferta de preţ la consumatorul casnic era de 220 lei/MWh, după "permisiunea" dată de stat furnizorilor de a se vinde gazele cu 370 lei/MWh, ofertele de preţ a ajuns rapid să depăşească această valoare.
Statul şi-a crescut încasările din creşterea preţurilor la gaze cu 60%, în doi ani, dar are nevoie de mai mulţi bani.
Atenţionam în 25 februarie 2022 că Măsurile de scădere a preţurilor la gaze ale autorităţiilor, vor aduce preţuri mai mari la consumatori cu până la 130%. Astăzi ne dăm miraţi, când Eurostatul arată că preţul gazelor în România a crescut cu 165%.
1. Vad ca omiteti ca s au dat directive de la CE
(mesaj trimis de Liberal în data de 02.05.2023, 14:05)
In anii 2000 PSD a dat aproape gratis Petrom, singurul producator de gaze si petrol, a inchis multe termocentrale, a vandut pagubos RAFO, Petromidia a fost donata lui Patriciu care a vandut o cu profit mare dar fara sa plateasca obligatiunile catre stat! Acestea sunt numai cateva capacitati de productie ptractic indisponibilizate in 10 ani exact in domeniul energiei, creind un deficit de energie dupa ca Romania pina atunci exporta. Ulterior aderarii la EU s au amanat toate etapele convenite cu comisia pentru integrarea pietei de energie cu cea Europeana. Toate masurile acestea haotice, incontrolabile si paguboase au decimat productia de energie a Romaniei si capacitatea ministerului energiei de a interveni, si liberalizarea mult intarziata a ajuns obligatorie (conform calendarjlui aprobat) in cel mai rau moment, in plina disruptie a lanturilor de aprovizionare si declansarea razboiului urmata de sanctiuni. Aceasta asociatie pune acum ochelarii de cal si vede sau comenteaza numai masurile pompieristice luate in criza, declarand ca guvernul urmarea sa creasca veniturile din energie!! Este distorsionarea de rea credinta a cauzelor si a consecintelor haosului din energie din ultimii 25 de ani! E rusinos si inacceptabil!