Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, în calitate de preşedinte al Asociaţiei Municipiilor din România, a semnat, ieri, un protocol de colaborare cu Asociaţia Română a Băncilor (ARB) şi Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), scopul acestui act fiind susţinerea iniţiativelor şi programelor care contribuie la dezvoltarea economică a ţării şi la menţinerea unui dialog între finanţatori, investitori şi administraţia publică.
De asemenea, prin acest protocol, părţile urmăresc dezvoltarea de afaceri la nivel local prin aşa-numitele "HUB-uri" sau "incubatoare de afaceri", precum şi promovarea exporturilor şi aplicarea conceptului "smart administration" prin digitalizarea serviciilor publice şi e-guvernare.
Robert Negoiţă a afirmat: "Prin semnarea acestui Protocol am demarat o colaborare, sper eu, cu rezultate benefice pentru toată lumea. Administraţiile locale au obligaţia de a se implica activ în încurajarea mediului de afaceri, în stimularea tinerilor care îşi doresc să pornească pe un astfel de drum, dar şi a firmelor a căror contribuţie la dezvoltare este esenţială. Împreună sperăm să producem şi acele schimbări legislative care să permită primăriilor implicarea efectivă".
Prezent la evenimentul de ieri, Ilan Laufer, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, a declarat că viitoarea lege a parteneriatelor public-private va diferenţia proiectele care se pot implementa pe plan local de cele de anvergură, care au nevoie de aprobarea Guvernului.
Ministrul a anunţat că există posibilitatea ca proiectul de lege să fie lansat în dezbatere publică săptămâna viitoare.
Ilan Laufer a spus: "Urmează săptămâna viitoare, sper să se întâmple acest lucru, să ieşim în dezbatere publică cu parteneriatul public-privat, cu noul text de lege, simplificat în conformitate cu programul de guvernare şi care rezolvă nişte probleme majore din textul vechi şi care face o diferenţă între proiecte care se pot implementa pe plan local şi proiecte care au nevoie, într-adevăr, de aprobarea Guvernului. Nu cred că este necesar ca un proiect de 10 milioane de euro să treacă de două ori prin Guvern. În schimb, pentru un proiect de 100 de milioane sau miliarde este necesar".
Domnia sa a adus în discuţie şi programul Start-Up Nation, despre care a afirmat că ajutat la creşterea numărului de firme înregistrate în acest an. Ministrul a subliniat că de la începutul acestui an până pe 15 iulie, s-au înfiinţat aproximativ 92.000 de societăţi, cu 27.000 mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Potrivit ministrului, 8.600 de firme au fost acceptate în programul Start-Up Nation, din cele aproximativ 20.000 înscrise.
Ilan Laufer a mai precizat că în prezent există incubatoare de afaceri care nu îşi îndeplinesc principalul rol existenţial de a pregăti şi oferi susţinerea necesară unei noi generaţii de antreprenori, fiind "preocupaţi de controale, de birocraţie, de managementul care să ţină de plăţi de facturi, de chirii, de rate la bancă şi multe alte chestii de acest fel".