Asociaţia Oraşelor din România a transmis că 43 de oraşe mici sunt în imposibilitatea de a închide anul bugetar 2019, iar primarii cer soluţii pentru această problemă. De asemenea, primarii cer un calendar cât mai rapid de aprobare a Legii bugetului pentru 2020, care să includă asigurarea finanţării serviciilor publice care funcţionează în aproape toate unităţile din mediul urban - licee, spitale, creşe, servicii de evidenţă informatizată a persoanei, case de cultură, centre permanente pentru persoane în vârstă şi alte servicii sociale.
Asociaţia Oraşelor din România a transmis, miercuri, un comunicat de presă în care precizează că reprezentanţii organizaţiei au fost invitaţi la Palatul Victoria pentru o întrevedere cu prim-ministrul României Ludovic Orban.
La întâlnire a luat parte şi ministrul Dezvoltării şi Lucrărilor Publice, Ion Ştefan, precum şi Şeful Cancelariei Ionel Dancă. Din delegaţia AOR au făcut parte Mădălin Ady Teodosescu, preşedinte AOR şi primar al oraşului Balş, Ionel Chiriţă, preşedinte executiv, vicepreşedinţi şi alţi primarii din conducerea asociaţiei.
Pentru anii viitori, AOR a solicitat un "Program Naţional de Dezvoltare Zonală", care să sprijine o dezvoltare spaţială armonioasă a reţelei de localităţi - comune, oraşe şi municipii - bazată pe principiul intercomunalităţii, prin realizarea unor centre de dezvoltare zonală, distribuite echilibrat pe teritoriul fiecărui judeţ şi la nivel naţional.
Primarii au cerut: modificarea legii finanţelor publice locale, prin includerea începând cu anul 2020 a alocării sumei de 1.300 lei/locuitor/an şi pentru oraşe şi municipii care nu sunt reşedinţă de judeţ, dar nu mai puţin de 6 milioane lei/an/oraş şi de 20 milioane lei/an/municipiu care nu este reşedinţă de judeţ, finanţarea drepturilor asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav şi a indemnizaţiilor lunare ale persoanelor cu handicap grav de la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor, cu alocare integrală de sume de la bugetul de stat, suplimentar, bugetului minim de funcţionare, asigurarea cotelor de cofinanţare pentru facilitarea accesării fondurilor europene nerambursabile, în situaţiile în care autorităţile publice locale nu au această posibilitate şi alte măsuri care să susţină adoptarea unor măsuri concrete pentru realizarea unei reforme administrativ-teritoriale care să poată consolida capacitatea administrativă a unităţilor administrativ-teritoriale.
De asemenea, Asociaţia Oraşelor a susţinut necesitatea stabilirii cât mai rapide a unui calendar concret de aprobare a Legii Bugetului pe anul 2020, în care să fie inclusă şi asigurarea finanţării serviciilor publice care funcţionează în aproape toate unităţile din mediul urban, care deservesc, pe lângă locuitorii acestor UAT-uri şi pe cei din comunele învecinate (licee; spitale; creşe; servicii de evidenţă informatizată a persoanei; case de cultură; centre permanente pentru persoane în varstă şi alte servicii sociale; poliţie locală; gropi ecologice sau staţii de transfer ş.a.).
Primul ministru al Romaniei Ludovic Orban a promis că va ţine cont de toate problemele AOR, în măsura posibilităţilor financiare şi că va menţine relaţia strânsă cu membrii asociaţiei.
Asociaţia Oraşelor din România a subliniat, în dialogul cu prim-ministrul Ludovic Orban, că este hotărâtă să fie în continuare partener activ în realizarea de proiecte de acte normative, în beneficiul colectivităţilor locale, ştiut fiind faptul că dispunem de o expertiză şi de profesionişti locali care trebuie să fie luaţi în seamă şi folosiţi de Guvern pentru experienţa lor.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Florin în data de 13.11.2019, 14:19)
Asta pentru ca si au pus salarii nesimtite si tot bugetul se duce pe salarii!!! Multe primarii si au dublat si triplat salariile angajatilor, si au adus toate neamurile acolo si acum vin cu mana intinsa sa cerseasca bani! Ar trebui sa li se ceara sa revina mai intai sa revina la salarii decente , sa taie structurile stufoase si sa se descurce cu ce au, nu sa ceara bani continuu.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.11.2019, 14:49)
CORECT!
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Jiji în data de 13.11.2019, 16:12)
Ar trebui trimise ceva corpuri de control sau institutii abilitate sa audieze primariile. Din partea mea sa fie auditate si evaluate impreuna cu sau dupa modul de lucru al marilor firme de consultanta.
2. Hm
(mesaj trimis de Radu Mischie în data de 13.11.2019, 17:05)
Orase mici? Probabil foste comune care s-au repezit sa se faca orase, sperand in cine stie ce alte alocari bugetare.
Bals? Acolo e aglomeratie la orice ora treci. Ceva proiecte a incercat domnul primar, o centura, ceva? Ca aia la Oradea si-au facut centura fara bani de la guvern.
Asa cum s-a spus mai sus, Dragnea a dat drumul la marit salarii, iar astia si le-au marit fara sa se gandeasca daca au bani. Basca si-au adus si rude si prieteni, sa faca si ei un ban cinstit. Ce dracu solutie sa ai la nesimtire?