ASOCIAŢIA PENTRU PENSIILE ADMINISTRATE PRIVAT: "În pofida creşterii salariului mediu, economisim tot mai puţin"

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 ianuarie 2020

"În pofida creşterii salariului mediu, economisim tot mai puţin"

Radu Crăciun: "Rezultatele cumulate pe toată perioada de funcţionare a Pilonului II arată că acesta chiar este o soluţie de protecţie a populaţiei împotriva sărăciei"

Cu toate că salariul mediu pe economie a urcat cu 15% anul trecut, tot mai puţin din cetăţenii ţării noastre spun că pot economisi o parte din veniturile pe care le obţin, arată un studiu realizat de institutul ISRA Center la solicitarea Asociaţia Pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), prezentat ieri în cadrul unei conferinţe de presă.

Practic, doar 34% dintre noi economisesc cu regularitate (în scădere faţă de 45% în 2018), în timp ce 60% dintre cei intervievaţi spun că nu pot pune deoparte niciun leu din ce câştigă (în creştere faţă de 51% în 2018), arată studiul.

Potrivit APAPR, corelaţia acestor informaţii sugerează o înclinaţie spre consum a populaţiei, ceea ce face Pilonul II de pensii private cu atât mai important pentru protecţia noastră financiară viitoare. De altfel, doar 11% dintre salariaţii cu venituri peste medie reuşesc să economisească activ, pe cont propriu, pentru pensie.

Cele mai bune performanţe investiţionale din ultimii nouă ani

Pe de altă parte, fondurile de pensii private de Pilon II au înregistrat în 2019 cele mai bune performanţe investiţionale din ultimii nouă ani.

Radu Crăciun, preşedintele APAPR, a declarat: "Rezultatele cumulate pe toată perioada de funcţionare arată că acestea chiar sunt o soluţie de protecţie a populaţiei împotriva sărăciei. Pilonul II în România a funcţionat în primul rând în beneficiul participanţilor, în pofida climatului legislativ instabil, producând randamente foarte bune în condiţii de risc redus şi având costuri de funcţionare extrem de competitive. Coroborând datele sondajului ISRA şi informaţiile statistice ale ASF şi APAPR, reiese faptul că Pilonul II de pensii private obligatorii este singura sursă de acumulare financiară pentru vasta majoritate a populaţiei ţării. Acest lucru face din menţinerea şi consolidarea Pilonului II un obiectiv strategic care ar trebui îmbrăţişat de orice administraţie politică, pentru că oamenii încep să înţeleagă beneficiile aduse de Pilonul II".

Practic, datele prezentate de APAPR arată că anul trecut randamentul investiţional mediu al fondurilor de Pilon II a atins un nivel record pentru ultimii nouă ani, de 11,8%. Media anualizată pe toată perioada de funcţionare de aproape doisprezece ani a Pilonului II a ajuns la 8,35%, câştigul net generat de fonduri exclusiv în beneficiul participanţilor fiind de 2,6 miliarde de euro dintre cele 13,5 miliarde aflate în prezent în administrare.

Datele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) valabile pentru finele lunii septembrie 2019 arată că valoarea contului personal pentru cei 7,4 milioane de participanţi la Pilonul II este puternic influenţată de durata de participare la fondurile de pensii. Dacă participanţii intraţi în sistem în ultimii cinci ani (de regulă foarte tineri şi aflaţi la primele locuri de muncă) au acumulat în medie sume între 1.400 şi 4.700 de lei, pentru participanţii cu mai mult de zece ani de contribuţii, valoarea medie a contului era anul trecut de peste 19.000 de lei.

După aproape doisprezece ani de funcţionare a sistemului de pensii obligatorii private, două treimi dintre cetăţenii ţării noastre cred că Pilonul II de pensii este o idee bună, iar trei sferturi spun că Pilonul II ar trebui menţinut. Nivelul de satisfacţie al nostru privind administrarea Pilonului II este în creştere la nivelul principalilor indicatori (acces la informaţie, claritatea informaţiei, costurile de administrare), iar 45% din repondenţii la sondaj spun că au multă şi foarte multă încredere în sistemul de pensii private.

Circa 2,1 milioane de participanţi la Pilonul II de pensii private, adică 30% din total, deţin în acest moment peste 10.000 lei în conturile personale din fondurile de pensii.

De asemenea, economiile a peste 850.000 de români au depăşit suma de 20.000 de lei, în contul lor de pensie administrată privat.

Sondajul ISRA, ce a fost realizat în perioada octombrie - noiembrie 2019, a vizat populaţia urbană ocupată (cu loc de muncă), cu vârstă între 20 şi 55 de ani şi venituri peste medie, mărimea eşantionului fiind de 1.147 de repondenţi intervievaţi faţă în faţă (metoda CAPI), sondajul având o marjă de eroare mai mică de 2,9%.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Raman la parerea ca cele peste doua miliarde lei incasate ca si comisioane in zece ani de functionare...este cam mult, raportat la nivelul activelor!

    Poate ca mai este loc de mai bine.

    Apropos: ar fi utila o comparatie cu comisioanele practicate de alte fonduri similare din strainatate. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb