ASOCIAŢIA PRO CONSUMATORI Masa de Paşti: 340 lei pentru două persoane

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 15 aprilie 2020

Masa de Paşti: 340 lei pentru două persoane

Masa de Paşti reprezintă o preocupare majoră pentru orice familie în această perioadă. Situaţia nu este una tocmai favorabilă pentru cumpărături extinse.

Asociaţia Pro Consumatori a realizat o analiza cu privire la cheltuielile necesare pregătirii pentru două persoane a preparatelor tradiţionale din carne de miel, respectiv ciorbă de miel, friptură de miel, dar şi a altor alimente specifice unei mese pascale, cum ar fi: drobul, cozonacul, ouăle roşii şi vinul roşu. Potrivit APC, bugetul necesar unei familii formate din două persoane este de 340 lei. Suma este una care depăşeşte posibilităţile multor familii. Plecând de la această sumă experţii APC au identificat categoriile sociale care nu-şi vor permite să aibă pe masa de Paşti bucatele tradiţionale, astfel: "Înainte de apariţia epidemiei de coronavirus, 7,7 milioane de români trăiau la limita subzistenţei, dintre aceştia 1.037.900 de persoane beneficiază astăzi de pensia socială minimă garantată, care este de 704 lei. Declararea stării de urgenţă în data de 16 martie 2020, a făcut ca la data de 13 aprilie 2020 să avem 1.046.527 de persoane cu contractele individuale de muncă suspendate (şomaj tehnic generat de coronavirus) şi 215.656 de persoane cu contracte individuale de muncă încetate (şomerii de coronavirus). Din păcate, mai mult de jumătate din populaţia României este afectată în acest moment de o stare de privare materială din punct de vedere economic, aceasta fiind considerată forma cea mai greu suportabilă, deoarece aduce atingere mai multor aspecte importante ale vieţii în gospodărie. Lipsa posibilităţilor financiare face ca unele persoane să nu poată susţine cheltuielile impuse de consumul unor produse alimentare de bază, de întreţinerea corespunzătoare a locuinţei, de achitarea unor obligaţii şi plăţi curente, de asigurarea unor condiţii de odihnă şi refacere în afara cadrului gospodăriei, dar şi de acoperirea unor necesităţi financiare apărute în mod neaşteptat şi care grevează suplimentar bugetul propriu. Epidemia de coronavirus va accentua această stare, iar prelungirea stării de urgenţă va duce la o creştere substanţială a numărului de persoane care nu vor putea face faţă în perioada următoare la cheltuielile ce ţin de un trai de subzistenţă. În fiecare zi, conform datelor furnizate de Ministerul muncii şi protecţiei sociale, în medie 8.000 de români au rămas fără locul de muncă, fapt ce va duce la circa 480.000 de şomeri la jumătatea lunii mai, în cele două luni de stare de urgenţă."

Un strop de optimism nu strică, în ciuda datelor prezentate mai sus, chiar dacă masa de Paşti va fi mai puţin plină decât în ultimii ani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb