ASOCIAŢIA PRO INFRASTRUCTURĂ: "Pistele aeroportului Henri Coandă - cârpite de nenumărate ori cu straturi subţiri de asfalt"

C.P.
Ziarul BURSA #Companii #Aeronautică / 3 aprilie 2018

"Pistele aeroportului Henri Coandă - cârpite de nenumărate ori cu straturi subţiri de asfalt"

CNAB: Suprafaţa de rulare a pistei 08R-26L, de pe Aeroportul Otopeni, a fost înlocuită până în prezent în proporţie de 80%

Suprafaţa de rulare a pistei 08R-26L, de pe Aeroportul Otopeni, a fost înlocuită până în prezent în proporţie de 80%, în urma unui program de reparaţii curente derulat în ultimii ani la această pistă, precizează reprezentanţii Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti.

Precizările vin în urma unor informaţii apărute în mass-media, conform cărora "o bucată din pistă s-a dizlocat complet" şi "mai bine de o oră, Aeroportul Internaţional Henri Coandă a fost complet închis traficului aerian".

CNAB a explicat: "La decolarea de pe pista 08R a cursei El-Al de vineri, 30 martie, operată cu o aeronavă Boeing 747-400, s-a produs o exfoliere a statului asfaltic de uzură, cu o grosime de 0,6 cm. Acest tip de aeronavă operează, conform certificatului de autorizare emis de AACR, cu măsuri speciale. Astfel, conform procedurii în vigoare, imediat după decolare a fost efectuat controlul special pe suprafaţa pistei şi, ca urmare, s-a intervenit pentru eliminarea neconformităţii în vederea desfăşurării în siguranţă a traficului aerian. În 10 minute, traficul a fost redirecţionat către pista 08L, siguranţa în exploatare nefiind afectată".

Asociaţia Pro Infrastructura a anunţat, ieri, pe Facebook, că săptămâna trecută a avut loc un incident grav de siguranţă pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă din cauza stării dezastruoase a pistelor de aterizare-decolare: "Organizaţia noastră a mai atras atenţia recent asupra stării execrabile a pistelor şi a suprafeţelor de mişcare de pe aeroportul din Otopeni. Din păcate suntem nevoiţi să o facem din nou, deoarece este inadmisibil ca starea actuală a infrastructurii ajunge să pună în pericol siguranţa aeronavelor şi implicit a pasagerilor!

Pista 08R/26L, singura operaţională pe întreaga lungime de 3500m, cârpită în repetate rânduri cu straturi subţiri de asfalt, a ajuns să reprezinte un adevărat risc de siguranţă. Spre exemplu, vinerea trecută, în urma decolării unei aeronave Boeing 747-400 a companiei israeliene El Al, o bucată din pistă s-a dislocat complet, forţând închiderea de urgenţă a acesteia. O astfel de situaţie este extrem de gravă, punând în pericol atât siguranţa aeronavei cât şi a călătorilor, indicând nevoia urgentă de reparaţii capitale, nefiind vorba de primul incident de acest fel. În timpul acestui incident, pista 08L/26R, cealaltă pistă a aeroportului, degradată profund, nefuncţională pe o treime din lungime, era închisă complet pentru lucrări de întreţinere. În consecinţă, timp de mai bine de o oră, Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti a fost complet închis traficului aerian, aeronavele aflate în zbor fiind nevoite să evolueze în zone de aşteptare până la remedierea problemelor!

Practic s-a ajuns în situaţia în care piloţii, controlorii de trafic aerian şi chiar managerii companiilor aeriene atrag atenţia că starea infrastructurii aeroportuare a devenit inacceptabilă şi riscurile operaţionale sunt extrem de ridicate. Până şi conducerea operatorului naţional TAROM a declarat recent că este nevoită să schimbe anvelopele aeronavelor de 5-6 ori mai des decât în mod normal din cauza pistelor şi suprafeţelor de mişcare degradate".

Asociaţia Pro Infrastructură solicită Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti precum şi Ministerului Transporturilor din România să ia măsuri urgente pentru reabilitarea capitală şi operaţionalizarea pistelor Aeroportului Henri Coandă pentru a nu avea evenimente cu posibile urmări tragice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb