În 2019, Asociaţia Recolamp a colectat, tratat şi reciclat 1.914 tone de deşeuri din echipamente de iluminat, asigurând o ţintă de colectare de 49,61% din media vânzărilor producătorilor din ultimii 3 ani. Această cantitate, colectată prin parteneriatele cu peste 40 de colectori autorizaţi activi şi reciclatori, reprezintă o creştere cu 70 % faţă de anul 2018, arată un comunicat remis Redacţiei.
Daniela Brumă, Director General Adjunct al Recolamp, a declarat: "Recolamp a reuşit să depăşească ţinta legală de colectare şi de reciclare a deşeurilor electrice şi electronice impusă la nivel european (de 45 %), prin eforturi considerabile, deoarece, din păcate, în România nu se colectează selectiv la nivelul la care ar trebui. Pentru a asigura cantităţile de deşeuri colectate, Recolamp a dezvoltat un sistem propriu care şi-a dovedit eficienţa şi care este în continuă dezvoltare. În ultimii 12 ani, am dezvoltat o reţea de colectare selectivă care a ajuns la 14.370 de puncte de colectare, dintre care 2.500 sunt destinate publicului larg. Vom continua să investim resurse în extinderea acestui sistem, mai ales pentru că din anul 2021 ţinta va creşte la 65%. Ne-am dori ca toate părţile implicate să fie conştiente că această ţintă nu aparţine numai producătorilor, ci şi autorităţilor, şi că o mai bună colaborare ne-ar ajuta pe toţi. Acest proces nu este despre cine câştigă şi cine pierde, ci despre a organiza un sistem funcţional şi sustenabil".
În anul 2019, Recolamp a reprezentat 262 de producători români cărora le-a preluat responsabilitatea legală cu privire la gestionarea deşeurilor din echipamente electrice şi electronice puse pe piaţă şi a depăşit ţinta legală de colectare impusă de legislaţia în vigoare, care este de 45%, mai informează sursa.